Strange Suite на Атешхан Юсеинов е вече в България

icon
Sofialive.bg
Източник: Организаторите

Един от най-големите балкански джазмени, виртуозният китарист Атешхан Юсеинов, подарява на музикалните ценители за Коледа първия си самостоятелен албум.

Наричан Пророкa на балканската китара или просто Атеш, той е събрал 10 авторски пиеси в проекта Strange Suite. Изданието е на световноизвестния британски лейбъл World Music Network / Riverboat Records, познат на българските меломани най-вече с уникалните си Rough Guide селекции. Тавата е част от 30-годишния юбилей на лейбъла.

Атешхан Юсеинов е виртуозен китарист, който не може да бъде побран в определeн стил. Музикантът винаги търси нови територии, а уникалният му подход е едновременно вкоренен в балканските традиции и силно повлиян от най-виските стандарти в световния джаз. От светкавичните импровизации до възвишената балада “Strange Suite”, дала име на албума, Атеш повежда слушателя на музикално пътешествие отвъд Балканите.

Зад заглавието стоят цяла дузина любопитни и признати на музикална сцена имена. Истинска изненада и заявка за нестандартен поглед и новаторски подход към импровизацията е присъствието на двукратния световен шампион по бийтбокс Александър Деянов - SkilleR.

Албумът вече може да бъде открит в Дюкян Меломан и най-добрите музикални магазини в България и чужбина.

ЗА АЛБУМА STRANGE SUITE:

Riverboat Records/ World Music Network 2019 (TUGCD1122)


Атеш е мнoгoстранен и изненадващ музикант. Творческият му живот винаги е бил изключително напрегнат, активен и безкрайно богат на нови срещи и проекти. Понякога от сватбеното тържество до концертната зала го делят минути. Едно постоянно пътуване между различни светове. Точно в тази динамика на музикалното ежедневие откриваме уникалната вселена на музиканта Атешхан Юсеинов. Независимо дали е в интимната атмосфера на джаз бар или на голям фестивал на открито, дали свири в оркестъра на Иво Папазов или участва в нов експериментален проект, от него винаги извира безкрайна, понякога преливаща творческа активност. Толкова много музика, мелодии и ритми се въртят из главата му, че понякога почти се сблъскват помежду си. И точно тук, на това място се появява новият му албум Strange Suite, които прилича на хранилище, пълно догоре с музикални идеи. Всеки, който ги чуе няма как да повярва, че цялото това "чудо" се побира в един единствен човек и музикант!? Толкова интензивно е изсвирен този албум, и е толкова мнoгoпластов, че след първото слушане трябва да повторим и потретим, за да можем стъпка по стъпка, бавно да навлезем в неговия свят на виртуозни сола, силни мелодии и неочаквани обрати, на дълбоки рифове и грууви бийтове. Промяната, неочакваното, нечутото до момента, така Атеш „върти на пръста“ си слушателя, като разказва фантасични истории в стил „1001 нощ“. 

Разбира се, всичко това е невъзможно да се реализира без подкрепата на брилянтни музиканти – негови приятели и съмишленици. Ради Данков, Краси Куков, Димитър Ночев и Евелин Асенов - цяла плеада от най-висок клас инструменталисти взимат участие в записите. Strange Suite е пълен и с наистина специални гости, които не само слагат невероятни акценти, но и в диалога си с Атеш са вдъхновение и провокация едновременно. 

Участието на Александър Деянов-SkilleR в албума не е случайно. Двамата с Атешхан са свързани с мнoгoгодишно приятелство, изпълнено с проекти и нови идеи. С новаторското си музикално развитие, двукратния световен шампион по бийтбокс Скилър, вече присъства в съвременната българска музика като символ на модерност отвъд показността. Той си пасва отлично с Атешхан и освен виртуозността, дуетите им са винаги изненадваща и непредсказуема стъпка отвъд границите. Вокализациите на Венера Тодорова се вплитат в унисон с настроението и динамиката на Strange Suite и са неразделна част от диханието на китарата на Атешхан. Подобно е и мястото на кавала на Костадин Генчев – дълбок и фин щрих в пулса на музиката. Стоян Янкулов-Стунджи участва в албума не само като музикант, но и като човека, който смесва албума, като има определяща роля за финия и релефен звук в продукцията.

Продуцент на албума е Димитър Панев.

Изданието е на световноизвестния британски Лейбъл World Music Network / Riverboat Records, познат на българските музикални ценители най-вече с уникалните си Rough Guide селекции. Албумът е част от 30-годишния юбилей на лейбъла и е посветено на неговия наскоро починал основател Фил Стентон, които беше изключително голям фен на музиката на Атеш.

В Strange Suite чудото на музиката изплува пред слушателя и се разстила, отваряйки вратата към тайната „майсторска работилница“ на Атеш.

ЗА АТЕШХАН ЮСЕИНОВ:

Един от най-интересните китаристи на нашето време – Атешхан Юсеинов е роден в Ловеч и получава образованието си в музикалното училище „Панайот Пипков“ в Плевен. От тежките сватби засвирва директно в големите концертни зали.

Юсеинов добива популярност с работата си с емблематичната фюжън банда Zone C и джазмена Окай Темиз. Заедно с Петър Ралчев и Стоян Янкулов - Стунджи основават трио „Зиг-Заг“, с което се изявяват дълги години и записват албума „Когато пчелите събират мед“ (Kuker Music). Иво Папазов-Ибряма, с когото също работят, кани Атеш в един много специален проект - „Панаир/ Fairground“ (Kuker Music), който през 2005 г. печели награда на BBC за уърлд музика. Двамата дълги години обикалят света с бенда си за сватби. Атешхан е търсен и канен гост в много международни проекти, а в последните години е част от Balkan Khans, музикално предизвикателство, което включва артисти от 4 поколения - 73-годишния виртуоз на цигулката Венци Такев, 26-годишния SkilleR, мултиинструменталиста и композитор Николай Иванов и майстора на тъпана и гайдата Кольо Иванов.