Десета юбилейна година на "Нощ на театрите" на 19 ноември със специално събитие

icon
Sofialive.bg
Източник: ПР

Европейската инициатива "Нощ на театрите" ще отбележи своята юбилейна десета година в България и на 19 ноември ще събере в едно вълнуващо събитие стотици съдържания в десетки български градове. Организаторите се обединиха около посланието "През девет нощи в десетата", защото "да пътува човек в нощта е страшно. Луната създава безброй пътеки. И повечето не водят никъде. Но в останалите нощта е скрила всичките си тайни, цялата си мъдрост. Да минем през девет Нощи ни научи на много неща. Най-вече, че по време на Нощта си е страшно… интересно и неповторимо".

Едни от най-любимите български творци застават зад каузата, като за първи път като посланици на инициативата се включват драматургът Александър Секулов, режисьорът Антон Угринов и актьорите Владимир Михайлов и Виттория Николова. Останалите лица на театралната Нощ са Галин Стоев, Явор Гърдев, Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Деян Ангелов, Георги Златарев, Константин Еленков, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те ще участват в емблематичния проект "Нощни персонажи", който ще поднесе нова серия от вълнуващи фотографии. Изложбата на Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски ще е в Градинката пред Народния театър през месец ноември.

Над 480 000 е броят на зрителите, които се наслаждаваха и преживяваха театралното изкуство в изминалите 9 издания. Всичко това направи Нощта един от най-мащабните и силни театрални проекти в България. Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2022 г. на Столична Община.

"Европейска нощ на театъра" е международна инициатива, обединяваща театрални компании от цяла Европа, за да популяризират театралното изкуство. Нощта е иновативна интерпретация на театралното пространство с подчертан образователен елемент, който е насочен към развитие на публиките и пълноценното им културно участие в събитията. Нейната мисия е да показва театралната креативност във всички форми, обединявайки хора с отношение към театъра, разширявайки театралната мрежа чрез обмен на идеи и опит, привличайки публики от всички възрасти.