"Добре дошли на борда": За старостта и триумфа на мечтите с намигване

icon
Sofialive.bg
Източник: Сатиричен театър

Какво е възрастта? Дали е просто маркиране на етапи от живота? Или пък е пътуване, в което с времето мечтите остават на заден план, а оцеляването се превръща в основна мисия? Тези, но и много други въпроси поставя "Добре дошли на борда" - премиерният спектакъл в Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Постановката е свеж поглед над случващото се в един старчески дом и отношенията между неговите обитатели и персонала, който се грижи за тях.

Дългогодишните "гости" на "Последен пристан" са изпаднали в монотонно съществуване под точен час. Ритъмът на старческия дом е стриктно прилаган от персонала, включващ директорка, която мисли основно за реномето на дома, твърде изкусителна медицинска сестра и лекар с мощен мъжки чар и неконтролируеми вербални особености.

Михаил Сървански и Стефания Кочева, фотограф: Петър Петров

Обитателите на дома пък са Капитана - досаден бивш военен с мания за величие, Хариет - досадна и глуха фантазьорка, и Реджи - досаден добряк-хипохондрик.

Привидното спокойствие в дома рязко бива нарушено, когато идва Бланш, грижовно и експедитивно докарана от комплексирания ѝ син. Изведнъж правилата в "Последен пристан" спират да важат, защото артистичната Бланш внася цвят и вълнение и у обитателите, и у персонала. Тя отказва да спре да мечтае и да имитира щастие чрез "асистиран живот" и "събужда" всички около нея - къде целенасочено, къде съвсем неволно.


Иван Панев, Йорданка Стефанова, Михаил Сървански, фотограф: Петър Петров

Ще бъде ли това действително последният пристан на възрастните обитатели или техният живот тепърва започва? Гледайте "Добре дошли на борда" и ще разберете.

Екипът, създал премиерния спектакъл

"Добре дошли на борда"

от Жан-Пиер Мартинез

превод: Михаела Кацарова

режисьор: Ивайло Ненов

сценография: Чавдар Гюзелев

костюми: Ванина Цандева

музика: Мартин Каров

пластика: Татяна Янева

с участието на Полин Лалова, Михаил Сървански, Иван Панев, Стефания Кочева, Добрина Гецова/Йорданка Стефанова, Димитър Баненкин, Деляна Хаджиянкова, Калин Арсов

драматург: Богдана Костуркова

помощник-режисьори: Емилия Крайчева и Цветелина Симеонова

фотограф: Петър Петров

Деляна Хаджиянкова, Димитър Баненкин, Добрина Гецова и Калин Арсов, фотограф: Петър Петров

Автор: Неда Ковачева

Още: Поставиха скулптурни маски на Георги Парцалев и Невена Коканова в Сатиричния театър (СНИМКИ)