Lovecraft

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Ефектно представление-лекция, вдъхновено от майстора на ужаса Лъвкрафт

Хауърд. Филипс. Лъвкрафт. Роден на странно място с особено име: Провидънс.

Провидение или хипнотичен транс с хорър бълнувания и фантастични видения обитават зловещите му истории? Или и двете? Сигурно е едно. Един от най-креативните автори на хоръри, повлиял някои от най-големите майстори на психологическия ужас, сред които и Стивън Кинг (влиянието е не само в литературата, а също и в киното, музиката и поп културата) - съвсем логично е мощна инспирация и за едно по-различно специално представление-лекция върху особеното му творчество.lovecraft image

Новият театрален експеримент на група Метеор и Ани Васева е истинска провокация, реализирана съвсем неслучайно в Дома на киното (големият салон, а не фойаето). Мистериозната тъмнина на това принципно нетипично за театър пространство без съмнение е перфектна среда-инкубатор за фантастични хорър-театрални истории. Актьорите Леонид Йовчев (Малдорор и др.) и Галя Костадинова възкресяват някои от най-засмукващите и страховити фантазии на Лъвкрафт, преплетени с ужасяващи факти от биографията му (родителите му умират в психиатрия един след друг, а той винаги се е страхувал да не завърши живота си на същото място). Именно заради това лудницата Аркам от DC comics, а също и митовете за Ктхулу са сред акцентите в мистериозния фентъзи-хорър-спектакъл.

lovecraft image

Невероятни същества и страховити привидения изпълват Дома на киното със злокобни звуци, нечовешки движения и хипнотични трансформации. С помощта на ефектна 4D-анимация, но най-вече чрез интересна игра между мрака и скритите в недрата му сенки на страхове и фантазии, Леонид Йовчев и Галя Костадинова изградиха въздействащо и предизвикателно цяла галерия от тайнствени пълзящи, летящи и конвулсиращи креатури, чиято изначална самота е нещото, което ги сближава с човешкия свят. Ироничното представяне на вулканичния Лъвкрафт (1890-1937), завършил живота си в бедност (включително на сложното му отношение към женските образи) поставя това представление-лекция на друго ниво, в което коментарът на трансформациите поражда едновременно ефект на отчуждение и любопитство. Специално работата на Ани Васева с актьорските тела и този път е постигнала много интересни резултати.

Интересно е също, че с Лъвкрафт в Дома на киното се открива нова поредица от арт колаборации и крос-дисциплинарни събития. Идеята е да се отвори пространство не само за различно кино, но и за различни видове алтернативни изкуства.


Текст Патриция Николова