"Нощ и ден" идва в София на 4 декември

icon
Sofialive.bg
Източник: PR

Пианистката Мария Мартинова ще представи албума си "Нощ и Ден" пред софийската публика. Това ще бъде и столичната премиера на музикално-поетичния спектакъл под същото заглавие, със специалното участие на актьора и музикант Владимир Михайлов. Обединявайки творческите си енергии, тези двама ярки артисти ще представят спектакъла в зала "България" на 4 декември в 19:30 ч. Тандемът Мартинова – Михайлов ще поведе публиката на едно енигматично пътешествие към дълбините на човешката душа. В тази програма музиката на импресионистите Дебюси и Равел и на съвременния композитор Грегорио Занон и строфите на символистите Верлен, Бодлер и Бертран ще провокират вашето съзнание, отвеждайки го до една неизказна реалност.

Коя е Мария Мартинова

Мария Мартинова е позната на българската публика като създателката на ансамбъл ТАНГУАРДА, утвърдил се като емблематична танго формация на световната музикална сцена. Ансамбълът многократно е очаровал нашата публика с взривяващите си концерти. Ангажиментите на Мария са я отвели до сцените на престижни зали като Flagey, Bozar, Jahrhundert Halle, Amsterdam Concertgebouw, De Doelen, the Barbican, St. Martin-in-the Fields, Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall, Cadogan Hall, Wiener Recital Hall, Alice Tully Hall, De Roma. Дълбоко вдъхновена от театъра и танца, тя е създала множество мултидисциплинарни проекти, в които са участвали такива знаменити имена като легендарния английски театрален и филмов актьор Сър Джон Стендин, "фара" на белгийския театър - актьорът, драматург и режисьор Пиетро Пиццути, Еманюел Де Кандидо, Селин Руиз, Дамян Розентал, Джереми Бребар, филмовия режисьор Хайме Левинас, както и любимците на българската публика Теодора Духовникова и Юлиан Вергов. Дискографията ѝ включва записи за EMI Records, Delphian Records, LP Classics, БНР и Rubicon Classics, в които тя е представена не само като изпълнител, но и като продуцент.

Повече за албума "Нощ и ден"

За албума "Nuit et Jour" ("Нощ и Ден") реномираното английско списание "International Piano Magazine" пише: "Яркият запис на Мартинова е дяволска стихия на клавирното майсторство. Това, което прави този албум необичаен, е, че неговите програмни бележки са неразделна част от слушателското изживяване: част от литературния поток на съзнанието, предназначен да придружава музиката, непрекъсната поема в проза, написана от самата българска пианистка, с литературни намеци към Дебюси, вплетени в тях... Всяко произведение е подбрано така, че да пасне на нощната фантазия на Мартинова." Премиерата на "Нощ и Ден" беше в световно известната зала Flagey в Брюксел, получавайки изключително силни отзиви от белгийската преса: "О, красoта! Огромно, страшно, необикновено чудовище!" На Бодлер ще се падне задачата да предаде накратко ключа към забележителния и колосален концертрецитал, изнесен от българската пианистка Мария Мартинова и актьора Пиетро Пиццути. Това се случи във Флаже, разпродадено за случая. Редом до магьосника Пицути, несравним скулптор на думи и страсти, присъствието на Мария Мартинова обещаваше искри. Пианистката е това, което може да се нарече "природа". На сцена от дете, наследница на голямата руска школа чрез българските си преподаватели, преминала през Джулиард Скул в Ню Йорк и Кралската Академия по Музика в Лондон, лауреат на множество международни награди, познаваща всички репертоари, тя е, освен това, висока и красива, появи се онази вечер с пламтяща коса и облечена цялата в черно. Мартинова задвижи музиката на Дебюси и Равел - толкова често изпразнена и изцедена от сокове - в сърцето на една пламенна и цветна чувственост... Екстаз."

Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община. Домакин на събитието ще е зала "България". Билетите вече са в продажба в сайта и мрежата на Eventim, както и на касата на зала "България".