Пазете си дисплеите и панелите

Пазете си дисплеите и панелите

Слагаме на масата месо от Антилопа и започваме

Авторът - Лиляна Гелев е студентка по PR в Софийски университет "Свети Климент Охридски". Тя описва себе си като интуитивна, но едновременно дълбоко анализираща и дедуктивна. Свободно пише есета, покриващи теми както от всекидневието, така и от по-философско естество, където тя самата дава свобода на първоинстинктните чувства и собствената интимност.

2017-та несъмнено бе една година, която ни предостави много ключови изрази, с които да я запомним, откъм музикални фурори - „обладана ли ти се струвам? “, „ направо ги убивам, пръскам“, „ой шушу-шушана“...В резултат на това, в гугъл много по-често започна да се търси значението на думата „екзорсизъм“, след като всички се притесниха, че дъщерята на Орхан Мурад е обладана и от Луцифер и от Буда едновременно и то на толкова крехка детска възраст...  Дискотеките от лекия жанр се превърнаха в бойни полета, където всеки крещи : „Напрао ги убивам!“, а след това чертае линии в тоалетните ( за домашното по геометрия, разбира се). А пък Шушана се превърна в нарицателно за любимата шушумига, която хем не чува, хем хаби тока с тази лампа, та и отгоре на всичкото не си стои вкъщи. В заключение може да се каже, че през 2017-та всички музикални стилове на българска територия се сляха в един и то най-културния, духовно-обогатяващ и ощастливяващ жанр- ЧАЛГАТА.

И тъй като той е на най-голяма почит в България дори и принципно рапиращите изпълнители, вече залитат към него. 100 кила далеч не е единственият персонаж  - чудесен пример за това е и колежката на Гери-Никол от формата X-Factor – Тита, чиято нова песен „Антилопа“ се превърна в химна на цял Студенстски град. И понеже, за да може една песен да се извиси толкова нависоко е необходимо тя да е натоварена с изключително дълбок смисъл, смятам, че е редно да я анализираме подробно и да видим за какво всъщност иде реч.

 Клипът започва и виждаме Тита, която гали завесите. Обективът се премества наляво и там отново виждаме ТИТА, но този път спи. И ето – песента започва.

„А каква си антилопа,газелa
да ти пръсна дисплея и панела“

 Когато стана рано сутрин и се погледна в огледалото в банята, често се чувствам като част от актьорския състав на живите мъртви, но пък като поспя добре и се събудя щастлива, като цяло си се харесвам. И в двата случая обаче не се имам, нито за антилопа, нито за газела, ами по-скоро за човек, еволюирал до крайната фаза на Дарвиновата еволюционна диаграма. Не съм много сигурна какво точно вижда Тита около себе си, но най-вероятно Disney продукцията „Цар лъв“ е оставила трайни следи в съзнанието й. Е, детска травма или не, със сигурност в това обръщение се припознават доста момичета, които по цял ден пушат наргиле, а вечер подскачат от сепаре на сепаре.

  Като всеки нормален човек се опитвам да си пазя телефона и да го опазя в приличен вид, колкото се може по-дълго време. Е, да понякога дори и кейсовете не помагат, Тита вече се притеснявам, че може не аз самата да го счупя, а тя да дойде с чука и да ми спраска и панела и дисплея. Заплахите, които са замаскирани в текстове на песни, не са по-малко опасни и съветвам хората да държат устройствата си здраво и пред тях, точно както правят с чантите си в градския транспорт.

 Тита, която стои при прозореца, подобно на героинята от „Тhe woman in black”, отива да събуди спящата Тита. Но те вместо да оправят леглото и да внесат малко ред в къщата, правят точно обратното и ни показват как трябва да действа една истинска домакиня.

 „Само като те докопам и ти гарантирам,
ще те кльопам, изцеждам, попивам“

 Тита не се бави и директно започва със заплахите, които най-вероятно са насочени към пособията за почистване на кухнята и банята. То не са парцали, гъби, мопове- действително си има доста материал за изцеждане и попиване и на двете места. А относно кльопането – имайки предвид странните канибалски предпочитания на певицата към сурово месо, с което потвърди, че е почетен член на Веганския съюз, нищо чудно да обича да похапва и полиуретан. E, хора разни – щом има хора, които ядат шкембе чорба, трябва да има и такива с вкусови предпочитания като Тита.

 Тита вечеря сама със себе си и в изблик на раздвоение на личността и поръфва сурово месце. Този път обаче марката на месото не е на показ, както кексчетата, което е огромен пропуск за продуктово позициониране от страна на месопроизводителите.

 „Искам да го клатиш, искам да се удря в пода
искам да го друсаш да газира като сода“

 Изпълнителката влиза в ролята на строга, садистична господарка, която раздава заповеди. Тита се обръща към своите антилопи и газели с апела да го клатят, да го удрят в пода и като го друсат – то да газира като сода. Искрено се надявам тези действия да не предизвикат вълнения в чревните пътища на адресантите, защото в противен случай следващия клип на Тита трябва да включва и реклама на „Дегазин“ или „Еспумизан“.

Тита е притиснала почти припаднал бял заек плътно към стола и го гали, а нейната близначка  , която по случайност също се казва Тита – стрива кексче между пръстите си.

“Трябва да си горда, не се закачам често
Няма да ти върна ресто“

 Очевидно Тита е не само фенка на „Цар лъв“, но и на „Търсенето на Немо“, тъй като в тази част на песента, изпълнителката обяснява, че не се закача често. Така че, ако сте любители на риболова, знайте, че е малко вероятно Тита да лапне стръвта ви, стига разбира се тя да не е рекламираното в клипа й кексче – тогава имате по-голям шанс за улов. Тя обаче ще изяде само сладкия десерт и няма да ви върне ресто и ще се направи на луда, също като продавачките в магазина, когато нещо струва 1,98, а ти дадеш 2,00.

„Тая вечер сме цяла бригада като студенти
Приземяваш го долу, чувам аплодисменти

Чрез тези си думи, Тита споделя каква работохоличка е тя и че работи неуморно и усърдно, също като студент на бригада в Америка. Това затвърждава теорията, че глаголите „кльопам, изцеждам и попивам“, действително са се отнасяли за гъбата за миене на чинии.

Следва обръщение към всички пилоти, чиито самолети летят нависоко, в резултат на кадрите , в които са на показ сочните форми на изпълнителката. Тита пляска на тези от тях, които не се разсейват от природните й дадености, а успяват да вникнат в дълбокия смисъл на думите й.

 Клипът завършва с отварянето на бутилка шампанско, чиято тапа за щастие не успява да учисти нито едната , нито другата Тита. Излизащата от гърлото на шишето пяна, ги кара да изпаднат в лятно настроение и да си спомнят за летните нощи, прекарани в чалга дискотеките в Слънчев бряг и затова те се милват взаимно по бедрата.

И въпреки че изпратихме 2017 едва преди няколко дни, песента на Тита продължава да звучи навсякъде и през 2018-та , а аз нямам търпение за следащия й хит. Надявам се да е посветен или на морските животни или на насекомите, за да може по повод Европейското председателство в България,  да покажем, че като европейци можем да сме толерантни не само към ромите, но  и към другите животински видове.

А Шушана е от друго животинско царство.

Отваряща картина: Cool Comics

Коментари

Какво друго от Градът

The Simpsons знаят бъдещето?

11 от най-точните им попадения

За солените сълзи и любовта

Боли и нямаш сила за повече

Най-четени!

Гери-Никол и перфектното капучино

Съчинение разсъждение върху туит

Етюд-и-те на София x Sofialive

Категория: супер фотограф

3 френски филма и много смях в неделя

Събрахме още 3 любими ленти за забавен уикенд

Щастливеца Сан Стефано Плаза

Общото между Алеко Константинов, венецианския стил и вкусната храна

Половин милиграм никотин

Красивите лица на Сирия и Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival представят:

Нов Adidas EQT - с мотиви от берлинското метро и още нещо

Маратонки, които вървят с пропуск за градския транспорт

ФИЛМИТЕ, КОИТО ОЧАКВАМЕ В НАЧАЛОТО НА 2018

Какво по-хубаво от кино през студените дни?

Зима в галерия Лоранъ

Тайните на една изложба, преди тя да бъде открита

От общината