Най-нетипичните храмове в България

Най-нетипичните храмове в България

Вкопани в скали, подводни - имаме ги всякакви

Да прекарваш уикендите си в мола, гледайки поредния екшън филм, хапвайки пица в някое заведение или разхождайки се по магазините, е толкова out of style. Е, стига вече! Време е софиянецът да си покаже носа извън столицата. И тъй като периодът на приспособяване от градската към натуралната, девствена природна среда хич не е кратък, ние от Sofia Live решихме да ти подскажем, кои да са първите 3 места, които да посетиш през следващите уикенди, за да ти спестим време. А, да - не сме от най-религиозните, но обичаме красивите места, които в себе си крият много история. Затова решихме да ти разкажем за най-пленяващите храмове на България.

1_1100_01

Скалната църква "Света Петка" се намира край град Трън, а името й идва от това на българската светица Света Петка, която се смята, че дълго време е обитавала това скално убежище. Самият параклис много трудно може да бъде забелязан с просто око - затова ще те упътим накъде да погледнеш, за да го видиш. По пътя за Трън насочи погледа си нагоре и ще я зърнеш - сгушена между скалите, тази свещена постройка наблюдава случващото се в цял Трън. И щом веднъж успееш да забележиш къде точно се намира скалната църква, ти предстои да се изкачиш по стъпалата, водещи към нея и да се насладиш на невероятната гледка, която ще се разкрие пред очите ти. Ще влезеш в пещера, чиито стени са обрисувани със стенописи, а щом излезеш от храма, пред теб ще се открие гледка, която ще те накара да се почувстваш все едно токущо си видял Райската градина - град Трън е наистина много красив от високо.

2_1000_04

Следващото светилище, което си заслужава да посетиш, също е скална църква. Тя е вкопана в скала в село Маточина (област Хасково) и датира от Х век като до средата на ХХ все още е била използвана за богослужения. Църквата е сравнително дълбока за времето, от което датира - цели 14 метра, а до нея се стига по ръчно изсечени в скалата стъпала. От мястото се разкрива невероятна гледка, а енергията, която се усеща на него, е космическа.

3_800_21

Следващият духовен храм, който ти препоръчваме да посетиш, не е скален; той е под водата. Става въпрос за подводния параклис "Свети Николай". Намира се край Приморско. Открит преди едва 4 години при археологически разкопки в района, параклисът вече може да бъде свободно посещаван от туристи. Не си мисли, че това е лесно обаче, защото изисква да се гмурнеш на дълбочина 10 метра под водата. Там можеш да запалиш химическа свещ и да усетиш мистичната енергия, носеща се из водите около храма на Свети Николай Чудотворец. Taкa че, не му мисли, ами си задържай въздуха и скачай във водата.

Имаш ли още предложения за нетипични църкви, манастири и параклиси в България? Остави ги в коментарите.

Автор: Лиляна Гелев

Коментари

Какво друго от Градът

Фейсбук назаем

Никое дете не трябва да расте само, нали? Да, но едно на всеки 10 деца по света расте само, а ти можеш да намалиш тази бройка като дадеш своя Facebook, Twitter или Tumblr акаунт назаем за един пост.

Живот (е) с коте

Защо да доведем бездомен четириног несретник вкъщи

До Златна Прага и назад

Писа ни Венета Михайлова

Най-четени!

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Горан Тричковски

Лесно е, когато знаеш какво искаш

Виж новия клип на Бьорк

Албумът Utopia излиза другата седмица

Исус Христос-Суперзвeзда в София

Оригиналният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър за пръв път у нас догодина

Бразилско късометражно кино в София

“Неконформистката алтернатива” представя "Наблюдение на промяната"

Калигула

Чудовищна диктатура като стратегия по оцеляване на егото

Sofia Beats

Новият лейбъл стартира с парти на 22 ноември

Lacuna Coil

Италианската готик метъл група с два концерта в София

От общината