Кварталите на София Vol. 3

Кварталите на София Vol. 3

В полите на Витоша

Колко пъти, докато си се придвижвал из София и си държал телефона в ръка, за да можеш да се ориентираш с картата, си се замислял за кварталите, през които минаваш и какво всъщност крият те? Ако си задаваш този въпрос чак сега, няма нужда да се мъчиш да намериш отговор, защото ние от Sofia Live ще се погрижим да те запознаем с кварталите на столицата отблизо и да те убедим да ги посетиш, ако все още не си - защото, гарантираме ти, всеки един от тях си заслужава да бъде посетен. Заедно ще извърнем погледа си към всички онези столични квартали, които носят гръмки, запомнящи се имена и придават различен облик на четирите посоки на света, пречупени през софийската призма.

Манастирски ливади

манастирски ливади. image

Това е един от южните софийски квартали, разположен в близост до Витоша и имащ слава на скъп квартал. Името му веднага би ви накарало да си помислите, че в тази част на столицата има и ливади и манастири и е перфектно място за разходка през уикенда, но това далеч не е така. Всъщност в района има единствено една църква и то старобългарска, което от личен опит мога да заявя, че е доста объркващо - особено в навечерието на Великден, защото ако в останалите православни храмове се пали свещичка в 00:00, в този нещата се случват с един час закъснение, сиреч в 01:00. Относно ливадите - трудно бихте могли да зърнете зелена площ на територията на този квартал, защото той видиш ли е любимо място на повечето строителни предприемачи. За сметка на липсата на градинки, в които да растат цветя и дръвчета обаче, блоковете никнат като същински гъбки. Всъщност в миналото в квартала е имало предимно ниски къщички, с цел чистия въздух от Витоша да може по-лесно да слиза към града и разхождащите се по жълтите павета хорица да дишат една идея по-лесно.

Така че, следващия път когато се задавите от смога, който се опитват да ни излъжат, че е мъгла - да знаете, че не са виновни само изпаренията от двигателите на автомобилите ви, а и високите сгради, които алчно задържат свежия въздух за себе си, а нас ни оставят да се тровим. 

Бояна

boyana.image

Продължаваме нагоре и все повече скъсяваме дистанцията с Витоша и вече се намираме в нейните поли, заобиколени от къщите и вилите на столичния квартал Бояна. Там лятото е по-цветно, есента по-пъстра, пролетта по-жива, а зимата по-бяла. Всъщност Бояна е един квартал, който би трябвало да спре да се свързва с луксозните имоти и скъпите коли, паркирани пред високите им дувари и да се съсредоточим върху забележителностите, намиращи се в региона. Започвайки от Националния Исторически Музей, който със сигурност малко младежи са посетили, но за сметка на това са били на редица купони у собственици на вили с басеини и продължавайки с Боянската църква и Боянския водопад, кварталът определено има какво да предложи и то не само ливади, ами цели гори и чудесни кътчета, подходящи за релакс, както през зимата така и през лятото. На територията на квартала, в близост до Момина скала още могат да бъдат видяни останки от някогашната крепост, издигаща се в покрайнините на Витоша, които ви уверяваме, че са много по-интересни от черните полу-ръждясали огради на Резиденцията. В Бояна се намира и Киноцентъра или по-скоро софийския Holywood - мястото на което звезди като Силвестър Сталоун и Джейсън Стейтъм най-вероятно са заобичали България и то не заради прекрасната ни инфраструктура и чаровни дупки по улиците, ами поради факта, че на снимачната площадка са си пийвали айрянче, хапвали баничка и са се любували на величествената гледка, откриваща се към Витоша.

Драгалевци

dragalevci. image

Този страхотен квартал се намира в непосредствена близост до Бояна , но за разлика от него не е толкова усоен и през лятото там е доста по-приятно - хем хладно, хем слънчево. Драгалевци има славата на един от най-престижните и скъпи квартали на София и си е чиста привилегия да живееш там, стига разбира се да си готов да направиш компромиса да нямаш канализация. Е, спокойно де-  все пак Драгалевци не е село едва от 60 години и сме членки на Европейския съюз само от една десетилетка, няма страшно - всичко с времето си. Но въпреки това квартала не трябва да бъде свързван само с факта, че в задните дворове на къщите има септични ями, ами с нещо много по-стойностно, а именно произхода на неговото име. Според легендите името на Драгалевци е свързано с апостола на българската свобода - Васил Левски, който бягайки от турците минал през местност близо до планината. В опит да намери прибежище и скривалище от неговите преследвачи се скрил в една от къщите в това село и там той срещнал една прекрасна девойка на име Драга. Влюбил се в нея много силно, но знаейки за грозящата го опасност и мисията, която имал да изпълни, не пожелал да остане с нея. Любовта на Васил Левски и Драга станала известна на всички в селото, селяните много искали да помогнат на Апостола и затова го изпратили да се скрие в манастира, който се намирал на 1 км. по-нагоре в планината, докато отмине наближаващата опасност. Показали му пътя, по който трябвало да върви, дали му също храна и вода за из път и прикрили следите му. Минавайки през цялото село, Васил Левски се устремил към гората и после нагоре към манастира, той успял да го намери и да се скрие в него, но тогавашният поп на манастира тайно го предал на турците. Апостолът забелязал, че приближават въоръжени турци, които се насочили точно към неговото скривалище, той хукнал да бяга нагоре към Витоша, защото искал да намери по-сигурно място, на което да пренощува, и после да продължи с определената революционно-освободителна мисия. Това му коствало любовта към красивата Драга и още много други неща, не можел да се върне вече там, но в името на свободата на народа трябвало да продължи напред. В чест на Апостола, който оставил голяма и дълбока диря в живота на селяните, като им вдъхвал надежда, кураж и смелост да се борят срещу османската власт, и заради любовта му с тяхната девойка, те кръстили селото на Драга и Левски т.е Драгалевци. 

Е, вече знаете, откъде идва звучното име на квартала, а ако посетите красивия Драгалевския манастир пред входа му ще съзрете камък, върху чиято повърхност е гравирано името на Апостола на българската свобода.

Автор: Лиляна Гелев

Тул можеш да намериш Кварталите на София Vol. 1 и Кварталите на София Vol. 2.

Снимка: Етюд-и-те на София

Коментари

Какво друго от Градът

Гери-Никол и перфектното капучино

Съчинение разсъждение върху туит

The Simpsons знаят бъдещето?

11 от най-точните им попадения

За солените сълзи и любовта

Боли и нямаш сила за повече

Най-четени!

Гери-Никол и перфектното капучино

Съчинение разсъждение върху туит

Етюд-и-те на София x Sofialive

Категория: супер фотограф

3 френски филма и много смях в неделя

Събрахме още 3 любими ленти за забавен уикенд

Щастливеца Сан Стефано Плаза

Общото между Алеко Константинов, венецианския стил и вкусната храна

Половин милиграм никотин

Красивите лица на Сирия и Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival представят:

Нов Adidas EQT - с мотиви от берлинското метро и още нещо

Маратонки, които вървят с пропуск за градския транспорт

ФИЛМИТЕ, КОИТО ОЧАКВАМЕ В НАЧАЛОТО НА 2018

Какво по-хубаво от кино през студените дни?

Зима в галерия Лоранъ

Тайните на една изложба, преди тя да бъде открита

От общината