Тъмната кула се надига

icon
Sofialive.bg

Няма фен на Стивън Кинг, който да не знае изречението "Човекът в черно бягаше през пустинята, а Стрелецът го следваше". Няма фен, който да не чака от години новината, че осемте романа на писателя ще се появят и на екран, след като излязоха и на комикс. И ето, че дочакахме - първият филм по Тъмната Кула, базиран на първия роман от поредицата Стрелецът, ще излезе през януари догодина. И сега подробностите.

dark tower image

Най-важната, но и озадачаващата новина покрай новия филм, е изборът на Идрис Елба в ролята на вечния скиталец и търсещ баланс каубой стрелец Роланд Дисчейн. Категорично не сме на мнение, че Елба е слаб актьор, даже напротив. Нито пък толерираме дискриминацията на расова, етническа, сексуална или каквато и да е основа. Но политическата коректност в случая идва малко отгоре, имайки предвид, че Роланд от Гилеад е събирателен образ на рицар от обкръжението на Артур (и в паралелни светове негов наследник) и каубой от Дивия запад. Да не говорим, че самият Кинг нерядко сочи Клинт Истууд като първообраз на героя си. Искрено се съмняваме, че и чернокожите читатели са си представяли тъмнокож Стрелец, четейки страниците на книгите. Но пък добре си представяме грубото му и изразително лице в образа на Роланд.

Idris Elba image

Другото известно име в момента е на Матю Маконъхи в ролята на вечния враг и магьосник - мъжът в черно. Режисьор и ко-сценарист на филма (а ако е успешен, вероятно и на евентуалните продължения) ще бъде датчанинът Николай Арсел (знаеш го от шведската версия на Момичето с драконова татуировка и Кралска афера). А от няколко дни упорито се спряга и името на австралийската красавица Аби Лий (на третата снимка горе. Видяхме я в Лудия Макс: Пътят на яростта), без да се уточнява в каква роля ще участва във филма.

matthew mcconaughey image

Тъмната кула е най-мащабното произведение на Стивън Кинг. Първата част на романите за Роланд от Гилеад и неговия ка-тет е написана още в студентските му години (макар и да е издадена едва през 1982), а последната излезе през 2012. Историята проследява пътя на Роланд Дисчейн - стрелец и потомък на благороднически род, който търси митичната Тъмна кула - център на всички светове, за да върне баланса в тях и да спаси рушащите им се основи. Преки референции към поредицата има в много от книгите на Кинг, а някои от тях са и паралелно свързани с повествованието. Със сигурност феновете на Кинг (в това число и ние) нямат търпение да научат повече за филма и да зърнат оживелите герои на екран.

Ресторант-винотека