Какви са прякорите на софийските градски автобуси и трамваи?

icon
Sofialive.bg

Няма човек в София, който да не е ползвал градския транспорт и да се е ужасявал от блъсканицата в него или пък от нередовността на превозните средства. И въпреки че всички периодично назоваваме тролеите, автобусите и трамваите с номерата, които носят на предните си стъкла, се оказва, че те имат и други названия. Също като нас те имат свои собствени имена и е време да започнем да ги уважаваме и да ги наричаме с тях. В крайна сметка благодарение на тях се придвижваме из града и колкото и да е неприятно возенето понякога, все пак ни вършат голяма работа. Е, сега ще ти представим автобусите с номера 120 и 78, както и трамвай № 8 и ще ти разкажем за техните лични истории и имена.

Автобус № 120

ch. image

Доскоро името му бе „Червеният Дракон“, но произходът му определено не е от Китай, защото в противен случай нямаше да е годен за движение толкова много години. Историята е друга – казва се така, защото преди автобусите от клан № 120 бяха червени на цвят и са дракони, защото драконът символизира власт, а да останеш на седалката без да паднеш нанякъде докато минаваш през моста на Мадрид си е чист израз на доминантност над другите пътници. Е, к'вот било – било, нещата се променят. Също както грозното пате от едноименната Андерсеновата приказка се превръща в красив лебед, така и 120-ката претърпява метаморфоза от „Червения Дракон“ в „Белия Лебед“. Сега автобусът е по-бърз, по-стабилен, а ако паднеш или залитнеш, докато се возиш в него би било резултат по-скоро от управлението на шофьора, отколкото от общото състояние на превозното средство.



Автобус № 78

z. image

Името на този автобус е „Зелената Гъска“ и името му говори само за себе си. Не, не се нарича така, защото в него се качват много начумерени жени, позеленяли от злоба или пък защото контрольорите все ги е яд, че не могат да глобят никой на територията на това превозно средство. Обяснението е много по-лесно и сега ще ти го дадем: названието му идва от факта, че задната част на автобуса е толкова подвижна, че при движение с по-висока скорост наподобява движението на гъска, чието дупе винаги се клатушка, когато ходи. И въпреки че принципно не съществува биологичен екземпляр от този вид птици, който да е изцяло в зелен цвят, съществува неодушевен представител– а именно автобус № 78. Е, сега след като знаеш името на това превозно средство определено можеш да признаеш, че очевидно гъските не са само в езерцата в парковете, ами направо си се разхождат по софийските улици.

Трамвай № 8

t. image


Названието на този трамвай е „Зелената краставица“ и това определено не е резултат от факта, че маршрута му минава през два пазара и видиш ли ватмана контрабандира нелегално краставици, макар че защо не? Причината това превозно средство да носи такова смешно име всъщност е доста по-очевидна– осмицата чисто и просто прилича на една от главните съставки за таратор, хем е зелена, хем е продълговата. Единствената разлика е, че не се състои от 98% вода, а по-скоро от същите проценти, но пот – особено през лятото, когато пътниците в трамвая масово изпускат секрети от потните си жлези. А също така и не става за ядене като краставица, защото ако захапеш някоя външна част от него ще си изпотрошиш зъбите, а пък ако опиташ да ръфнеш от вътрешната – най-вероятно ще пипнеш някой вирус. Така че запомни – ако ти се прияде зеления зеленчук се качи на трамвай №8 и слез на някой от пазарите в Люлин или Димитър Петков, защото осмицата не е истинска краставица.

Автор: Лиляна Гелев

Снимка: Етюд-и-те на София

А това е и столицата на жълтите книжки.