Селски манталитет в градска среда

icon
Sofialive.bg

Не от вчера в София идват хора от различни краища на родината ни с надеждата за по-добър живот и сбъдване на най-съкровените си мечти. И ако преди важеше с пълна сила максимата "по-добре пръв на село, отколкото последен в града", то в момента нещата значително са се променили и е по-уместно да се каже "по-добре никой в града, отколкото някой на село". За мнозина столицата се е превърнала в мини вариант на Щатите - мястото на неограничените възможности. Само, че така наречените възможности не идват при неподготвени персони с ограничено мислене.

И тук не става дума за всички, които родом са от малките градове и села, а само за онези, стараещи се да останат скарани с всичко градско и културно.

Ето и как най-лесно да ги разпознаете и да си нямате вземане-даване с тях:

Делят хората около себе си на класи и нива


В техните очи, обществото е изградено от висша и нисша класа. Естествено, те смятат себе си за част от първата и без никакъв свян могат да демонстрират възмущение или дори презрение към някой по-нисш. Обичат да лепят етикети и се дразнят на онези, които не смятат чалга певиците, родните манекенки и плеймейтки за велики и успешни.

За тях признак на висока класа е да носят одежди на родни "Топ дизайнери" (нищо, че тези така наречени тоалети често са със съмнително качество, поръчани от Китай) да пият кафето си само в "известни" заведения, да снимат всичко, което им се случва, да се правят на "ВИП" личности копирайки някоя новоизлюпена "звезда" или да кажат на събеседник, който не могат да оборят с аргументи, че не им е на нивото. А, да... и нямат нищо против телефона им да звъни месеци наред с някоя песен на Сузанита.

Слагат в графа "Простолюдие" всички с по-различна визия, възгледи и предпочитания, а носенето на секънд хенд дрехи за тях си е направо престъпление...


Искат да изпъкват винаги без значение с какво


Държат да са най-харесвани, най-коментирани и най-забелязвани. Дори да се наложи да спретнат някой типично селски скандал в метрото или насред улицата, да се заядат злобно с продавачката в супермаркета или да разговарят шумно по телефона в таксито. Смятат, че вниманието и "славата" им принадлежат и не жалят средства и време за да се борят за тях. Обикновено не се редят по опашки, а или нагло се предреждат или си мърморят под носа каква паплач се налага да търпят.

Държат се надменно


Характерно за тях е, че се мислят за нещо повече от останалите и винаги парадират с това. Имат самочувствие без никакво покритие и рядко са самокритични. Без капка неувереност биха могли да се явят на някой изпит в университета, в който са попаднали почти случайно, защото са убедени, че ще имат късмет и всичко ще се нареди. Години по-късно с тази нагласа отиват на интервю за работа, макар и да не отговарят на посочените изисквания. Ако влязат в конфликт с някой, често използват епичната фраза "Ти знаеш ли кой/коя съм аз, че да ми държиш такъв тон?“, която в повечето случаи ги кара да изглеждат още по-смешно и нелепо защото, са световнонеизвестни и на никой не му пука за тях.

Способни са да лъжат за всичко, което смятат за "срамно"


Колкото и парадоксално да е, подобни персони често смятат своя не то дам градски произход за срамен и не желаят да се знае кои са всъщност и какви са корените им. Ето защо, те са способни да създадат един фалшив свой образ, който да поддържат постоянно. От тях може да чуете невероятни истории - като се започне от това, че идват от стар софийски (знатен) род, стигне се до герба на фамилията им и семейната къща в идеалния Център, и се завърши с хвалбите по повод факта, че леля им има три апартамента, които дава под наем. Всичко щеше да изглежда поне малко достоверно, ако не беше този техен прословут диалект...

Измерват успехите единствено с пари и материални придобивки


В типично байганьовски стил, от тях често може да чуете колко пари изкарват, (по-точно колко изкарват родителите им, защото обикновено те ги издържат), какво наследство ще получат някой ден, колко струва колата им или да заявят небрежно, че според тях 3000 лева на месец са прекалено малко. Способни са да изкарат на показ всяка една скъпа придобивка или по възможно най-грозния начин да извадят от портмонето си няколко едри банкноти и демонстративно да ги хвърлят на масата. Всички тези действия обаче показват единствено пошлост и комплекси, които определено не са приятна гледка.

Държат се невъзпитано и грубо


Обществените норми, добрия тон и възпитанието са доста далеч от техния свят. Смятат се за господари на София и правилата не важат за тях. На публични места обичат да говорят грубо и невъзпитано, да си изхвърлят фасовете и дъвките на тротоара, да подвикнат и да се заяждат за какво ли не с минувачите... а най-любимото от всички подобни неща, е да се качат в трамвая блъскайки и псувайки, надули някое чалга произведение носещо се от айфона им, пътувайки винаги гратис. Да не са луди да се съобразяват и да си плащат? Какво като имат селски манталитет? Важното е да казват, че са софиянци. Другото е без значение...

 

А ти можеш да се присъединиш към нашата общност.

Винен бар с разнообразна фюжън кухня