Възможни светове
Възможни светове Възможни светове Възможни светове

Възможни светове

Светлана Мирчева откри първата си самостоятелна изложба в САЩ Possible Exhibitions

Един ден, след много години, студентите в Художествената академия ще изучават живота и творчеството на Светлана Мирчева като един от най-важните български артисти от началото на XXI век, и въобще не преувеличаваме. Точно сега обаче на нея едва ли й е до това, защото треската около шоуто й Possible Exhibitions в Бруклинската галерия NURTUREart още й държи топло, но все пак успя да ни драсне два реда и обеща, че щом кацне в София, сядаме да си говорим.

Possible Exhibitions е серия от умалени макети (50х35х25 см) на самата галерия, където Светлана проектира свои изложби и идеи, които никога не са съществували във физическото време и постранство, но биха могли да се случат (или вече са се случили) във въображаемите разклонения между минало, настояще и бъдеще. „Искаше ми се да направя не една завършена идея, а да дам шанс на няколко едновременно, и всички да имат потенциал за развитие. Да са достатъчно конкретни, но и да оставят широко поле за фантазия, така че всеки зрител би могъл да ги „довърши" и „види" реализирани по различен начин." Така, вместо да се намесва директно в изложбеното пространство, Светлана се разхожда по ръба между мисълта и реалността с типичния си спокоен, интуитивен и многозначителен поглед, а на нас не ни остава друго, освен да следваме красивия й ум.

Първите четири модела от Possible Exhibitions са правени за Случайна изложба в галерия „Васка Емануилова" миналата година. За соло дебюта си в Ню Йорк Светлана разработва десет нови, съобразени с пространството на NURTUREart. Изложбата бе открита миналия петък, 13 януари, и ще остане в Бруклин до 10 февруари. Ако си някъде там, намери я на ул. „Богарт“ 56. Ако не си, надникни в света на Светлана оттук (вход за ценители на съвременно изкуство) или оттам (за някои от най-добрите български корици, илюстрации и графичен дизайн въобще в последните години). А защо не я проследиш и по улиците на Ню Йорк ето тук.

Possible Exhibitions e в галерия NURTUREart
на ул. „Богарт“ 56 в Бруклин, Ню Йорк, от 13 януари до 10 февруари

Коментари

От общината