3 начина винаги да ти стигат парите

icon
Sofialive.bg

Ако трябва да определя това, от което най-много ми е писнало, то със сигурност е вечната липса на пари. Сменяш си работата, ходиш на курсове за допълнителна квалификация, работиш на две места... Абе правиш какво ли не - и парите не стигат, и не стигат. Накрая имаш чувството, че животът постоянно те въвлича в омагьосан кръг, от който не можеш дa излезеш. Всеки месец се повтаря едно и също: наема, заема, сметките, телефона, кабелната и интернета и т.н.

Трябва да призная, че за мен парите никога не са били самоцел, а просто средство. Никога не съм искал да бъда супер богат, а просто да живея спокойно. Какво разбирам под спокойно ли? Ами най-малкото да не ми се налага в края на месеца да звъня на мама и тате за пари. Все пак не съм на двайсет години. Никой не ми е обещавал лесен живот, но тормозейки се как и този месец да се справя с липсата на финанси, си изгубих съня. После и приятелката ми ме напусна. Всъщност разделихме се де, ама то това не е болка за умиране. Тя и без това си беше кучка.

Признавам, че сгреших, като първото нещо, което реших да предприема за разрешаване на проблема, е да си сменя работата. Да взимаш със 100-200 лв. повече не е достатъчно основание, за смяна на работа. Особено, ако има други минуси към този плюс. А и си харесвах старата работа. В тази връзка, оглеждайте се за нова работа, но само ако парите и условията наистина си заслужават.

В случая е важно да отбележа, че парите може да не стигат и на човек, който взима дори 2500 лева заплата. Защото колкото повече взимаш, толкова повече харчиш. Познавам хора, които взимат доста добри добри заплати, но в магазин се държат като луд с къртечница, а в края на месеца се чудят от кого да вземат пари на заем, та да го добутат до заплата.

Наблюдавайки широкия си кръг от приятели, съм стигнал до заключението, че голямата грешка на младите хора в България, е да взимат кредити. Не говоря за жилищни, а такива за кола, за море, за дрешки и т.н. И банките при всеки потребителски кредит ти набутват една кредитна карта, защото „такива са условията“, та като изхарчиш и парите от нея, да станеш вечен техен абонат.

Американският актьор и социален коментатор - Уил Роджърс, казва, че „прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да купуват неща, които не искат, само за да впечатлят хора, които не харесват.” И е много прав! Не взимайте кредити за глупости, независимо колко наложително ви се струва да имате нов скъп телефон.

Разбирам, че колегата ти наскоро си купи последния модел iPhone, но ти няма как да го имаш на този етап. Не се подвеждай така елементарно. Това, че в рекламите за кредити ти казват, че е възможно да живееш живота, който искаш, просто те подвежда. Нали е реклама!


Та, чувстваш се запладян от парите? Вечно не достигат - просто поеми контрол върху финансите си, за да се справиш с недоброто положение.

На първо място трябва да осъзнаеш и да признаеш за наличието на проблем. Осъзнатият проблем, е наполовина решен. Знам, че е много удобно да забравиш за изхарчената кредитна карта, но проблемът си остава във времето. И никак не е за подценяване.

Второ. Направи анализ или просто проследи ежедневните си разходи. Някои събират касови бележки, правят таблици и т.н. Намери своя начин. Идеята е да видиш къде наистина отиват парите ти и да прецениш от кои покупки може да се лишиш. Финансовите проблеми са математическа задача, която просто трябва да решиш!

Да, разбирам, че обичаш денят ти да започва с лате, и аз съм така, но то струва 4 лева. Което пък на месец прави средно около 80 лева. Така че приготви монети и се нареди до останалите на кафеавтомата.

Трето. Не се хвърляй в безразборни покупки и плащания веднага след заплата. Първо плати сметките и наема. Справи се с нещата, които са от съществено значение, след което разпределете останалите пари. И разбира се, придържай се стриктно към това разпределение. В противен случай всичко ще е безмислено. И на края, ако вече си опитал всичко и финансовото ти положение не се подобрява, просто последвай съвета на Джон Пол Гети – открий нефт! Така със сигурност няма да се чувстваш завладян от недостиг на пари.

Наслади му се!