5 места за вино в София, в които ще се влюбите

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Ако сте любител на виното, знаете, че София предлага богат избор от места, в които да се насладите на изискани вкусове и приятна обстановка. От уютни барове до елегантни ресторанти, столицата ни привлича с разнообразие от винени изживявания за всеки.

С този текст ще ви отведем на замайваща виртуална разходка из подбраните места за вино в София. Независимо дали търсите идеалната бутилка за романтична вечер или оживено събиране с приятели, гарантираме, че в този списък ще откриете по нещо специално за всеки вкус. Наздраве!

Градска бохемия в Imperial Gastrohub

На ъгъла на „Графа“ и „Солунска“ се крие артистичен оазис, познат като една от най-важните точки във винената карта на града. Това е Imperial Gastrohub – вино магазин и бар, съчетани в една запомняща се композиция.

Този гастрономичен кръстопът като магнит привлича онези, които знаят, че най-добрият начин да се наслаждаваш на живота е с чаша хубаво вино. Където и да седнете тук, приятното прекарване е гарантирано. Във вътрешната част масите са под формата на дървени бурета, а в по-топлите дни може да се настаните отвън, където да наблюдавате забързания градски живот.

В колекцията им от български и чуждестранни вина има по нещо за всеки вкус, дори и най-изтънчения. За студените вечери предлагат италианската Elegia, вино с дълбок и наситен аромат, а за специалните моменти – изискано Prosecco Ponte с букет от зелена ябълка, праскова и круша. Тук професионалните бармани знаят точно коя бутилка да предложат, както и кои мезета да ѝ правят компания. С италиански сирена и завладяващи колбаси, всяка чаша обещава различно изживяване.


Изпъстрен с аромати и вкусове, Imperial Gastrohub е експедиция в света на виното и изкушенията. Благодарение на лежерната и приятелска обстановка, дори обикновените вечери тук се превръщат в незабравими моменти.

пл. „Петко Р. Славейков“

089 592 2125

https://www.facebook.com/ImperialGastrohub

 

La Maison de Katarzyna - френска класа и перфекционизъм

Френски аристократизъм, пуснал корени в сърцето на София – така бихме описали атмосферата в La Maison de Katarzyna. Това е място, където вкусове, аромати и емоции се сливат, създавайки неповторимо преживяване за всеки посетител.

С разнообразие от винени изкушения и изискани тапаси, тематични събития и жива музика, La Maison de Katarzyna е едно истинско бягство от реалността. С 15 вътрешни и 50 външни места, както и дегустационна зала, тук можете да се насладите не само на приятно събиране с приятели и бизнес срещи, но и да опитате от целия асортимент вина на Katarzyna Estate. Освен тях, ви очаква голямо разнообразие от вкусове: италиански, испански и български колбаси и сирена, с които да поглезите небцето си.

Ако пък ви се пие нещо различно, но все пак желаете да се потопите в елегантната атмосфера на La Maison de Katarzyna, не се притеснявайте – тук предоставят богат избор от интересни коктейли, специална селекция чайове, превъзходно кафе и много други.

Но виненото пътешествие не свършва дотук. Най-новото предложение на магазина, козметичната серия Merreh, е още едно доказателство за безусловната любов към виното в Katarzyna. Серията е създадена специално за техния спа хотел на базата на натурални гроздови екстракти.

Със своята уютна атмосфера и отношение към детайла, La Maison de Katarzyna не е обикновено място за вино и храна. Тук всяка бутилка е вълнуваща приказка, а всяка чаша отваря нова страница.

бул. „Патриарх Евтимий“ 86

089 335 0542

https://katarzyna.bg/la-maison/

 

Дегустации в пещера: Стилът на Magura Winery

Вековен хлад на древна пещера и хвърчащи тапи за шампанско – това е пленителният стил на Magura Winery. И не, това не е преувеличение: вината, произведени тук, отлежават именно в една от галериите на пещера Магурата.

Винарната се намира в село Рабиша в непосредствена близост до историческата пещера. Интересно е, че специфичните почвени и климатични условия в района около Рабишката могила са подобни на тези във френската област Шампан. Затова и Magura Winery може да се похвали с най-доброто естествено пенливо вино по класическа технология в България. Магията се случва дълбоко в хладните недра на галерия „Прилепите“ – там температурата и влагата създават перфектните естествени условия за шампанизиране.

Освен с впечатляващото си пенливо вино, винарната е специализирана в производството както на висококачествени червени и бели вина, така и на ракии. Сериите Rabisha, Trevite, Medium и Premium носят неповторим характер и се произвеждат с минимална технологична намеса.

Но може би най-вълшебното предложение на Magura Winery е възможността за дегустации. Те се провеждат в самата галерия на пещерата, където всяка глътка вино е като пътешествие през епохите. Ако разходката до там ви затруднява, а непременно искате да опитате от богатата им селекция, винаги може да посетите техния магазин в София – на улица „Солунска“ 25.

ул. „Солунска“ 25

088 641 1698

https://magurawinery.bg/

 

Приключение за винените авантюристи: Seewines

В полите на Витоша се намира място, което можем да наречем “рай” на винената култура – галерия Seewines. Тук на първо място стои любовта към виното, затова всички вина са специално подбрани и лично дегустирани от екип професионални сомелиери.

Богатото им портфолио се разширява постоянно с най-различни вкусове, за да може всеки винен авантюрист да се радва винаги на интригуващи находки. Селекциите им са от цял свят – Бургундия, Шампан, Херес, различните региони на Италия, Германия и още много други. За най-запалените ценители разполагат и със специална колекция с вкусове от Бордо, Бургундия, Тоскана, САЩ и Чили. А след 15 март само в Seewines всеки от винолюбителите ще има възможността да се наслади на богата селекция от Южна Африка, която се появява за пръв път в България.

В галерия Seewines можете да откриете над 1300 етикета от повече от 250 производители – както признати винарни като Speri, Cupano, Montevertine, Gravner, Bruno Palliard, така и по-малки, но артистични производители. Но не само това: за едно истинско винено преживяване тук се провеждат вълнуващи дегустации и частни събития.

В Seewines обучените консултанти са винаги готови да ви посрещнат с усмивка и да ви съдействат да изберете вино, достойно и за най-високия критерий.

бул. „България“ 106

0700 20 202

https://seewines.com/

 

Vino & Tapas – традиция и иновация в едно

Нашата разходка неминуемо ни отвежда до най-стария вино бар в София – Vino & Tapas. Този малък семеен бизнес отваря врати за пръв път преди 15 години, а голямото им желание е да популяризират българските вина и изби.

Оригиналното и неустоимото им предложение е тапаса. В испанската култура това са малки порции храна, които вървят добре с чаша вино. Тук можете да откриете всякакви разновидности – от апетитни сирена и колбаси до хрупкави брускети. Въпреки испанското вдъхновение, продуктите, които използват във Vino & Tapas, са предимно местни. Така те предоставят едно истинско гурме преживяване за клиентите си и вдъхват нов живот на българската представа за мезе.

Разбира се, всички предложения за хапване са в съчетание с подходящата чаша вино. Тук работят с най-различни изби – както български производители и местни сортове, така и чуждестранни. А за истинско пътешествие на сетивата, организират тематични вечери и дегустации. От първия ден на март разширяват с още един етаж, където ще можете да се насладите на брънч, да закупите продукти за вкъщи и да се радвате на още по-разнообразно меню от вкусни тапаси.

Днес Vino & Tapas е един от най-обичаните вино барове в столицата, както и пионерът в предлагането на тапаси. Въпреки дългогодишната история, принципите и разбиранията не са се променили. Интимната атмосфера, личното отношение и задушевните разговори карат посетителите да се връщат отново и отново.

бул. „Дондуков“ 38

087 841 0930

https://dondukov.vinoandtapas.com/