6 любовни клишета

icon
Sofialive.bg

Любовта е едно от най-красивите и съзидателни чувства в света и колкото и да не си признаваме в нея има и доза клишираност, която рано или късно ни застига. Наивно е да вярваме,че само и единствено нашите отношения са неповторими и да смятаме,че нашата история е толкова извънземна,че всички останали любовни истории бледнеят. Клишетата не са чак толкова лошо нещо, ако са в умерени количества. Но както всичко на този свят и те си имат своята тъмна страна. Вижте кои са ТОП 6 любовните клишета, които е най-добре да избягвате.

Любовен триъгълник
Това е едно от най-разпространените клишета на всички времена и изглежда няма тенденция да изчезне от лицето на Земята. Характерното за него е прекалено много драми, неизяснени чувства и един, който винаги е излишен. Доста често хората попадат в ситуация, в която не могат да изберат "правилния/правилната" израник/израница и буквално се лутат между двама, но общото между тримата е, че реално не знаят какво наистина искат. Клишето може и да е интригуващо за някоя стара, сълзлива сапунка, но нищо повече. В повечето случаи дори не става въпрос за любов в буквалния смисъл, а за обикновено преиграване,разиграване, замъглена преценка и подобие на мрачен романс в стил "Здрач", "Дневниците на Вампира" и други подобни тийн произведения. Колкото и балано да звучи, ако наистина обичаш силно някого, няма да допуснеш да заобичаш и друг едновременно с него.

Несподелена любов
Още един типичен пример за плачевно и кофти любовно клише. Героите обикновено са само двама, но реално погледно единия изобщо няма идея,че е част от каквато и да е история. Обикновено несподелената любов е нещо адски безмислено, мъчително, едностранно и почти винаги обречено. Обичащият може да прекарва часове с надеждата обекта на чувствата му да осъзнае,че са един за друг и да си представя как остаряват заедно, или пък стоически да изтърпи ролята на "само приятел" защото това е по-добре от нищо. Неприятното при този тип любов е,че може да прерастне в дълбока депресия или още по-лошо-тотална мания. Границара между лудостта и любовта понякога е доста тънка и не е изключитено този тип клише да се трансформира в истински кошмар...както за влюбения така и за онзи, на който изобщо не му пука.

Любовта между шеф/служител
Това клише не винаги завършва с раздели, сълзи и разочарование, но в повечето случаи изпитанията и минусите са доста повече от плюсовете.
Понякога въпросната любов е едностранна или предизвикана от недоразумения заради грешно разчетени сигнали и тогава нещата могат тотално да се объркат. Друг път, наистина има чувства и от двете страни, но проблемите във връзката често се пренасят на работното място, почти винаги се налага тя да е тайна заради това "какво ще кажат всички в офиса" и разликите в йерархията създават сериозни пречки. При раздяла, най-губещ е служителя, защото освен емоциналната си стабилност и спокойствие, може да изгуби и работата си решавайки сам да напусне.

Тайна връзка с някой обвързан
Колкото и да е глупаво, неморално и безсмислено, това е едно любовно клише, което не подбира възраст, пол или социален статус. Попадналите в неговият капан буквално се налага да водят двойнствен живот, да лъжат постоянно и често съвестта им заспива за дълго. Подобен тип отношения винаги водят до фатален край и задължително накрая има повече от двама наранени.
Понякога се случва онзи, който няма друга връзка да вярва искрено,че обвързаният ще изостави половинката си заради него и ще настъпи една романтична идилия, но бързо се връща в реалността, където истината рано или късно се разкрива. В случаите, когато и двамата "влюбени" са обвързани, отново няма хепи енд, а тъкмо обратното-ужасът е двоен.

Непреживяна стара любов
Поредното клише, което може да предизвика достатъчно драма и сълзи,че да не ти се налага да гледаш филми с трагичен сюжет поне една година. Непреживяната любов в повечето случаи е към някой бивш/бивша, но понякога би могла да бъде и към човек, с който така и не е започнала някаква връзка, имало е куп недоизказани и неизнени неща и накрая историята просто е приключила от само себе си. Такъв тип любов често може да предизвиква излишни надежди, очаквания и далечни планове, но накрая всичко остава само на теория и безбройните въпроси от рода на "Какво щеше да стане ако..." губят смисъл.

Влюбването в известна личност
Този тип "отношения" са най-характерни за хората в тийнейджърска възраст, когато всеки създава своя идеален образ за "перфектния/перфектната". Обикновено това чувства е по-скоро хлътване и не трае дълго, но странното е, че понякога може да настъпи и в зряла възраст поради ред причини. Разбира се, шанса обекта на чувствата да отвърне е почти нулев, тъй като живее по коренно различен начин, има куп почитатели и съвсем различно обкръжение и приоритети. А, да... и дори не подозира за съществуването на своя обожател/обожателка. Въпреки че всяко правилпо има изключения и е известно, че някои холивудски знаменитости за женени за свои фенове, това не е достатъчен стимул да се поддържа виртуално едностранна и нереална любов, която отдалечава от възможността да се открие истинската.

Кой трябва да си мълчи и да не мрънка?

Всички участваме