Бъди легенда: Как да си провалиш сесията със замах и стил

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

И ето че дойде любимото време на всички купонджии - дългоочакваната сесия. Изпитите коренно променят студентите - превръщат ги в актьори, достойни за “Оскар”. Артистичните умения на желаещия да завърши си проличават веднага щом започне да уверява професора колко се интересува от курса. И как през целия семестър стриктно е следил лекциите. Няма значение, че не знае в кой ден са били. Убеден, че за една седмица ще успее да навакса целия материал, студентът прави нещо невиждано досега - сяда да учи. А в университета въобще започват да се забелязват и други хора освен зубърите и преподавателите. Смайваща истина - не всички са там, за да ходят по кафенцата. С една дума, ние знаем колко уморителна е сесията и затова ще ти помогнем да я преодолееш с няколко прости съвета. Ти искаш да ги прочетеш така или иначе - защото всяко нещо, различно от ученето, е много интересно.

Запиши курс за бързо забогатяване

Вече е почти краят на семестъра - перфектният момент да разбереш каква специалност си записал и точните имена на курсовете, които имаш. Знаем, че досега се занимаваше с далеч по-важни неща като да слушаш подкасти на килограм за това как да станеш милионер за един месец, записа и курс за бързо забогатяване (обедня с 500 лв), че даже и подреди чекмеджето си с всичките два химикала и една тетрадка. Нивото ти на отговорност значително се е подобрило. Но нека признаем - правеше всичко друго освен да учиш. Напълно разбираемо, ако питаш нас. Все пак понякога е хубаво да разгледаш учебника, който от месеци събира прах на бюрото ти. Вземи го, настани се удобно на дивана, а за фон си пусни любимия сериал. Това е най-добрият начин да се съсредоточиш върху ученето и едновременно с това да не изпускаш поредната драма на главните герои. Ако ти стане прекалено скучно, което е много вероятно, можеш и да поспиш.

Харчи парите си за месеца внезапно

Поръчвай всевъзможни глупости. Критерият - никога да не ти потрябват. Разглеждай сайтове и приложения за покупки минимум 10 пъти на ден. Огърлица от рапани - първа необходимост за теб. Идеално ще подхожда на ризата с разноцветните пайети, която си взе за официални поводи. Поле за мини голф от китайски сайт? Поръчвай, не се замисляй, ще бъде най-красивата украса за стаята. А какво е “капан за сънища”? Под стоката пише така: специален амулет, който да улавя кошмарите в мига на възникване и да не ги допуска до измореното ви съзнание”. Хващай ги! Но май прекали с необичайните покупки. Да се върнем към нещо традиционно. Шапка с вграден чадър - прави ни чаровни, както е известно. А и симпатично глуповати. И сега, след многобройните, но изключително практични пратки, които закупи, е време да подредиш малко кашоните. Само за да освободиш място за още.


Яж артистично

Всички знаем, че отдавна свърши спестяванията от баби, майки и лели. Но пък си купи само полезни неща. Реално погледнато, си на печалба. Сега е време да покажеш колко креативен можеш да бъдеш в критични ситуации. Измисляй артистични комбинации от хранителните остатъци в хладилника. И ги консумирай поне седмица - така и така изтърва сроковете в университета, изтърви и срока на годност.

Смесил си грах с яйце от Великден и развален портокалов сок - роден си за “MasterChef”. За обяд можеш да приготвиш на скара луканка с шоколад. От скъпото. За да ти е още по-вкусно, добави кисело мляко и щипка кимион. Или две. Вече си готов за посещение в спешното. Хубавото е, че там храната е безплатна. Ако по някаква странна случайност ти се размине, трябва да измислиш и нещо за вечеря. Задължително е менюто да включва туршия със зрънчо. Все пак трябва да поддържаш статута ти на изискан гастроном. Няма значение, че живееш сам. Котката ще ти се възхищава. В краен случай можеш да опиташ и от нейната храна. Един приятелски съвет - после не излизай навън.

Скарай се с преподавател

След като си вечерял само странни комбинации, се забелязва, че си леко изнервен. И усилено търсиш някоя невинна душа, на която да си изкараш лошото настроение. Твоят преподавател по статистика е идеалният избор. Особено преди сесията. Кажи му, че всеки може да преуспее, без да е докоснал нито една книга или учебник. Покажи му целия си потенциал за логични разсъждения. Основната ти цел е всичките колеги от курса да слушат с интерес. По този начин хем ще блеснеш пред приятелите, хем ще изпуснете лекцията. С един куршум - два заека. Когато преподавателят започне да се ядосва, тоест на петата минута, му кажи, че статистически погледнато той не е прав. За да докажеш твърденията си, най-добрата идея е да разкажеш законите за успех на известния влогър, които научи от курса ти за милионери. По средата на спора има възможност да осъзнаеш, че всъщност ти грешиш. В никакъв случай не се отказвай. Връщане назад няма. А и беше крайно време да внесеш малко разнообразие в залата.

Прави ритуали за късмет

И така, вече се скара с всички преподаватели. Поне тези, които видя. Не научи кой знае какво от учебника, който държеше, докато гледаше сериал. Но ти знаеш, че си природно умен и можеш автоматично да си вземеш изпитите. Повтаряш си го пред огледалото, в градския транспорт, в супермаркета. Не обръщаш внимание на околните, които намират поведението ти за леко налудничаво. Запомни - проблемът е в тях, не в теб. Вместо да преговаряш, разпитвай другите дали са подготвени. Докато не стигнеш до колега, който ти каже, че и той нищо не знае. Тогава се успокой. Поне сте двама. Странните ти чувства на безгрижие и релакс най-вероятно ще траят до вечерта преди контролното. Тогава ще усетиш прилив на паника. Как изобщо ще го вземеш този изпит? Дори не знаеш по какво е. След като разбереш, е време за ритуали. Твърде късно е да четеш. Запали свещ, гледай шамански танци за късмет и ги пресъздай. Пусни ориенталска музика и се моли съседите да не слязат. След това репоствай всички постове във фейсбук, които гласят “Сподели, за да минеш теста”. Накрая си сложи чесън под възглавницата. Против уроки. Червеният конец също е вариант, но чесънът е по-силен. Сутринта излез с различни чорапи и излей една кана вода пред теб. Да ти върви по вода. И само внимавай по стълбите. Ако си изял чесъна не си мий зъбите - да плашиш лошите.

“Всичко е по план”

Ключът към успеха е непрекъснато да повтаряш, че всичко е наред. Дори когато никой не те е питал. Не знаеш как ще завършиш - никога не си се чувствал по-добре. Не си платил таксата за семестъра - няма грижи. Почти си сигурен, че ще те изключат - всичко е точно. Плачеш над учебниците - това са сълзи от радост. За да изглеждаш по-убедителен, винаги се усмихвай. Репетирай пред огледалото. Когато ти изпратят предупредително писмо, гордо заявявай, че това е част от плана. Просто си искал да усетиш тръпката. И ти да поживееш малко на ръба. Естествено всички знаят, че си прекалено ценен кадър и университетът трябва да ти плаща, че изобщо се мяркаш там. Това мнение споделят най-вече професорите ти. След интелигентните дебати, които проведохте, те уважават още повече. Нямаш абсолютно никаква причина за тревога. А в момента, в който някой роднина ти звънне, поеми дълбоко дъх и започни да разказваш своя розов светоглед.

Както са казали хората - “Важното е не какво ти се случва, а как гледаш на него.”

А колкото до сесията - на есен има поправка :)

 

Автор: Евелина Георгиева