Да поговорим за сексуално образование

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Кога за последно говори с дъщеря си за секс? Обясни ли на сина си, че удоволствието върви с отговорността и именно той е длъжен да поеме своята всеки път щом реши да си легне с момиче? Дъщеря ти познава ли добре различните методи за контрацепция? А знае ли, че т.нар. „pull out” метод въобще не е гаранция за предотвратяване на бременност? Изобщо децата ти знаят ли, че сексът без презерватив може да се окаже ясна гаранция за заразяване с какво ли не? Не знаеш как, казваш. Малки са още нищо, че са в пубертета. За теб са си малки.

Напоследък много такива сладури като теб, врещят срещу сексуалното образование в училище. Не просто врещят, а влагат всичката си енергия да обясняват абсолютни неистини, които никога не са били дори планирани да бъдат въведени. Като пряката демонстрация на мастурбация от страна на учител и идеята, че деца в детската градина ще бъдат накарани да мастурбират. Ха! Върни се и прочети последното изречение отново. Не ти ли звучи абсурдно? Познаваш учителите си от училище, познаваш и учителите на децата ти от тяхното училище, а преди това и от детската им градина. Как си ги представяш тия хора да бъдат накарани да направят нещо такова? Изобщо защо му е на някого да иска от учители и възпитаници подобно нещо?

В училищата от години има включено сексуално образование. Ти, разбира се, няма как да забележиш това, защото отдавна не си разгръщал учебника по биология на детето си и май вкъщи нямате традиция да водите каквито и да е разговори. Още по „мое“ време (което не беше толкова отдавна) такива уроци имаше в учебника по биология, в секцията за здравно образование и се започваше още от 6 клас. И познай – никой не ни е учил по какъв начин да се докосваме с цел максимално задоволяване! Уроците включваха изучаване на женската и мъжката полова система с техните функции, както и какво са болести, предавани по полов път, как да се пазим от тях, как да се предпазим от забременяване и т.н. От 6 до 12 клас това нещо се повтаря и никога за тези години, никъде не е било написано или казано „Деца, правете секс!“. Ние просто знаехме, че сексът е едно от нещата, които големите и съзнателни хора правят, знаехме и какви могат да бъдат последствията от безразсъдния секс. Познай – с единици от нас беше говорено вкъщи по тия въпроси. Смея да твърдя, че това е един от малкото случаи, в които училището ни е подготвило за реалния живот.

Защо се налага да се говори в училище ли? Защото ти няма да седнеш да говориш вкъщи с децата си свободно на тая тема. Все пак повечето родители са отгледани от поколение, за което сексът е тема табу. Въпреки, че живеем в доста по-свободно време в момента, сексът продължава да бъде тема табу в семейството. И тук далеч нямам предвид родителите да правят демонстрации, както отново тръбят разни истерични лели във „фейса“, че ще бъде изисквано. Абе, хора, къде ви е мозъкът? Кой и по какъв начин ще ви накара да направите нещо такова? Как ще бъдете задължени законово? Защо му е на някого да иска нещо такова от вас? Истината е, че ви е по-лесно да крещите истерично, отколкото да седнете и да помислит етрезво и безпристрастно. Критичното мислене все още е трудно за мнозина навън. А е толкова елементарно, колкото да можеш да си зададеш правилните въпроси, чиито отговори да потърсиш. Отново повтарям тези въпроси: Защо му е на някого да иска това?

Много е тъжно да виждаш свои връснички на 16 да гълтат „план Б“ хапчета като бонбонки. И такива неща се случваха в гимназията. Родителите, естествено, нямаха идея. Не, че ако имаха идея, щяха да са способни да направят нещо кой знае какво, де, просто защото сексът е „мръсно нещо, за което не трябва да се говори“. Да не се чудите обаче после защо дъщерите ви имат проблеми с хормоните и какво ли още не, защото е известно, че този тип медикаменти трябва да се употребяват в изключително краен случай и не повече от веднъж годишно. Ако отворите листовката на едно такова „чудо“ от чисто любопитство (има ги в интернет), ще настръхнете от всички странични ефекти, които са написани там и които реално се случват. Особено ако това нещо се употребява ежемесечно! Тук ви се струва, че преувеличавам и говорим за единичен случай, ще ви кажа обаче, че знам за твърде много такива случаи. И е тъжно, защото до там се е стигнало поради факта, че с децата не се говори, те не са подготвени да правят безопасен секс. Уж тая информация е навсякъде, а все не стига до там. Когато обаче се случи „белята“ те и не знаят как да разговарят с родителите си, именно защото става дума за абсолютна тема табу. Предпочитат да действат на своя глава, а това не винаги е най-добрата идея.

Кажете ми, колко струва да седнеш на чаша чай с детето си и да му кажаш с няколко думи, че няма нищо страшно и срамно да се говори за тия неща. Защо продължава да ви е толкова трудно да говорите за секс? Знам, че е по-лесно да махнете с ръка и да кажете: „На моето дете няма да се случи“, само че не сте прави – живеем във време, в което възрастта на половото съзряване пада и е добре всеки да има предвид този факт и да проведе един нормален човешки разговор с детето си. То ще ви е благодарно, поярвайте ми. Пубертетът е толкова объркан период и е важно детето да знае, че има абсолютната подкрепа на своите родители. Обяснете му какво и как се случва, обяснете му рисковете – нека ги знае. Не коства нищо, а може да означава толкова много. А колкото до сексуалното образование в училище – не виждам досега да съм се извратила от това, че в училище са ми обяснили няколко пъти през годините какво е секс и какво е безопасното му практикуване.