Ефирът - без господари и славита

icon
Sofialive.bg

Ако стрийминг платформите промениха разбирането ни за телевизия, то годината, която промени телевизията в България определено е 2019-та. Само в средата ѝ сме, а вече са факт най-немислимите телевизионни разлъки, които засенчиха дори смяната на Николета Лозанова с Вената Райкова като водеща в папарашкото предаване (върхът на телевизионния ефир). Първата боНба гръмна още в началото на годината, когато ефирът остана без господари. Уж беше за малко, уж се водеха преговори, но в крайна сметка преди месец стана ясно, че раздялата ще бъде за постоянно. Достойна телевизия за продукцията не се намери и Господарите вече са в уеба.

А някога шоуто наистина бе забавно, преди изкуственият смях и аплодисменти да втръснат на повечето зрители, преди шегите на Рачков и Зуека да увисват тъпо в пространството между телевизора и публиката и преди наглото поведение на голяма част от репортерите да стане запазена марка. А и след прословутата случка с репортера Митко Върбанов, се породиха съмнения и коментари относно истинността на разследванията.

И все пак, за голяма част от българите, телевизията се раздели с единствения (неоправомощен) контролен орган, с когото всеки недоволен от обслужване или някаква несправедливост наш сънародник, заплашваше наляво и надясно. „Пиши на Господарите“ бяха най-често срещаните коментари под всеки пост или снимка на нередност, която се появяваше във Facebook.

Пишете, те ще ни оправят!

Разбира се, че не омаловажавам всичко постигнато от работещите в продукцията в помощ на много излъгани граждани. Мисълта ми е в друга посока. Народ, който чака на репортерите на едно предаване да оправят всички нередности и неправди в страната, е ненарод.

Другият формат, превърнал се в институция, който слиза от ефир, е вечерното шоу на Слави Трифонов. Само, че при него и екипа му, става въпрос за доброволно прекратяване на излъчване. Няма да ги има нито по телевизора, нито в тюба, нито в нета.

Много хора отраснаха гледайки шоуто всяка делнична вечер и до ден днешен остават верни негови фенове. Други меняха мнение и ту го харесваха, ту не, а трети никога не са долюбвали маниерите за правене на телевизия на Дългия. В интерес на истината продукцията претърпя доста промени през години на съществуването си, като екипът успяваше да се нагажда към промените в предпочитанията на зрителите, като вкарваха доста нови идеи и рубрики, като една от най-успешна ми се струва бе „Актьорската вечер“. И там обаче идеите за хумор на сценаристите отдавна се поизчерпиха и в последно време се наблягаше на артистичните дарби на актьорите.


Слави най-много се гордее с известните личности, които са му гостували, но за мнозинството именно интервютата бяха най-нетърпимата част от предаването, защото в повечето случаи слушахме история от водещия, който за пореден път е прекъснал госта си, разказвайки лично преживяване.

Сега въпросът, който вълнува всички е какво ще стане след като предаването няма вече да съществува. Според едни, обявяването на финала му е с цел подписване на по-добре платен последващ нов договор, а според други предстои да видим Слави като играч на политическата сцена. Има предположения и за ново комедийно шоу, което да се излъчва по същото време, чието лице да бъде Краси Радков. Явно е безмислено да правим каквито и да било предположения. Бъдещето ще покаже. Ясно е само, че времето за финал на предаването в този му вид наистина бе дошло.

Предполагам за последното предаване, което се очаква да слезе от ефир, на никого няма да му е мъчно, защото всеки казва, че не го следи. Ако можем да вярваме на публикациите в някои издания, през последните два сезона рейтингът му е паднал значително. Ако още не сте се досетили, става въпрос за риалитито, в което популярни, нетолкова популярни и никому непопулярни хора, са затворени в една къща под бдителния поглед и правила на Големия брат. Новината за отпадането на риалитито не е обявена официално, но пък е факт, че по Нова вече върви реклама на ново състезателно предаване, което ще стартира през есента. За голяма част от родната публика форматът винаги е бил пълна глупост. Други пък го следяха и се вълнуваха всекидневно от развоя на събитията в къщата. Факт е обаче, че повечето популярни личности, които биха се съгласили да участват в такъв формат, вече се извъртяха там. А някои дори по два-три пъти. Дупките се попълваха от хора чийто звезден статут е под въпрос, а техните ценности...

Какви ценности бе, бате? „Аз искам да съм богат и известен“ - ценност ли е!?

Винаги съм смятал, че няма нищо лошо да се показват и недобрите примери - в крайна сметка участиците пребиваващи в къщата са си реална извадка обществото ни. Но за съжаление, когато тези от другата страна на телевизора нямат потенциала да разберат, че това, което виждат е лошият пример, а не добрият, се приема като стандарт и начин на поведение.

Отронваме няколко сълзи и оставаме в очакване какво ново ще ни предложат телевизиите през есенния сезон. Тогава може да отроним пак.