Филмите, които нямаме търпение да видим тази есен

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Тази година летният киносезон определено бе слаб. В подкрепа на твърдението, от втората по големина в света верига киносалони Cineword обявиха, че интересът към прожекциите при тях през първата половина на 2019-та е спаднал. На какво се дължи това обаче? Според някои анализатори - на неуспешните филмови продължения, които се появиха през годината. Като че ли на хората им омръзна от продължения, което говори, че е време от Холивуд да променят политиката си и да инвестират в нови идеи и сюжети, а не само в продукции-продължения и филми по комикси. 

Все пак имаше и такива, които отбелязаха добри резултати през лятото, като поредният филм за Човека-паяк: „Спайдърмен: Далеч от дома“, третата серия на „Джон Уик“ и новият филм на Тарантино – „Имало едно време в холивуд“.

Разбира се, че не бива да отписваме годината все още, защото тепърва предстои да се появят немалко интересни заглавия, които да спасят лошите резултати досега.

Ето кои от предстоящите кинопремиери в България тази есен, мислим, че трябва да бъдат видяни на всяка цена:

Разбираемо, на първо място в списъка ни е носителят на „Златен лъв“ 2019 – филмът „Клоунът“. Лентата на режисьора Тод Филипс обра овациите на критиците на наскоро състоялият се филмов фестивал във Венеция, а аплодисменти у нас ще събира в киносалоните от 4 октомври.

С няколко думи: филмът разказва за пътя на комик, в чиято роля влиза Хоакин Финикс, борещ се с предизвикателствата на тази нетрадиционна професия и с трудностите в личния си живот и проследява трансформацията му във вечния враг на Батман. Тази версия на Жокера обаче няма нищо общо с филмите за Батман, които сме гледали досега, като дори се дистанцира от съвременния образ на култовия злодей.

„Не слушаш, нали? Задаваш едни и същи въпроси всяка седмица. „Как е работата? Имаш ли някакви негативни мисли?“ Всичко, което имам, са негативни мисли.“


Би ли могъл да се пропусне филмът, за който Брад Пит казва, че за него е изиграл най-трудната си роля!?

„Към звездите“ вече направи своята премиера по време на кинофестивала във Венеция, а у нас може да бъде гледан от 20 септември. Сценарият ни повежда на пътуване в най-отдалечените кътчета на Слънчевата система, където героят на Брад Пит – Рой Макбрайт, издирва своя баща (Томи Лий Джоус), изчезнал преди повече от десет години по време на мисия на Нептун. Неговото пътуване ще разкрие тайна, която заплашва човешкото съществуване.

Вече е септември, а така и няма обявена дата за „Ирландецът” на Мартин Скорсезе за България. Съвсем нормално е да нямаме търпение да го видим, отчитайки не само от кого е режисиран филмът, а и актьорския състав: Робърт де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши.

Явно ще го гледаме по Netflix. От стрийминг платформата закупиха продукцията още през 2017 година, което пък бе причина лентата да не бъде допусната до програмата на фестивала в Кан. За сметка на това филмът ще направи своята премиера по време на фестивала в Ню Йорк, а в избрани кина зад Океана ще го гледат от 1 ноември. По Netflix 210 минутната продукция е бъде пусната на 27 ноември.

Сюжетът разказва историята на ветеран от Втората световна война, който се изхранва като наемен убиец на мафията, използвайки своя военен опит.

Ето какво също очакваме с нетърпение:

Уил Смит се изправя срещу себе си в „Близнакът“ Режисьор на филма е носителят на Оскар Анг Лий, който ни въвлича в историята на елитен наемен убиец, оказал се мишена на мистериозен млад таен агент - негово собствено копие. Образът на 23-годишния Младши е изцяло дигитално създаден на 100% от актьорското изпълнение на Смит. Благодарение на използваната революционна нова технология двамата участват в ръкопашен бой един срещу друг в невероятно двойно изпълнение.

Премиерната дата за България е 11 октомври.

„Доктор сън“ е третата екранизация базирана на роман на Стивън Кинг за годината, след „Гробище за домашни любимци“ и втората част на „То“. Няколко са основните аргументи, които привличат вниманието ни към хоръра. На първо място „Доктор Сън“ е един от най-завладяващите романи на Кинг, достигнал до върха на класацията за бестселъри на „Ню Йорк таймс”. За незапознатите книгата е продължение на романът „Сиянието“. На второ място - режисьор на екранизацията е Майк Фланаган, спечелил ни със страховития сериал „The Haunting of The Hill House“ и последно - във филма ще видим Юън Макгреагър и Ребека Фъргюсън.

Лентата ще дебютира на 8 ноември по кината у нас.

Малки и пораснали деца пък с нетърпение очакваме новите приключения на Елза и Яна. Този път двете сестри ще се изправят пред мистериозната тайна за тяхното кралство, датираща от древни времена - „Замръзналото кралство 2“ идва на 22 ноември.

Приятно гледане!

 

Автор: Владислав Иванов