Гери-Никол, дръж се мъжки, момиче

icon
Sofialive.bg
Източник: принтскрийн

Родната ни „сензация“ Гери-Никол след година затишие пак пропя и този път отново по скандално нелогичен начин. Защо такава музикална икона пуска по една песен на година? Нямам идея. Защо песните й почти винаги нямат смисъл? Още повече нямам идея. Може би иска да пробие на Запад, съдейки по субтитрите, макар и грешни. Ех, Гери, Гери... Поне външният й вид е, както тя пее: "бум, шаляк-ляк, бум", а "дупарата" винаги е в основен кадър, смело поклащана на капака на скъпа кола. Традиция. Красота. Грация.

От цялата песен разбираме, че 100 кила и Гери-Никол слушат рап и дъвчат дъвки. Все едно тази песен (силно казано) е реклама на орбит и рап. Но нито ме кара да си купя дъвки, нито да слушам рап. В мен ли е проблемът, за бога?

Докато тече песента постоянно се натяква: „дръжте сА мъжки“. Много правилно. Това е правилният апел към всички, които са кликнали на тази песен (включително и аз, за съжаление) и са решили да изгубят три ценни минути от живота си. Братя и сестри, дръжте сА мъжки, моля ви се. Ако ти се повръща, дръж се мъжки. Ако ти се ходи до тоалетна, дръж се мъжки. Ако ти кървят очите и ушите, дръж се мъжки. Ако ти се скача от прозореца - дръж се мъжки. Ако усещаш, че ти става лошо и ще припаднеш, слушайки тази песен, ДРЪЖ СЕ МЪЖКИ. Но в никакъв случай, ама никакъв, недей да я спираш, че в противен случай Гери-Никол ще те прибере вкъщи. Пък там не знаеш какво те чака.

Добре, хайде да направим един кратък разбор на текста и все пак да се опитаме да разберем подтекста на тази песен (ако има такъв изобщо). Да не излезе, че съм хейтър.

Тя слуша рап, аз слушам рап.

Дръжте се мъжки. (x2)

Той слуша рап и аз слушам рап.


Дръжте се мъжки. (x2)

Тя слуша рап, аз слушам рап.

Дръжте се мъжки. (x2)

Той слуша рап и аз слушам рап.

Дръжте се мъжки, прибирам ви в къщи.

От тук бихме заключили, че всички слушаме рап, но и да не слушаме трябва да си мълчим, за да не ни прибере Гери-Никол вкъщи. Там може би ще ни измъчва с рап или със собствените си песни. Нищо не се знае. Само се дръж мъжки.

Затварям те в стая, вратите без дръжки

дръжте се мъжки, дръжте се мъжки

и вече знаеш как аз прибирам се вкъщи

дръжте се мъжки, дръжте се мъжки.

Тук ако вникнем дълбоко в текста ще разберем, че Гери-Никол вероятно, когато се прибира вкъщи осъзнава, че вратите са без дръжки и тя винаги остава заключена. Но все пак се държи мъжки и чака някой да я спаси. Браво Гери. Ей, това е героизъм, мойто момиче!

Аз ще го извадя, а вие го дръжте

дръжте се мъжки, сам съм си вкъщи.

Няма се мръщиш ще се избършеш

преди да започнеш вече ще свършиш.

Тук вече се включва легендарният рапър, наречен 100 кила, който заявява гордо, че ще извади нещо, което ние трябва да държим. Вероятно бонбон, може би пистолет или в най-добрия случай – шоколад. Той обаче сигурно ще бъде разтопен и когато го ядеш ще се нацапаш, но ще бъде толкова вкусен, че преди да се усетиш ще си го изял. А при варианта с пистолета – ще застреляш някого, ще се нацапаш, но ще се избършеш и преди да си се нарадвал на оръжието вече ще „свършиш“ в затвора. Но както рапърът призовава: „Дръжте сА мъжки“, няма страшно. И той е сам вкъщи, но се държи мъжки човекът.

Гавра с теб ще си направя

и дъвка ще дъвча, дъвка ще дъвча.

5 секунди и те паля

и дъвка ще дъвча, дъвка ще дъвча.

С пламъка ще те погаля

няма се мръщиш, дъвка ще дъвчеш.

Звяра май изгуби вяра

и толкова лесно прибирам те вкъщи.

Нашата любима Гери обаче продължава песента още по-смислено и настъпателно, джвакайки дъвка и заявявайки, че ще се гаври с нас, ще ни запали, но пък дъвката е вкусна. Каква по-голяма гавра от тази песен, би си помислил един средностатистически слушател. Но няма значение. Дръж се мъжки, защото няма да изгориш, а ще бъдеш погален с пламъка на кака ти Гери, а след това дори ще те почерпи с дъвка и вече ще си джвакате в синхрон. Няма лошо. След това те кани у тях на пижама парти и Netflix. Оказа се, че не е толкова лошо момиче. Разбираме, че е добра, палава и страшно щедра от следващите редове на текста, след като дори си предлага папаята на социално слабите. Взимай, не се колебай.

Погледа ми те изгаря

бързо ще свършиш, прибирай се вкъщи.

Искаш моята папая

дъвка ще дъвчеш докато тъпчеш.

Бързо белата ще направя

нямам задръжки, дръжте се мъжки.

Нещо страшно щом се заиграя

дръжте се мъжки, прибирам ви вкъщи.

Изводът е, че песента има дълбок сантиментален смисъл от гледна точка на едно средностатистическо 20-годишно момиче, което се прибира всяка вечер и се заключва, предлага си папаята и слуша рап. Песента разкрива дълбоките трудности на нашето общество. Решението е едно: „Дръжте сА мъжки“!