Игра на гевезлъци

icon
Sofialive.bg

Чували ли сте за сайта change.org?

Много приятно място, в което цял свят публикува и подписва петиции за разрешаване на проблеми. Някои са наистина важни - цените на лекарствата, борбата за спазване на правата на малцинствени групи, контрол над оръжията и др. Но „Не щем Робърт Патинсън да играе Батман“, „Да превърнем миймчетата в спорт“ и други подобни правят сайта – с принципно добра идея – тежка гротеска. Само един бегъл поглед над „петициите“ ще ви даде прилично ясна представа за дигитализирането на онова, което едно време нашите бащи, майки, баби и дядовци наричаха „гевезлък“.

Гевезлъкът достигна своя връх през последните седмици покрай сериала „Игра на тронове“. В сайта change.org една петиция събра над милион и половина подписа до момента. Да се пренапише сезона от „компетентни“ сценаристи и да се презаснеме.

Тълпа от разочаровани и разгневени фенове превзе Туитър, Фейсбук и Инстаграм с отчаяните си вопли за последния сезон. Хората плачат! Реват! Ридаят! Животът им се обезсмислил. Oh the humanity!

Гевезлък is coming!

Сега, това, че някакъв сериал на първо място е осмислил живота ти, само по себе си говори какъв ти е животът. Това, че някакъв сериал пък обезсмисля живота ти и те хвърля в тежка депресия или пък в гняв, не показва позиция. Показва, че си подготвен за живота горе-долу колкото 10-годишно хлапе, на когото тъкмо са отказали да му купят осмия пореден сладолед и то е легнало по средата на сладкарницата и вие от оскърбление.

Гевезлък е, когато изборите се свеждат до кебапчета, изборите – до лайкове, фактите – до чувства, качеството на каквото и да е – до вкус; а междувременно един сериал се извисява до култ и „смисъл на живота“.


Гевезлък е, когато филм или сериал не ти харесат, вместо да си кажеш мнението и да го преодолееш (о, колко е тежко!), да хабиш обществената енергия за промяна му.

Гевезлък е да се правят петиции за сериали, когато проблемите, които те заобикалят, са толкова много.

Или може би „Игра на тронове“ е по-важен казус? Може би е световно богатство? Може би е спасило милиони хора от глад, геноцид или – не дай Боже – недостиг на обезмаслено безглутеново 100% веган безкофеиново бадемово лате за теб и твоите приятели-нон-конформисти?

Или може би просто истинските проблеми изискват време, за да ги проучиш; още време – за да ги осмислиш; още време – за да изградиш позиция; и още време – за да се впрегнеш и да направиш нещо за тях.

Не, целият този коментар няма нищо общо с „Игра на тронове“.

Добре направена продукция по добре написана поредица. Не се харесва на всеки, има си всякакви недостатъци, недомислени и нелогични сюжети и сцени, продукционни проблеми и смислови неясноти. Но е сериал, а не въздух, вода, храна, и всяко прехласване и издигане в култ, както и всяко заклеймяване и демонизиране, е вредно. За индивида и за обществото. Проблемът е в изместването на публичното внимание и превръщането на забавлението в привилегия. Концентрирането на обществена енергия в гевезлъци е нещо, което става все по-разпространено, за сметка на справянето с реалните проблеми, което става все по-малко разпространено.

Иначе казано – скъпи на сериалите, евтини в тъмната стаичка.

И за финал: „Който изрече присъдата, трябва да размаха меча.“, казва в „Игра на тронове“ Едард Старк. Щом има милион и половина съдници – очаквам милион и половина сезони.

Иначе ще бъде просто… гевезлък!

Галерия