Има ли смисъл да купуваме часовници реплики?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

В днешно време онлайн търговия се развива в невиждани мащаби и с това става все по-лесно на продавачите на фалшиви продукти да предлагат стоката си онлайн. Китайските производители вече са на един клик разстояние и ни предлагат огромен избор от ръчни часовници, но в повечето случаи - фалшификати.

Екзистенциалният въпрос е дали репликите са добра алтернатива на оригиналите (като изключим законовите последици, разбира се). Отговорът е почти универсален - НЕ! Те са изключително лоша алтернатива на оригиналните часовници. Затова препоръчваме винаги да купувате оригинален часовник от оторизиран магазин за часовници като Timebox.bg, които предлагат гаранция и сертификат за автентичност.

Часовниците реплики не заслужават цената си

Да кажем, че наистина искате Ferrari за 200 000 долара, но не можете да си го позволите. Това е нормално, повечето хора не могат. Искате го заради стила, производителността и онова сладко ръмжене на двигателя. Намирате човек, който за $ 20 000 предлага да ви продаде „реплика на Ферари, точно толкова добрa, колкото истинското“. Сега сте заинтригувани. Въпреки че $ 20 000 не са малко, все пак ви се струва че е малка цена която трябва да платите, за да покажете на всички, че имате Ferrari и да вземете кола, която се движи като Ferrari.

Получавате вашето „Fauxrrari“ и първото нещо, което забелязвате е, че има малък двигател, който бълва черен дим и спира постоянно. След това откривате, че боята започва да се износва седмица след като я получите. След това започвате да забелязвате каква част от интериора и екстериора е наистина с лошо качество, всъщност много по-лошо от типична кола за 20 000 долара. Доста скоро осъзнавате, че фалшивата ви кола е ужасна и каквото и удоволствие да ви е предлагала през първите няколко часа собственост, тя е компенсирана от факта, че като цяло колата е боклук. Същото е и при притежание на фалшиви часовници. Изводът е, че от гледна точка на качеството не са толкова добри, колкото истинските.


Репликите нямат нищо общо с оригинала

Все още не съществува фалшификат, който да заблуди един експерт, и ако има такъв, просто обстоен анализ на механиката вътре в часовника ще разкрие, че е фалшив. Всъщност много фалшиви часовници дори не са аналог на истинските часовници, произведени от марките, които копират. Производителите на часовници-реплики често вземат имена на големи марки като Rolex, Omega, Tag Heuer и Hublot, и ги залепват върху ужасните часовници тип  Frankenstein, които са смущаващо лоши. Тези наистина са най-лошите възможни.

Колкото и да са високи цените на "истинските" часовници, има качество което идва с тях по отношение на метала, механизмите, циферблата, каишките/гривните, които просто не могат да бъдат сравнени с евтините алтернативи. Луксозните часовници струват много и това е прост пазарен факт.

Виж още: Препоръки при избор на ръчен часовник

Бихме стигнали дотам да твърдим, че фалшивите часовници са наистина ужасни. Повечето са на цена от около $ 100 - $ 1000 и са с много по-ниско качество от часовниците, които като оригинали струват $ 100 - $ 1000. Те се произвеждат в тежки условия в Азия с помощта на машини, които нормалната часовникарска индустрия отдавна не използва. Всъщност някои реплика-часовници се произвеждат заедно с евтини марки, които така или иначе не бихте искали. Докато няма някой прoизводител на фалшиви часовници, който да е толкова добър, колкото и Rolex, изборът ни ще е истински Rolex.

Когато просто не можете да си позволите това което искате

Ако след като знаете, че фалшивите часовници са незаконни, некачествени и ви карат да изглеждате глуповато... И все пак искате такъв, то тогава си вземете. Вероятно го правите в опит да покажете висок статус, който ще изглежда автентичен за необразовани хора. И не е ли по ирония на съдбата противоположното на това, което би трябвало да символизира статуса? За повечето хора е най-добре просто да закупят най-добрия часовник, който могат да си позволят, което позволява драстично по-добро преживяване от притежанието на някои евтини фалшификати, които ще се счупят в рамките на няколко месеца.