Избери и вземи: тротинетка или хладилник за 4 лева

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Има три опции.

Едната е да четеш този текст, защото наистина мислиш, че можеш да си купиш електрическа тротинетка и хладилник. Втората опция е да се чудиш що за кликбейт е тази статия. И третата е вече да ти е попадал някой от онези модерни постове, които ти предлагат да си купиш тротинетка последен модел или страховит мини хладилник по случай някакъв измислен празник на компаниите, които ги предлагат. 

Ако си от първите – значи имаш сериозен проблем, човече. Наистина ли вярваш, че някой ще ти даде тротинетка на стойност над 1200 лева или хладилник на стойност поне 2000 лева? Кажи, човек, сериозно ли го вярваш? Нека позная – вярваш още в астрология, врачки, кемтрейлс и разбира се – че 5G те облъчва? Виж как знам, а?

А ако се чудиш що за кликбейт е тази статия, вероятно вече ти е станало ясно, че върви поредната измама в социалните мрежи, на която се връзват хиляди неспособни на критично мислене твои сънародници. Под въпросните постове има ХИЛЯДИ коментари от сорта на “Iskam da poracvam”, както и няколко стотин по-грамотни от сорта на “Как да пора4ам”. Лично моят любим коментар сред тях беше “Тутонетка пордавалиси цената”.

Сериозно, реално ли е това?

Въпросният пост има над 22 хиляди харесвания и над 2000 коментара от желаещи тротинетки само в рамките на няколко дни. Това говори, че адски много наши сънародници вярват искрено, че е възможно да си купят тротинетка (или хладилник) за 4 лева. Убедително стоят и коментари от сорта на “Платих и пристигна на следващия ден” или “Ето я пратката, благодаря ви!” и тем подобни глупости. Странното е, че тези коментари идват от страна на привидно реални хора с реални профили. Това значи, че или някой им плаща, за да са част от измамата, или са хакнати, или че вече е много трудно да различиш реален от фалшив профил.

Имайки предвид повсеместната политическа пропаганда, която се шири из Facebook, нищо няма да ме учуди. Все пак разследване показа, че около огромна част от профилите, подкрепящи определена партия (и една определена държава и нейния диктатор) са фалшиви. Не е никак случайно, че най-големите новинарски страници са залети с едни и същи коментари секунди след всяка пусната новина по обществено значима тема.


А хората вярват, че коментарите са истина. Че те наистина отразяват общественото мнение. Че тези хора наистина са получили хладилник и тротинетка за по 4 лева. Подобни хора стават най-лесни жертви на пропагандата, а оттам – и нейните “полезни идиоти” и съучастници, които повтарят заучените опорки безплатно. Така работи демагогията.

В този ред на мисли, американският публицист и журналист Хенри Луис Менкен определя демагога като “човек, който проповядва доктрини, за които знае, че са неверни, на хора, за които знае, че са идиоти”. Същият казва още нещо важно: “Най-опасният човек за всяко правителство е този, който може да обмисли нещата сам, без да се съобразява с преобладаващите суеверия и табута”.

А ти смяташ ли, че онези, чакащи за евтина тротинетка, могат нещо да обмислят?

Ти още не гласувай и викай “всички са маскари”

Тези хора имат същото право на глас като теб. Тяхното мнение тежи колкото твоето. Тяхната вяра в тротинетките, хладилниците и конспирациите е също толкова силна, колкото твоите факти и знания. Поне на избори така излиза.

Веднага се сещам за онзи случай, в който няколко хиляди души написаха “ese”, за да спечелят къща в чужбина. Сега историята се повтаря. Тези хора са тук и все така гласуват заедно с теб. Или вместо теб.

И смятай как гласуват! Според теб дали този тип хора има способността да мисли критично и в перспектива? Дали тези хора биха предпочели да вземат 50 лева на мига, за да гласуват за партия Х, или ще ги откажат, знаейки колко важно е това за бъдещето развитие – и тяхното, и твоето, и на държавата?

Хайде, аз отивам да извадя тутонетката от хладилника и да покарам, че все пак 8 лева съм дал за тях, да не отиват зян.

 

Автор: Георги Емилов