Живи елхи за Коледа и Нова година

icon
Sofialive.bg
Източник: https://shisharkite.com/

Преди да си купите жива елхичка, трябва да помислите за някои важни детайли. Ето списък с по-важните неща.

Кога да купим жива елха?

Трябва да решите точно кога да купите дървото. Когато говорим за живи елхи, засадени в контейнер, времето, по което ще бъдат закупени, няма особено значение. Дръвчето може да се отглежда така известно време, а ако се нуждае от пресаждане в по-голям контейнер или искате да го засадите направо на двора, е добре да се изчака до пролетта. При вътрешно отглеждане, обаче, преместването в по-голяма саксия няма проблем да се направи по всяко едно време от годината.

Какъв размер да бъде дръвчето?

Измерете пространството, което дървото ще заема. В зависимост от размера на живото дръвче, то може да бъде позиционирано на различно място в дома. Ако искате традиционно да украсите хола си, тогава първо преценете какво място може да отделите за него и тогава изберете височината.

За да не сгрешите при изчисленията, нека да обърнем внимание на  6-те качества на здравите и красиви живи елхи, подходящи за коледна украса на дома:

Минималният диаметър на ствола следва да е 6 cm с височината - 1,5-2 m.

Смола върху кората - ако забележите мухъл и тъмни петна, дръвчето не е в отлично здраве.

Интензивен аромат на борови игли - за да го почувствате, разтъркайте няколко иглички в ръката си.

Наситен цвят на игличките – пожълтелите иглички не са добър знак. Трябва да отбележим обаче, че в зависимост от конкретният растителен вид, различните живи елхи имат различен зелен нюанс.


Меки игли, които не се ронят при допир също говорят за заболяване.

Здравите живи елхи имат силни клони, насочени нагоре. След огъване, те не се чупят, защото са достатъчно жилави. 

Избирайки живи елхи, трябва да се погрижите за надеждното им транспортиране. Надеждният онлайн магазин за живи елхи  ще се справи безпроблемно с доставката им.

Как да се грижим за живата елха след Коледа и Нова година?

След преминаването на коледно-новогодишните празници, можете да свалите украсата от елхата и да решите какво ще правите с дръвчето. Всички иглолистни са изключително устойчиви на студ, така че, особено за нашите климатични условия, не представлява никакъв проблем просто да преместите дръвчето на терасата или навън, ако живеете в къща. В случай, че искате да го пресадите, може да направите това в по-голям контейнер или направо в почвата. Най-подходящото време за това е краят на март и началото на април.

Предимството на засаденото в контейнер живо дръвче е, че ще можете да го ползвате много години като Коледна украса. Повечето иглолистни видове растат много бавно. Ако пък искате да подобрите екстериора, засадете живата елха директно в почвата. Изкопава се голям ров, който обилно се напоява с вода. След това живата елха се изважда внимателно от контейнера - също след навлажняване на почвата в него.  Дупката трябва да е широка и дълбока, така че дървото да се помести свободно в нея, като минимум  5-10 см от стъблото да бъдат заровени в земята. Не забравяйте да посипете първо дренаж – камъчета, слама, както и да добавите малко угнила оборска тор за подхранване.