Kажи какво работиш, да ти кажа какъв си...

icon
Sofialive.bg

Митовете са вълнували човечеството от векове насам и често са се предавали от уста на уста, като на по-късен етап са били документирани и в писмен вид. И до ден днешен ситуацията е почти същата. За всяко нещо можеш да чуеш и прочетеш куп легенди, които доста да те объркат. Така е и що се отнася до някои професии. Три от тях, споменахме в първата част от статията, а сега е време за следващите!

Готвач

Безспорно тази професия не е нито толкова бохемска, нито толкова арт или техническа, но определено заслужава да е в нашия списък. За нея от край време се носи мълвата,че е винаги динамична, интересна, творческа по свой начин и създаваща истинска любов към хрната. Във всичко това има частица истина, но отстрани винаги нещата изглеждат доста по-леки и приятни, а онова, което се случва в кухнята е невидимо за очите на тълпата. Зад всички красиви, вкусни невероятни и актрактивно декорирани ястия, се крие къртовски труд и неуморна работа.

Масовата представа за ухиления готвач с шапчица, който сякаш може да готви вечно, без да му омръзне, е реализирана единствено във филмовата индустрия и детските приказки с картинки. В реалността този герой не винаги е в идеално настроение и често единственото, за което мечтае, е да отиде да се наспи или почивните дни да са повече от два. Това не означава,че не обича работата си, но както всеки нормален и работещ човек и на него може да му писне. Идилията в кухнята състояща се от идеална екипна работа, весело настроение и постоянен мир и хармония, също е един от многото митове. Само онзи, който е прекарвал повече време в подобна среда, знае,че напрежението там (особено в обедните часове) може да бъде толкова голямо, че в края на деня за всеки готвач да бъде обичайно да се взира отнесено в стената пийвайки си от време на време от бутилка бира или уиски. В кухнята няма място за сантименталности, лични драми, фасони или...флегми.

Там всичко трябва да се случи сега и веднага, за да продължиш да работиш на същото място и после. Принципа проба-грешка обикновено не минава само с порицания и смръщване на вежди. А ако не се вписваш в колектива, най-често той те отписва. В кухненското пространство шегите действат като противоотрова за тежкото ежедневие, но само за онези, които не са оперирани от чувство за хумор. Е, понякога могат да бъдат прекалено солени и люти за преглъщане, но какво да се прави. Това е единия от рисковете на професията.

Графичен дизайнер

Поредната професия, за която всеобщото схващане е деформирано до безкрай. Тя винаги е предизвиквала у хората чувство за възхищение, защото е модерна, креативна, лесна и разтоварваща. Със сигурност е доста актуална и търсена, но това не я прави чак толкова елементарна и свободна. Графичния дизайнер е творец в дигиталния свят. Той може да създаде невероятни неща с помощта на познанията и въображението си, но този факт не прави професията му безгрижна. Дори да е най-търсения човек и да получава всякакви поръчки 24/7, далеч от истината е,че всички те са свързани с неговите идеи и едва ли не създава единствено и само арт неща. Преди всичко, неговата задача е да се съобрази с изискванията на даден клиент, така,че накрая той да е доволен.


Колкото и да му харесва да прави дигитални фентъзи рисунки на таблета си, да измисля шарени украси за витрини и да смесва интересни шрифтове, ако са му поръчали да изработи семпло лого за стелки за обувки или етикет с инструкции, то безкрайните запаси от цветни и грандиозни изображения, няма да помогнат особено. Колкото и да е отегчително, понякога получава и съвсем обикновени задания, към които трябва да подходи практично. А, да. И не винаги само един ускорен двумесечен курс е достатъчен за да бъде приет насериозно. Както всяка професия и тази има своите тънкости, които трябва да се усъвършенстват постоянно както и да се проучва пазара и конкуренцията постоянно.

Актьор

Една от най-мечтаните и любопитни професии, за която митовете са ежедневие. Безспорно тази професия е много социална, динамична и разнообразна и в нея няма място за скука. В представите на феновете и другите странични наблюдатели , актьора е един вечен бохем, който е безкрайно огрижван от стилисти, режьори и продуценти и през повечето време искрено се забавлява играейки поредната роля. Ако участва в продукция, за която ще вземе солиден хонорар, може спокойно да си позволи да не работи поне месец, а само да се разхожда с приятели насам-натам, облечен в своите бохемски одежди, да раздава автографи, да пие коктейли и да се радва на живота. Холувудската приказка за лукса, безкрайна слава и богатство обаче, приключва някъде тук.

Истината е,че актьорската професия е доста трудна, ангажираща и натоварваща. Обикновено, репетициите за всяка театрална поставка са изморителни и много интензивни и едно представление може да се играе безброй пъти. Вярно, актьорът така добре си запомня репликите, че накрая може и насън да ги рецитира, но това не винаги е толкова весело.

Когато участва във сериал/филм, работното му време е стриктно изготвено като често почивките са оскъдни. Снимачните дни траят 12 (или повече) часа през които актьорът повтарая дадена сцена колкото е нужно, търпи всяка прищявка на режисьора и се опитва да не мисли за това колко кафета трябва да изпие за да е прилично енергичен и концентиран. Длъжен е да се адаптира както към адски жеги, така и към дъждове и минусови температури. На практика, денят му наподобява участие в "Сървайвър", но без да се налага да се храни само с ориз или да си лови вечерята сам.

Освен това, в периодите през които няма толкова ангажименти далеч не е така безгрижен, защото освен за удовлетворение и популярност, работи и за пари и както всеки друг , има куп разходи. Тогава на помощ идва още една професия, за да направи живота му още по-колоритен. След всички професионални приключения, най-сетне може да си позволи заслужена почивка....но не в някой арт клуб в компанията на армия от фенове/фенки, а у дома, с най-близките си хора.

 

A тук можеш да видиш как се пише летен хит

Момичето, което все още вярва, че може да лети