Как да се измъкнем на „паяка“?

icon
Sofialive.bg

Всеобщо и неоспоримо мнение е, че едни от най-големите дразнители в столицата са натовареният трафик, наглите шофьори, агресивните шофьори и неправилното паркиране. Т.е. автомобилите и тези, които ги управляват. И ако кажа, че за тези най-дразнещи неща от живота в София, сме си виновни самите ние, ще бъде истина. И не, не! Не ми казвайте, че сте от хората, които винаги спазват правилата за движение. Ще прозвучите като всички собственици на кучета, които се кълнат, че събират винаги изпражненията на домашния си любимец, когато са на разходка. А от къде ли тогава, са всичките тези кучешки „акита“ по тротоари и градинки!? И в случая с паркирането - на кого ли са всички тези неправилно паркирани автомобили.

Според интернет страницата на „Център за градска мобилност“, в последната седмица на отпускарския август, на специализиран паркинг, са били принудително преместени 679 автомобила. Уау! Ако пък направим справка за сигналите за неправилно паркиране в Контактния център на Столична община, цифровото изражение за месец би било наистина голямо.


Някой ще каже: не се контролира и затова има толкова много неправилно паркирани коли, което си е доста неприемвливо твърдение. На всеки автомобил ли да се зачисли полицай!? Не можем да оправдаваме собственото си безхаберие с това, че няма кой да ни сакционира, когато нарушаваме закона. Или щом сме в България, всичко ни е позволено?

Друг ще допълни: ами къде да паркираме, като няма места. Ами няма да паркирате! В акта за раждане ли ви е записана колата? И какво ще ви стане, ако отидете с градския транспорт на работа. Колегите ще ви се смеят или какво?

Когато осъзнаем, че автомобилът не е само: вземам кредит, купувам и карам, а собственост, свързана с редица задължения и отговорности, тогава голяма част от проблемите свързани с прекалено голямото количество брички в София, няма да бъдат актуални.

„Ама то аз на никого не пречех!“ е най-смешният довод, който съм чувал от познат, на когото са му вдигнали колата. И за да не изпадате и вие в ситуацията на нарушители „без вина“, ето и пет стъпки, изпробвани и уникални по рода си - как колата ти да не бъде „вдигната“ от „паяк“.

1. Не паркирайте върху тротоар.
Няма къде да паркираш, за малко си, за много си, имаш спешна работа – паркирането върху тротоар е забранено по закон, освен на изрично обозначените и разрешени за това места.

2. Спазвайте пътните знаците.

Те не са поставени за красота. А ако сте ги забравили припомните си ги: В27 и В28 забраняват паркирането и всеки довод като не видях, не разбрах, не съм от тази планета, не противодейства на „пипалата на паяка“. За съжаление явно пипалата не са достатъчно много.

3. Не паркирайте на места за хора с увеждания.
Неморално е, освен че е забранено.

4. Не паркирайте в кръстовище.
Пречиш на видимостта и е забранено. Знам, че за теб пресечната точка на две улици не е кръстовище, но повярвай, такова е.

5. Това ще бъде доста трудно за някои, но няма как - не паркирайте в зелени площи.
„Ама то това зелени площи ли са“, ще кажеш. А знаеш ли защо не са видимо зелени? Защото такива като теб редовно паркират върху тях.


Къде и кога? Тук и сега.