Как да се представим добре на online интервю за работа?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Поради Covid-19 повечето компании преминаха към виртуални интервюта за работа. И за да се представите добре, трябва да знаете какво да правите, както и какво да не правите по време на провеждането им. Подбрали сме най-важните неща, за които да внимавате, когато става въпрос за успех във виртуално интервю.

Подходящо облекло

Поговорката “По дрехите посрещат…” важи и в този случай, независимо че вашето интервю се прави виртуално. Облечете се подходящо - както бихте направили, ако ви интервюират лично. Това означава да носите панталони или пола, заедно с риза или сако. Обличането ще покаже на интервюиращия, че приемате ситуацията сериозно. Освен това, дори ако интервюиращият не може да ви види от кръста надолу, обличането ще повиши увереността ви и ще ви помогне да настроите нагласата си за текущата задача – да преминете успешно интервюто, а после щом късмета е кацнал на рамото ви, може и да направите една проба и на натисни тук.

Без излишен шум около вас

Ако имате избор, опитайте се да насрочите виртуални интервюта, когато в дома ви ще бъде възможно най-тихо. Например, ако имате малки деца, имайте предвид кога може да се нуждаят от вашето внимание и не насрочвайте интервюто си тогава. Или, ако имате куче, внимавайте да не планирате интервюто си по време на разходка. И по всяко време на вашето виртуално интервю, се подсигурете, че дома ви ще е възможно най-тих и свободен от разсейване. Изключете всички близки звуци (напр. телевизор, високоговорители и т.н.) и се уверете, че телефонът ви е без звук.

Сухите тренировки са важни

Както при традиционното интервю, трябва да прекарате време в практикуване на въпроси за интервю, така че да звучите изчистено и професионално. Трябва да се подготвите за всички стандартни въпроси като „Коя е най-голямата ви сила и слабост?“ и „Разкажете ми за момент, в който сте се справяли с конфликт, когато работите в екип.“ Освен това трябваше да помислите за отговорите си на това защо искате конкретната работа и как наборът ви от умения ще се отнася до нея.


НЕ разчитайте на бележки

За да се подготвите за интервюта, независимо дали са виртуални или традиционни, трябва да направите своето проучване за компаниите, с които ще имате взаимодействие, и позициите, за които сте интервюиран. Въпреки това, ако сте си водили бележки по време на вашето проучване, уверете се, че не поглеждате към тях или друг писмен материал по време на вашето виртуално интервю. Причината е, че интервюиращият ще забележи, че сте разсеяни от нещо извън екрана. И това ще е вярно, дори ако просто погледнете надолу за няколко секунди - което няма да помогне на вашия случай.

Изтеглете платформата, която се ползва за интервюто и предварително се уверете, че вашето оборудване е в работещо състояние.

Когато получите поканата за виртуално интервю, трябва да проверите дали има нужда от изтегляне на програми предварително. Един от най-добрите начини да направите лошо впечатление по време на виртуално интервю е да закъснеете, защото все още изтегляте необходимата програма. Ако е възможно, направете пробно изпълнение с вашето оборудване с някои приятел, за да се уверите, че аудио, визуалната и интернет връзката работят нормално.

Изпратете последващ имейл след интервюто.

След традиционно интервю е обичайно да изпращате имейл с благодарност като виртуалните интервюта също спазват това правило. Изпращането на последващ имейл с благодарност на интервюиращия за отделеното време и внимание е важно, защото ви дава още един шанс да покажете силните си страни и защо сте точният човек за вашата работа. Имайте предвид, че ако сте участвали в панелно виртуално интервю, индивидуалните имейли трябва да бъдат изпратени до всеки интервюиращ, а не само един имейл до групата.

Не забравяйте да зададете въпрос в края.

За да покажете интерес към позицията и компанията, винаги трябва да задавате въпрос накрая. Стандартни въпроси като „Как бихте определили някой като успешен на тази позиция?“ или „Коя е най-важната отговорност на тази позиция?“ са приемливи. Но можете също да задавате въпроси, които се отнасят до конкретни неща, споменати във виртуалното интервю. Разбира се, никога не питайте за отпуската, заплатата и обезщетенията в първото интервю, независимо дали виртуално или традиционно.