Каква електронна цигара да си купи начинаещият вейпър?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Един от най-разпространените методи за спиране на пушенето е чрез електронните цигари. Те навлязоха шумно през 2014г. и от тогава са тренд сред желаещите да се борят с вредния навик.

Въпреки че устройствата не са сложни, богатият избор от модели може да обърка желаещите да стартират по-здравословен начин на живот.

С тази статия ще помогне на отказващите нездравословния навик да изберат най-подходящото за тях устройство.

Електронни наргилета

Това е най-базовото и евтино устройство за навлизане в тренда с електроните цигари. Те са с вградени батерия и контейнер с течност.

Стандартно издържат около 600 дръпки. Това ограничение може да бъде и по-малко, ако се правят дълбоки дръпки, което води до по-бързото свършване на течността в тях.

Те разполагат с малка литиева батерия, която не може да се зарежда, което също ограничава капацитета им на ползване. При по-честа употреба тя може да издържи до ден.

Плюс при тях е, че не изискват поддръжка и са изключително лесни за използване. След покупка само се вади тапата им и са готови за употреба.


Електронните наргилета са малки, леки и дискретни за носене. Те могат лесно да бъдат пренасяни в чанта или джоб и са общоприети за ползване на места, където е забранен тютюневият дим.

Те са идеални за някой който просто иска да пробва да вейпва, но не са подходящи за дългосрочен план, защото са за еднократно ползване и трябва да се хвърли цялото устройство, след изтощаване на батерията или свършване на течността.

Вейпове със сменяеми изпарителни глави - POD

За тези, които установят, че искат да станат част от обществото на вейпърите, трябва да пробват устройство, което може да се използва многократно.

При тези модели батерията може да се зарежда, като повечето издържат около 300 цикъла. Тя се пълни сравнително бързо, но не е много издържлива.

Когато течността на вейпа свърши, pod-ът може да се напълни с нова, като не е задължително да е със същият вкус или количество никотин.

Те разполагат със светлинен индикатор, който показва, че устройството се използва. При ниска батерия сменя цвета си, за да напомни, че трябва да се зареди.

Ако при засмукване се усеща нагарчащ вкус това е знак, че изпарителната глава на електронната цигара трябва да се смени.

Някои от моделите разполагат с мундщук, който емитира филтъра на цигарата и помага на отказващите нездравословния навик да привикнат с вейпването.

Тези модел електронни цигари са изключително бюджетни, удобни и лесни за употреба, но разполагат с лимитиран брой дръпки, преди да им падне батерията. Затова се препоръчва за хора, които не пушат толкова често, но са решили да оставят нездравословния навик. По-често препалващите, избрали POD-а, ще имат нужда от външна батерия, с която да поддържат електронната цигара през деня.

Електронни цигари с резервоар - атомайзер

Когато течността в цилиндъра свърши, тя може да бъде заменена с нова, но е хубаво при смяна на вкуса или поне веднъж в седмицата да го почиствате. По този начин електронната цигара няма да се задръства и да намали нивото на изпарения.

Когато намотката изгори, не се хвърля цялата глава, както при моделите с POD, а се сменя с нова. Много е важно след смяната ѝ да се изчака течността да попие в нея.

Повечето устройства, от този тип, разполагат с регулиране на отвора за влизане на въздух. С негова помощ може да се контролира колко силно да е засмукването при вейпване.

Този тип вейпове са по-издържливи, с по-дълъг живот на батерията и съответно устройството ще издържи по-дълго. Подходящи са за по-често препалващите пушачи. Това че са по-занимателни ги прави предпочитани за ползване от хората, които отказват свитите цигари.

Модове

Името им идва от „модифициран“, каквито са тези вейпове. Подобренията по тях им дават характеристики, които другите модели не притежават.

Някои от тези електронни цигари са снабдени с допълнителни батерии, което им помага да издържат много по-дълго от досега споменатите модели. Така вейпърът ще може да използва устройството по-дълго, без да се притеснява, че то ще се изтощи.

Друга модификация е наличието на контрол на ватовете. С тази екстра може да се усили температурата, с която намотката загрява течността, от което ще може да се отдели повече пара. Така може да се създаде по-гъста парна завеса след всмукване.

Те не са подходящи за начинаещи, а за по-опитни вейпъри, които са се ориентирали как да използват оптимално своите устройства.

Това са основните модели електронни цигари, които се срещат на пазара и характеристиките по които човек, решил да живее по-здравословно, може да се ориентира, за да избере подходящият тип вейп, с който да се освободи от вредният навик.

Как и от къде могат да се закупят?

Електронните цигари са изключително достъпни, при навършени 18 години. По-бюджетните модели се срещат в почти всички хранителни магазини и бензиностанции, а другите могат да бъдат намерени в специализираните физически и доказали се онлайн магазини за вейпове като Esmoker.bg.