Какви са пробите на сребърните бижута Capino

icon
Sofialive.bg
Източник: Capino

Среброто е метал, който е не по-малко популярен в света на от златото. Бижута от сребро са подходящи както за всеки ден така и за специални поводи, за млади момичета и зрели жени. Ако златото се идентифицира със слънцето, тогава среброто се идентифицира с луната. Цветът му е същия хладен и лек, носещ хармония и спокойствие. Но да не се задълбочаваме в символиката. Нека да анализираме по-добре какви са пробите сребро, как се различават и как да различим фалшивия от истински благороден метал.

Защо е необходима маркировката и какво означават нейните числа

В чистия си вид среброто, подобно на златото, е доста меко. Затова се използват допълнителни сплави при изработката на бижута и орнаменти. Най-често се добавя мед, тъй като имат отлична съвместимост - получената сплав е здрава, обработваема и устойчива на корозия. Но могат да присъстват и други добавки - цинк, алуминий, кадмий, никел, паладий. Примесите влияят върху крайната цена на сплавта.   Какви са пробите сребро днес? Най-високата чистота на среброто е 999, а най-ниската - 800. А в бедните страни минималната е дори 600. Тези трицифрени числа показват процента чист метал в сплавта.

Най-високият стандарт на среброто в бижутата

Най-високият стандарт на среброто в бижутата. Не, не е 999 защото когато направите пръстен, гривна или верижка, той ще започне да се руши. При производството на специални продукти бижутерите използват - финост 960 - това е висококачествена сплав, която ви позволява да работите със сребро на нивото на филигран (фини шарки). В света на бижутата това е най-скъпата проба. Но има и недостатък - по-ниска якост и по-строги изисквания за поддръжка. Днес другия висок стандарт проба - 925 може да се намери много по-често. Това е така нареченото стерлингово или стандартно сребро. Именно от 925-та сплав се печатат монети. Продуктите от тази сплав са оптимални по отношение на съотношението цена и качество. За масовото производство 925 сребро е по-подходящо, а за по-скъпите модели 960.

Най-чистата проба от сребро

Теоретично най-чистата извадка би могла да се нарече 1000, но тя не съществува в природата . Дори и най-чистият метал ще има поне минимален процент примеси. И тук природата ни показва, че пълното съвършенство е недостижимо. Така че най-чистата проба е 999. Този метал се използва често в промишлеността (космическата индустрия, машиностроенето, електрониката, химията, медицината) и за създаване на кюлчета. Последните се класифицират като инвестиционни метали. Ако искате да инвестирате пари не в хартия, а в твърда валута, трябва да си купите сребърни или златни кюлчета. 999 сребро има светъл нюанс, почти бял. И след полирането се превръща в естествено огледало, тъй като има уникално свойство на почти пълно отражение на светлината. Такъв метал не потъмнява на чист въздух.

Най-ниската чистота на среброто

Ако говорим за най-ниската финост на метала, която може да се намери, тя е 600 чистота. Тоест съдържа само 60% сребро. Този метал има червеникав оттенък поради високото си съдържание на мед . В някои развиващи се страни често се опитват да продават такива бижута на туристите. Но в повечето страни ювелирната индустрия използва сребро с финост 916, 925 и 960. Тези сплави се считат за висококачествени и са идеални за създаване на бижута и аксесоари. Има и артикули със съдържание на сребро 87,5%. Но само най-евтините бижута се правят от нисък клас 720 . Те лесно се различават по жълтеникавия нюанс и ниската цена. Един от съществените им недостатъци е много бързото окисляване. Сплавите със среден клас с номера 750, 800 и 875 се използват за създаване на прибори за хранене от сребро и за изработка на декоративни елементи. Този метал се нуждае от редовно почистване.

Коя е най-добрата проба сребро

Коя сплав е по-добре да се купи, питате? Ние от Capino.bg ще Ви отговорим. Ако искате да инвестирате в светло бъдеще, трябва да изберете проба 999. Ако обаче говорим за бижута, които можете да носите, да не се срамувате да подарите на любим човек или дори да направите семейно наследство, тогава изборът е очевиден - това е проба 925. Но често цената на готовия продукт зависи не толкова от сплавта, колкото от сложността на дизайна или популярността на марката. Ако антибактериалните свойства на среброто са важни за вас, е за предпочитание проба 960, тъй като съдържанието на йони в тази сплав е практически максимално.

Сребърна маркировка върху бижута

Маркирането върху предмети, изработени от благородни метали, е възможност да разберете какъв процент от този метал е в сплавта, както и къде е произведен предметът. Номерът на марката или пробата се поставя на различни места:

  • на обеците - на куки или на закопчалката;
  • на верижки и гривни - в близост до закопчалката;
  • на пръстени - от вътрешната страна на бижутата;
  • ако продуктът е твърде тънък и крехък, пробата може да бъде маркирана на отделна плочка;
  • На сребърните прибори са отбелязани на дръжката.


Ако няма маркировка, бъдете сигурни, че това не е благороден метал. Те могат да бъдат обикновени бижута от медицинска или неръждаема стомана.

Сребърна посуда

Преди сребърните съдове може ли да се намерят в много домове, но днес обикновеният човек би предпочел да купува уреди от неръждаема стомана. Това не е изненадващо, като се има предвид цената на сребърните съдове.По отношение на инвестициите сребърните изделия са добра инвестиция. В допълнение, среброто е естествен антисептик. Така че използването на съдове, изработени от този благороден метал, е не само естетически приятно, но и полезно за здравето. Важно е да разберете дали имате истинско сребро или не. Тъй като приборите за хранене често се правят и от сплави със сребърно покритие. Това са маркировките които можете да видите по съдовете:

  • Cupronickel (MN),
  • никелово сребро (MNT),
  • алуминий (AL),
  • неръждаема стомана (NERZh).

За производството на сребърни съдове най-често се използва проба 875. За по-голяма здравина продуктите често били покрити със слой родий. Родий увеличава устойчивостта на метала срещу корозия. Ако върху продукта няма проба, това може да показва следното:

  • съдовете не са изработени от сребро;
  • използвано е сребро под 80% ;
  • продуктите са ръчна изработка.

Техническо сребро

В допълнение към обичайните бижута има и техническо сребро. Какви са характеристиките и разликите на такава сплав? Не е тайна, че среброто се използва активно в различни индустрии, в медицинската и химическата промишленост. Ето само няколко примера:

  • авиация;
  • космически технологии;
  • оборудване в хранително-вкусовата промишленост;
  • медицински инструменти и протези;
  • огледала;
  • батерии и кондензатори;
  • радио компоненти.