Какво не знаем за моторното масло?

icon
Sofialive.bg
Източник: Motornomaslo.bg

Много фактори могат да влияят на качеството и ефективността на моторното масло, като например състава на маслото, както и начина на съхраняване и използване. Няколко от неизвестните фактори може да включват влиянието на околната среда и климата, влияещи на ефективността на маслото, както и въздействието на различни типове горива и добавки. Специалистите като Бардал провеждат изследвания и измервания на маслата и добавките Бардал, за да се определят и подобрят качеството им. Например всяко моторно масло Bardahl бива тествано и изследвано многократно преди да достигне до автомобила на клиентите, обясняват от Motornomaslo.bg, специалисти в маслата и добавките Бардал. Нека да видим какво още не знаем за моторните масла.

Какво в основата си представлява моторното масло?

Моторното масло е вид смазка, която се използва в двигателите на автомобили и други механизми за да поддържа и защитава механичните части от износване и изтъркване. То служи за смазване на механичните части, като кутиите на колелата, катализаторите, турбините и компресорите. Моторното масло също така може да се използва и с добавки за да подобри ефективността на двигателя и да защити от корозия. Добавките Бардал са първенци в това. То се избира според типа на двигателя и производителя на автомобила, както и според климатичните условия и начина на използване.

Как се определя качеството на моторното масло?

Спецификациите на моторното масло се определят от стандарти, които се издават от асоциации на производителите на моторни масла и автомобилните производители. Те са предназначени да определят качеството и производителността на маслата, както и да дадат информация за приложението им.

Някои от тях са:

  • API (American Petroleum Institute) - това е стандарт, който определя качеството на маслата за двигатели, работещи на бензин и дизел.
  • ACEA (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles) - това е европейски стандарт, който определя качеството на маслата за двигатели на бензин и дизел.
  • ILSAC (International Lubricant Standardization and Approval Committee) - това е международен стандарт, който определя качеството на маслата за двигатели на бензин.
  • JASO (Japanese Automotive Standards Organization) - това е японски стандарт, който определя качеството на маслото.

Кое е най-доброто моторно масло?

Колкото и да искаме да кажем, че най-доброто масло е моторното масло Бардал, не можем, защото всеки автомобил може да има негови особености. Също така средата, в която се управлява също може да предполага един или друг вид моторно масло.

Най-доброто моторно масло зависи от типа на вашия двигател и начина на използване. Производителите на автомобили имат свои собствени спецификации за маслата, които трябва да се използват в двигателите им. Обикновено те са описани в книгата за обслужване или в инструкцията за експлоатация на вашия автомобил. Ако не знаете кое е вашето, потърсете го точно там - в книгата за обслужване.

Важно е да се избере масло с подходящи спецификации и клас качество, като например API, ACEA, ILSAC и JASO, както и да се избере масло с подходящ вид на смазка, като например минерално, синтетично или полу синтетично. Важно е също така да се следва интервала на обслужване и да се сменя маслото навреме, за да се поддържа ефективността на двигателя. В противен случай двигателят на автомобила може да не работи оптимално и това да доведе до загуба на мощност, твърде висок разход на гориво и още редица други неприятни последици.


Източник: https://www.motornomaslo.bg/