Какво представлява работното облекло и защо е толкова важно?

icon
Sofialive.bg
Източник: e-alexandra.com

Понастоящем е трудно да се намерят области на промишлеността, обслужването, търговията, строителството, в които работници, специалисти и дори инженерно -технически персонал биха били на работното си място в обикновени ежедневни дрехи.

Работодателите се стремят да осигурят на своите служители същото облекло, което между другото в промишленото производство и строителството е задължително в съответствие с изискванията за индустриална безопасност, защита на труда и правилата за индустриална безопасност. Това се наричат работни дрехи или работно облекло. В медицината, сферата на услугите и в някои други предприятия работното облекло се нарича униформи. Но това не променя същността.

Дрехите със специално предназначение първоначално са създадени за онези професии, където работниците са били изложени по време на работа на висок риск от нараняване и други увреждания на здравето. Тези професии включват например пожарникар, стоманодобив, миньор, металообработващ, работници в химическата промишленост.

По-късно всички предприятия с „горещи“, „прашни“, замърсени с газ и ремонтни работилници започнаха да се отнасят до индустрии с вредни и опасни условия на труд, където работниците бяха снабдени с гащеризони. В контекста на развитието на индустриални и агротехнически комплекси с високотехнологични процеси и сложно оборудване, броят на професиите, изискващи от работодателите да осигуряват на персонала си работни дрехи, нараства редовно всяка година.

В момента работниците в почти всички промишлени предприятия трябва да бъдат снабдени със специално или работно облекло, когато започнат работа. В някои случаи няколко вида от него, включително поотделно за студения и топъл сезон (комплекти зимни и летни дрехи). В много случаи работното облекло е едновременно защитен костюм и работни дрехи. Често работните костюми се използват в ежедневието, например от градинари, туристи, любители на риболова и пътуванията.

Основни изисквания

Съгласно тях работните дрехи със специално предназначение трябва да отговаря на следните основни изисквания:

  • да осигурят на лицето необходимото ниво на защита от вредното или опасното влияние на производството;
  • отговарят на хигиенните стандарти;
  • бъдат екологично чисти, не предизвикват сърбеж по кожата;
  • имат свободно прилягане, за да не ограничават служителя в движенията, но в същото време да не го лишават от комфорта и безопасността;
  • да бъдат функционални, да имате всичко необходимо за нормалното изпълнение на служебните ви задължения (джобове, презрамки, карабинери и т.н.);
  • не трябва да се намокрят от дъжд (ако са предназначени за работа на открито);
  • имат отблъскващо замърсяване свойство и са лесни за почистване и изпиране;
  • да са изработени от издръжлива тъкан;
  • имат сертификат за качество.


Източник: e-alexandra.com