Кои са най-вредните стереотипи за риболова?

icon
Sofialive.bg
Източник: Getty Images / Guliver

През годините покрай различни предавания, филми, статии и най-вече хорски приказки около риболова са се навъдили някои стереотипи, които е добре да се изкоренят, за да може той да се превърне и у нас в атрактивна индустрия така, както е в развитите страни. Истината е, че това може да бъде туристическа атракция и добре разработен продукт, който да привлича платежоспособни хора не само от България. Преди да го развием има някои стереотипи, които самите ние трябва да изкореним в главите си, за да бъде това успешно.

Риболовът не е туристическа услуга

Много хора свързват приходите за бизнеса от риболов с това, което оставят като сума в риболовните магазини (и евентуално на бензиностанцията за гориво). Истината е, че има стилове риболов, който в Западна Европа (Франция, Германия) като трофейния риболов са толкова добре развити и промотирани, че са невероятна ниша за тематичен туризъм. Един излет може да продължи до две седмици, а таксите никак не са ниски. Разбира се, насреща има нужното качество.

Риболовът е вреден за природата

Един риболовен излет сред природата не може да наруши екосистемата в даден водоем. Последиците за популациите на риба по света са свързани с построяването на ВЕЦ-ове, язовирни стени, както и с масов улов на големи корпорации, които виждат само пари когато стане дума за това, но забравят да се грижат за природата. Не отричаме, че има хора, които замърсяват след себе си, но има и много такива, които се грижат за природата и дори след риболов обират боклуците оставени след други рибари. Пожелаваме си този тип хора да са повече.

Рибарите са бракониери

Доста неприятен мит, който се загнездва в съзнанието на хората. Истината е, че много хора си плащат риболовен билет, ходят регламентирано и дори понякога ловят риба само заради удоволствието и след това пускат улова. За жалост у нас (и не само) има много бракониери, които си мислят, че са над закона. Подобни хора трябва да бъдат глобявани и за тях да бъде сигнализирано.

На риболов се ходи само за ядене и пиене

Един много тъжен стереотип, който е свързан с това, че риболовът е извинение само, за да се иде до някой водоем с компания, да се запали огън и да се пекат пържоли докато се пие бира. Има такива случаи и наистина има хора, които отиват с тази идея, но масата от хора просто искат да прекарат един спокоен следобед в ловене на риба със своите приятели и семейство.

Статията е предоставена от Nasluka-Shop.com – въдици, захранки, воблери и всичко необходимо за качествения риболов!