Кой плаща сметката?

icon
Sofialive.bg

Ресторант.  Храната е еднаква навсякъде, масите са еднакви, но на едните седят семейство с деца, на други – мъж и жена на първа среща, на трети – две приятелки и т.н. Всичко е прекрасно, докато не идва време за сметката. Почти навсякъде е ясно, но особено над тези, които са на първа среща, надвисва следният въпрос: „Кой ще плати сметката?“.

Въпрос, който почти не изисква отговор, защото плащането на сметката в днешно време се е превърнало в нещо, което мъжът е задължен да прави. В зависимост дали го направи или не, особено на първа среща, това води до два извода: ако го направи – джентълменски жест, мъж на място, с очевидни симпатии към теб, а ако не го направи – безсрамник. Тук въобще не става въпрос за наличието на друг вариант. Говорим за ситуацията мъж - жена, защото във всяко едно друго отношение, нещата съвсем не стоят така.

Много хора са на мнение, че който е поканил другия човек, той трябва да плати сметката; че мъжът е хубаво да плати сметката, което се счита за жест и джентълменство, но само на първата среща, а в бъдеще – да се дели  на половина. Някои считат за добра алтернатива и ако двама души са двойка или семейни, да се редуват кой ще плати този път, но едно е сигурно – жена да плати на първа среща – немислимо.

Живеем в свят, в който е отредено като правило мъжът да черпи повече жената до себе си, като това кара мъжа да изглежда силен, способен да се грижи за половинката си, дори да издържа семейство един ден. И всичко това произлиза още от древни времена, когато мъжът е бил този, който е защитавал и изхранвал семейството си.

Но за всяко правило съществуват и изключения, които трябва да се договарят. Ако жената е по-добре платена, а и дори да не е, ако е възпитана добре – ще предложи да си поделят парите и дори някой път тя да плаща. Същото важи и за първата среща. Един себеуважаващ се мъж, завел една дама на среща, няма да остави тя да плати, но в никакъв случай не прави лошо впечатление, ако жената каже, че ѝ е неудобно и поне един-два пъти не спомене, че държи тя да плати цялата или поне някаква част от сметката. Все пак не бъдете твърде настоятелни.

Кой ще плати сметката неминуемо зависи от наложените „правила“ днес, но как са възпитани и мъжът, и жената, е ключово. Хубаво е да не се налага твърдението, че мъжът трябва винаги и всичко да плаща. Понякога е хубаво и жената да плати изцяло. В това няма нищо срамно, напротив. Една успяла, уважаваща себе си млада жена би следвало да има средствата и желанието да извади от собствения си джоб необходимото и да почерпи любимия човек. Точно както всеки истински мъж трябва да знае кога е учтиво да плаща и да умее да си прави изводи за това каква е жената до него, ако дори веднъж не е предложила да го отмени в това действие.

И все пак, не позволявайте това кой ще плати сметката, да стане по-важно и запомнящо се от останалата част от срещата. Важно е, но по-важно е да има следващ път.


 

Автор: Евгения Тошева

Виж кои са 5-те най-лоши типа мъже, на които можеш да попаднеш.

Мъжът е задължен, а на жената ѝ е неудобно да поиска сметката