Коледните празници - социални мрежи vs реалност

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Коледните празници наближават с пълна сила и съпътстващите ги явления са ярки и разнообразни - вдъхновение, истерия, шопинг мания, вълнение, дълго чакана отпуска, изяви в социалните мрежи.

Последното не би трябвало изобщо да фигурира в празничния списък, но уви...виртуалният свят отдавна е неразделна част от реалния и повечето хора имат огромна потребност от това да документират и отразяват дори миговете, които трябва да са изпълнени с уединение.

Социалните мрежи винаги показват една коледна, захаросана идилия, която предизвиква у "конкуренцията" въздишки, коментари и известна доза завист.

Но всъщност не винаги всичко е такова каквото изглежда...

Ето и част от паралела между Коледа в социалните мрежи и Коледа в реалността:

Домашни детски фотосесии

Социални мрежи


Невероятно декориран хол или детска стая, безброй коледни реквизити (включващи дървени въртележки, елхови клончева, керамични къщички и други­) и едно малко дете облечено в изящни коледни одежди, което стои тихо, мирно, усмихнато и гледа към обектива леко замечтано. Снимката изглежда хем професионална, хем някак непринудена и странични наблюдател би си казал: "Какво кротко ангелче, сигурно родителите му го снимат така всеки ден и то е свикнало и много му харесва".

Реалност

Професионалните коледни фотосесии не са по джоба на всички, а понякога просто родителите са по-творчески настроени и се заемат доброволно сами с този проект, смятайте в началото, че далеч няма да им е толква трудно. Скоро обаче разбират, че това е едно доста голямо предизвикателство.

За да създадат прилично домашно студио, се налага да изберат внимателно в кое помещение ще се проведе, по кое време на деня, какъв ще е основния фон и как да го постигнат по-лесно. На помощ идват и някои основни фотографски пособия. Избирането на коледни декорации, които да изглеждат добре естетически също се оказва трудна задача и обикалянето по магазините и чакането на километрични опашки не закъснява. Тоалетът на детето, за улеснение се поръчва онлайн.

Ако то не е в настроение или изобщо не обича да застава пред обектива, се започва едно дълго и уморително молене, прибягва се до взевъзможни други "трикове" и когато най-сетне моделът е в готовност за снимки. И докато се стигне до образа на милото ангелче , се преминава през всичките му обичайни пакости и дяволии, към които винаги има по няколко нови като бонус.

Вълнуваща коледна ваканция

Социални мрежи

Клипчетата с украсяването на елхата и хилядите съпътстващи ги снимки с пет филтъра по тях винаги са тотален хит. Следват "непринудените" селфита на отворен прозорец (така,че да се вижда зимния пейзаж навън), на които обикновено млада двойка държи две чаши с коледни мотиви и е с шапки на Дядо Коледа.

Естествено, не липсват и романтични послания от рода на "All i want for Cristmas is you".

Няма как да не споменем и селфитата на кифлите с оскъдни коледни костюми в стил "доста по-младото гадже на Дядо Коледа".

И накрая...старателно документираните домашни джинджифилови бисквитки или сладкиши във формата на къщички. Към тях често е на лице и по някой и друг скромен текст, че направата им е била изключително лесна и бърза, въпреки почти нулевите кулинарни умения на сътворилия ги.

Реалност

За да се получи идеалното клипче за Фейсбук и Инстаграм, се случва да има повече от един дубъл (ако става дума за перфекционисти) и поради тази причина в един момент украсяването граничи с досада. Селфитата на идеалната коледна двойка, която е отворили широко прозореца в хола и пийва топъл шоколад, може и да са вълнуващи в началото, но след 50-тото селфи, което отново не се харесва на момичето, обстановката "леко" се променя и първите симптоми на грипа и настинката са налице още на следващия ден. Кифлите са ясни...те просто нямат достатъчно идеи за да измислят по-интересен коледен сюжет. Някои от тях действително се оказват гаджета на мъже на възрастта на белобрадия старец и това изобщо не ги смущава.

А що се отнася до кулинарните коледни шедьоври на начинещите сладкари - в повечето случаи никой не смее да коментира вкуса им, защото това определено ще се отрази зле на виртуалния им имидж...

Перфектната семейна коледна вечеря

Социални мрежи

Няма нищо по-клиширано (освен кифлите) от снимки в социалните мрежи на коледни, семейни вечери, на които присъства цялата рода - като се започне от първите братовчеди и се стигне до далечните роднини, на които така и не може да запомните имената, защото сте се виждали за последно, когато сте били на 4. За да не е прекалено показно, доста често в подобни снимки присъства само масата отрупана с взевъзможни традиционни ястия и тагването на всички присъстващи. Следват весели селфита около елхата и подаръците и селфита с разопакованите подаръци и благодарствени послания. Всички, разбира се, се публикуват онлайн.

Реалност

Поне един от далечните роднини не успява да пристигне навреме на вечерята (или е изпуснал влака, или е пътувал със спален вагон, успал се е и сега се намира в друг град).

Други двама са забравили, че изобщо са поканени.

Няколко от коледните специалитети са напълно съсипани заради цялата организационна суматоха и от кухнята се носи "лек" мирис на изгоряло.

Първите братовчеди се хвалят през цялото време с някакви неща, които не интересуват никого и стават постоянно от масата, за да говорят по телефона. Една от лелите коментира колко по-добре можеше да приготви ястията и "тактично" започва да предлага свои рецепти. Заформят се малки спорове и се прескача от тема в тема. Споровете преминават на политическа тематика и това нажежава обстановката.

Половината гости за забили глави в телефоните си, снимат, качват материалите и започват нетърпеливо да чакат лайкове.

Домакините се опитват да угодят на всички, но тайно искат вечерята да приключи възможно най-скоро и да ги оставят на мира.

Всички си подаряват подаръци. Почти никой не харесва своя...но пък е важен жеста.

А вечерта преди Коледа е ясна. Тогава фейсбук и инстаграм прелива от хиляди снимки на едно и също нещо - постни сърми. Защо тези фотоси се приемат за атракция, никой не знае.

Бъдни вечер и Коледа би трябвало да са едни от най-светлите празници, чиято топлина се усеща в душата и сърцето и ние се отдаваме напълно на семейството си и домашния уют.

Но ако всичко е само за няколко дни и само за пред онези 1000 приятели и последователи в мрежата, на които не им пука чак толкова за нас, то по-добре не се захващайте да празнувате. И без това няма да е истинско.