"Литературна София" - изложба за любовта между книгите и хората отваря врати

icon
Sofialive.bg
Източник: Етюд-и-те на София

Изложбата "Литературна София" отваря врати в галерия Credo Bonum от 21 юли до 12-ти август. В нея се разказва за приключението и любовта между книгите и хората, създателите на вселени и малките, скътани литературни късчета на голяма София. Те са уловени през обективите на Екатерина Калугина и Иван Шишиев - хората зад Етюд-и-те на София.

„Литературна София“ обхваща исторически и съвременни значими книжни пространства, места и личности и съдържа малко известни факти и истории, които разгръщат в пълна степен богатото литературно битие на столицата.

Изложбата търси и намира литературата в града под най-различни и причудливи форми – от револвера на Пейо Яворов в дома му, през скритите кътчета на библиотеките и книжарниците, до портрети на Георги Господинов, Теодора Димова, Цочо Бояджиев и др. Образи на книги, букви и думи, пишещи и четящи, имена и лица, представящи градската литературна действителност.

В изложбата ще могат да се видят също и 7 кратки видеа на режисьорката Екатерина Минкова, отново свързани с литературния живот в София. Кадрите са запечатали части от Литературните маршрути на фондация „Прочети София“, посветени на Яна Язова, Ромен Гари, "Литературен вестник", Иван Шишманов, както и от детската литературна разходка на Зорница Христова. Импресията „Литературна София“ ще представи литературните салони от миналото, различните паметници и къщи на писатели, емблематични литературни кафенета, както и съвременни литературни събития.


Откриването на 21 юли е от 19:00 ч.. Откриващи думи от авторите - в 20:00 ч.

Изложбата „Литературна София“ на Екатерина Минкова, Иван Шишиев и Екатерина Калугина се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи. Модул 2: Групови проекти“. Фондация „Прочети София“ е партньор на изложбата „Литературна София“.