Любомир Савинов

icon
Sofialive.bg

Мислех си да стана (засмива се) човек, който прави каменни облицовки. Идва ми отвътре и дори съм работил това, ама за малко.
Но станах пекар и управител на хлебарница, защото ми харесва повече, а и работата е разнообразна.

Заобиколен съм от хора, на които в сърцето им е да правят хляб.
Хляб в професията има, ако човек уважава клиентите си и през целия ден предлага качествени и прясно изпечени продукти. (Вратата се отваря и човек, целият в брашно, пита: „Да вадим ли щолена?".)

По празниците ще съм тук непрекъснато. Вече имаме опит и ни трябват само два месеца, за да се подготвим. В началото беше ад, едва смогвахме.  
Ароматът на Коледа е на щолен. Холандците го наричат и коледен хляб. Прави се със сушени плодове и подправка, германците и белгийците също имат, но техният е различен.

Любими на децата са бисквитките Валентинки. Даже започнахме да ги раздаваме на всяко дете, което влезе в пекарната.
В офиса ме смятат за техен добър приятел.

Сред приятели минавам за „хлебаря от холандската пекарна".
Никога не работя без план.
Проблемът ми е, че всекидневието понякога притъпява сетивата и не мога да видя къде всъщност е проблемът.

Идеите идват, когато търсиш успеха.
Блокирам, когато рутината стане твърде много - комуникация със счетоводство, разписки, документи, такива неща.

Най-интересно е, когато разработваме нови продукти - в тях влагаме много енергия.
Компромисите са свързани с хората. Не правя компромис с качеството или с отношението към клиента. Правя за грешка в екипа.

Работата е водеща сила в живота. (Пак влиза човекът в бяло и пита: „Хлябът май е готов, да го вадим ли вече?".)  Ето, питахте ме с какви хора работя. Мъжът, когото видяхте, става безумно щастлив, когато неговите продукти се купуват.
От моята работа научих какъв е европейският начин. В България никой не се занимава с детайлите, но професионализмът е точно в тях. В екипа нямаме наказания, а само поощрения - хората трябва да знаят кога се справят добре.


Промяната е важна. Ако скоро не сме пускали нов хляб, преценяваме дали да е бял или черен, с какви подправки да е. Преди време направихме един с риба. Успяхме след много проби, но не допадна на клиентите и го спряхме. Затова пък чабатата с маслини и лук е страшно успешна.
Състезаваме се със самите нас. Няма по-добри, но ако си го мислим често, има опасност да станем самодоволни.

Скачам в дълбокото през лятото на морето. В работата обаче стъпвам на здрава основа.
Успехът е нашата хлебопекарна. Хората са доволни и ни обичат. Имахме проблеми със съседи например и клиенти изписаха цели тетрадки в наша защита. Дори плакати разлепиха.

Най-обичам да ловя риба. Така си почивам.
Забелязал съм, че повечето са свикнали с нещата от супермаркета, които карат по две-три седмици. Тук продуктите са прясно изпечени, без консерванти и с трайност два-три дни, максимум. Също така в началото им бе трудно с цените ни, но с времето показахме, че заслужаваме доверие и срещу парите си получават качество.

Току-що разбрах, че БГ медия съществува. А, не БГ медия, как се казвахте вие? Да, Sofia Live.
Никога не знам (поглежда към ръцете си на масата) със сигурност какво ни очаква. Кризата ни се отрази за първи път през пролетта. Винаги съм си поставял цели за година напред, полагали сме усилия да ги постигнем и винаги сме успявали, но не и тази (продължава да гледа ръцете си). За догодина не знам.
Ще ми се аз да съм измислил рецептата за козунака.

Холандската пекарна Jovan е на „Ангел Кънчев" 37

 Фотография Васил Танев

Бъдещ психолог и настоящ почитател на Древен Египет, Ива е красива като египетска принцеса