Луксозните часовници, които завладяха сърцата на супер звездите от Формула 1

icon
Sofialive.bg
Източник: Unsplash.com

За никого не е тайна, че пилотите от Формула 1 живеят на бърза скорост. Всяко излизане на пистата предизвиква у тях отдаване на максимална степен и най-висока предавка. А изключителен интерес за нас зрителите и феновете на Формула 1 представляват техните китки, които разказват истории за победи, опасни изпреварвания, спечелени и загубени състезания. Именно затова много от пилотите на Формула 1 си сътрудничат с престижни марки часовници, за да са в крак с ритъма и страндарта си на живот. Луксозните часовници са не просто красив мъжки аксесоар, те са и символ на техния успех и амбиция.

Броени дни ни делят от наситената с екшън програма на Формула 1, която започва с Гран При на Бахрейн, а след това се премества на пистата Jeddah Corniche Circuit за Гран при на Саудитска Арабия, затова в тази статия ще разгледаме и коментираме някои от най-емблематичните часовници, били на ръцете на великите пилоти на Формула 1 през годините. Тези шедьоври за милиони долари се отличават с екстравагантни детайли, изключително сложен дизайн и редки материали, създадени специално за тези, които са на върха на своята кариера. 

Защо пилотите от Формула 1 са толкова силно привлечени от луксозни марки часовници?

Сътрудничеството между производителите на престижни марки часовници и света на състезанията от Формула 1 се обосновава на синергията между техния стремеж към прецизност, динамичност и стремеж към престиж. Марки като TAG Heuer, Rolex и Richard Mille са тясно свързани с легендите на Формула 1, а техните уникални часовници могат да бъдат видени както по време на състезанията от Формула 1, така и извън пистата.

Подходът на сайтовете с безплатни казино игри, които следва да избират такива заглавия, които поддържат репутацията им, е често прилаган и в маркетинговата стратегия на пилотите от Формула 1, които поставят имената си само на луксозни часовници с доказано качество и изработка. Те са също толкова взискателни, когато става въпрос за други търговски марки, които избират да представят на пистата и извън нея.

TAG Heuer и Формула 1 - сътрудничество с етикет "Създадено в Рая"

Едва ли има друга марка луксозни часовници, която да олицетворява така добре и ефектно света на спорта като TAG Heuer. Любимият модел Carrera, който миналата година отпразнува своята 60-годишнина, винаги е бил тясно свързван с редица спортове - от тениса, през ветроходството и до автомобилните състезания.


Швейцарската марка и Формула 1 имат дълга и ползотворна история, а един от интересните факти е, че именно това е марката а прословутия хронометър на пистата. Техните авангардни, спортно елегантни часовници естествено пасват на пилотите от Формула 1, които ценят прецизното отчитане на времето.

Колекцията TAG Heuer Monaco остава една от най-известните и впечатляващи серии луксозни часовници във Формула 1 и в света на състезанията. Стилният квадратен модел Monaco е създаден през 1969 г., а неговото популяризиране се дължи на актьора Стив Маккуин, който се превъплъщава в образа на иконата на състезанията от Формула 1 Джо Сифърт във филма "Льо Ман" през 1971 г.

Понастоящем часовниците TAG HEUER Monaco могат да се видят на китките на редица звезди от Формула 1, включително на седемкратния световен шампион Люис Хамилтън. Синият циферблат със слънчев отблясък, трите подциферблата и перфорираната кожена каишка, вдъхновена от винтидж състезания, превръщат Monaco в желан колекционерски артикул. 

Младите и актуални пилоти на Формула 1 като Ландо Норис от McLaren и момчето-чудо Макс Верстапен от Red Bull предпочитат по-модерните варианти на TAG Heuer като колекциите Formula 1 и Aquaracer. Освен с изключителен дизайн и луксозно изпълнение, тези часовници притежават усъвършенствани функции като хронографи и тахиметри за прецизно измерване на времето по време на състезания с висок интензитет.

Макс Верстапен от Red Bull и TAG Heuer

Част от топ пилотите са сключили договори с швейцарския производител на часовници за създаване на специална селекция модели. Вземете например Макс Верстапен - световният шампион за пилоти за 2023 г. Като един от най-ярките млади таланти във Формула 1, Макс се радва на тясно партньорство с TAG Heuer от 2016 г. насам, когато спечели Гран при на Испания още при първото си състезание за Red Bull Racing според Sky Sports.

Швейцарският концерт официално представи през 2019 г. хронографа Max Verstappen, за да отпразнува изключителния успех на белгийско-холандския пилот. 44-милиметровият автоматичен часовник от стомана е вдъхновен от емблематичната колекция Formula 1 на TAG Heuer, посветена на върховите му постижения в този невероятен спорт. Черният циферблат с надпис "Formula 1 Caliber 16" и атрактивните червени акценти в дизайна на часовника са вдъхновени от дръзкия стил на шофиране на Верстапен.

Надписът "Max Verstappen", гравиран на видно място върху безела на тахиметъра, превръщат този часовник в истинска колекционерска находка. Верстапен беше забелязан да носи и стилния часовник Monaco Titan Titanium на TAG Heuer, който е своеобразна препратка към дръзката му победа на емблематичната писта в Монако.

Ферари и Richard Mille 

Пилотите на Ферари са почитатели на иновативния швейцарски производител на часовници Richard Mille. Изработени от най-съвременни материали и проектирани специално за автомобилните спортове, часовниците на тази марка са създадени точно за великата Скудерия. Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел залага на изтънчения и ефектен часовник RM 67-02 Automatic, отличаващ се с червените акценти на Ferrari по скелетонизирания циферблат и полупрозрачния гръб на корпуса.

Карлос Сайнц пък се доверява на RM 50-04 Tourbillon Split-Seconds Chronograph Kimi Räikkönen, за да се справи с екстремните g-сили на болида на Ферари. С тегло само 7 грама, включително каишката, часовникът използва титан от клас 5 и карбонов кварц TPT за най-добрата комбинация от здравина и лекота.

Шарл Леклерк, най-младият пилот, който някога се е състезавал за емблематичното конче, носи RM 11-03 McLaren Automatic Flyback Chronograph, който съчетава характерния за Richard Mille корпус с ивица, вдъхновена от Скудерия Ферари. 

След знаменателния си дебют и победа в Гран при на Белгия Леклерк е забелязван да носи най-новите спортни модели на Richard Mille, в тома число и впечатляващия RM 35-01 Rafael Nadal с ярки червени и бели акценти, напомнящи националния флаг на родината му. А съвсем наскоро той се появи с впечатляващия RM 67-02 Automatic Winding Extra Flat - отличната комбинация от лекота и цвят, характерни за Richard Mille.

Aston Martin и Girard-Perregaux 

От 2020 г. насам производителят на луксозни часовници Girard-Perregaux е официален партньор на Aston Martin. В знак на почит към това сътрудничество Girard-Perregaux създаде специално издание на часовника Casquette 2 Aston Martin Edition.

Забележителният часовник се отличава с характерния за Aston Martin зелен цвят на циферблата, вътрешния безел, обшивка на каишката и шевовете. В основата му е механизмът GP03300-0140, който предлага 46 часа резервна продължителност на работа. Той перфектно пресъздава смелия, динамичен стил и ръчно изработената естетика на легендарната британска марка.

Звездата на Aston Martin Себастиан Фетел, който е запален колекционер на часовници, е забелязван да носи моделите 1966 Integrated Bracelet Chronograph и Laureato Absolute Chronograph на Girard-Perregaux по време на последните състезания. Със сигурност в бъдеще ще видим още зашеметяващи часовници с марката Girard-Perregaux x Aston Martin на китката на четирикратния световен шампион. 

Заключение

Марки като Breitling, IWC Schaffhausen и Rolex също поддържат тесни връзки със звездите на Формула 1 чрез партньорства и специални модели, създадени за пилотите. А и като имаме предвид, че автомобилните спортове и производителите на часовници продължават да прекрачват границите на прецизните технологии, то в бъдеще със сигурност ще бъдем изненадани от още зашеметяващи сътрудничества между отборите на Формула 1, луксозните марки часовници и звездните шампиони.