Най-неприятните сезонни работи: флаерист, рънър и на процент

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

 

Сезонната работа е отлично решение за ученици, студенти или хора, които искат допълнителен доход и им се налага да работят през месеците на отпуските.

Добрата новина е, че лятото се предлагат и хиляди стажове към специалности, уъркшопи и обучителни програми в разнообразни области. И въпреки това, мнозина избират бачкаторската и понякога безмислена работа само за да си докарат някой лев. Развитието и ползата от тримесечното бъхтене остават на заден план. Нали все пак всичко е само за лятото?

Ето и списъкът с някои от най-безперспективните сезонни ангажименти, които горе долу след 3-ти курс в университета губят напълно своя „чар”.

Промоутър/флаерист

Тези две длъжности са изключително вървежни от години насам. Причината - елементарни са (особено втората) и има възможност за скатаване. Какво по-хубаво от това да си на крак 4-5 часа, имитирайки ентусиазирано отношение към задачата си, бройеки наум минутите и чакайки с нетърпение да ти приключи заветното работно време? В началото е донякъде забавно. Рецитираш репертоара си с усмивка, опитваш се да си супер социален и вежлив и дори можеш да си поприказваш със случаен човек през почивката.

Но след втората седмица всичко се превръща в обикновена досада и зарибяващите фрази, които си повторил на 100 човека спират да звучат толкова приповдигнато, а пластмасовата усмивка лека полека изчезва.


От време на време се случва някоя промоутърка да се издигне в йерархията, но само е ако реши да се задържи на тази позиция повече от 4 месеца и да стане твърде близка със супервайзера. Другият недостатък е,че винаги може да те провери някой от фирмата маскиран като случаен клиент. И мисли му, ако не успееш да го впечатлиш с рекламната си реч...

Флаеристът е нещо като братовчед на промутъра, с тази разлика,че обикновено репертоара му се свежда до „Добър ден, заповядайте.” Само онзи, който е раздавал поне едно лято флаери, знае колко скучно, безмислено и агонизиращо може да бъде това занимание. Накрая винаги част от флаерите отиват в коша, а слушалките стават единствената разнообразие от цялото това изгубено време и безперспективност. И ако при промоутърите има поне шанс за успешни диалози и някако минимално издигане, то тук единствените контакти, които можеш да завържеш са тези с уличните скитници, кварталните пияници и особняци или някой заблуден кандидат флаерист, който иска „ да ти вземе хляба”.

Рънър 

В последните години да бъдеш рънър се превърна в нещо обичайно, особено ако си решил да работиш лятото. Това е разговорният вариант на помощник-сервитьор.

И ако сервитьорството на много места е високо ценено и определяно като цял занаят, то рънърството не се слави като нещо кой знае колко перспективно. Обикновено цялата дейност се състои в отсервиране на маси или носенето на приготвените ястия от кухнята в междинното пространство между салона, от където сервитьорите ги взимат по-бързо и лесно. С една дума, колкото и да е старателен рънърът , той винаги остава зад кулисите и е причисляван към помощния, неквалифициран персонал. Освен това заблудата,че като помага на сервитьорите ще им открадне занаята, се изпарява след първите три счупени чинни, които се е опитал на носи грациозно с една ръка.

Чистач/мияч 

Този труд винаги ще си остане много ниско квалифициран, тъй като за да се захванеш с него, не се изсикват особени мисловни дейности и преприемчиви подходи. Честно казано, дори за сезонна работа е лош избор тъй като освен,че развитието и шансът за издигане е нулев, тежкото физическо натоварване в някои случаи ще ви скапва целия ден и ще се прибирате вкъщи като премазани с валяк в случай,че смените са нощни или 12-часови.

Масово към тази дейност се насочват пенсионери или безработни хора на средна възраст, но ако все пак твърдо сте решили да запълните времето си между семестрите в някоя задушна кухня или бизнес сграда екипирани с ръкавици, парцал и зелена одежда, това е вашето нещо. Трябва да знаете обаче,че работата не е подходяща за разхвърляни мързеливци, които отбиват номера дори в почистването на собственото си жилище.

Всякаква работа само на процент 

Виждали ли сте онези хора с фанатичен блясък с очите, които настойчиво искат да ви продадат някакъв нов продукт, който се продава само онлайн, обикалят улиците с папки в ръка или с радост ще ви отделят половин час за да ви убедят,че имате нужда от кредит? Причината за тяхната понякога маниакална ентузиазираност е само една - те работят на процент и всеки един потенциален клиент е просто поредният  лев към банковата им сметка. Ако и вие сте се насочили към бачкане на такъв принцип, по-добре не се захващайте.

Няма да разполагате с никакво спокойствие и сигурност и дори е възможно да постъпят некоректно с вас и накрая да се окаже,че бъхтенето и старанието не е дало очакван резултат. Работата само на процент не е измислена, за да печелите вие, а вашия работодател. Ако искате да работите за себе си и да не зависите от едната заплата, по-добре станете фрийлансър, но изключитете от списъка си работата на процент, иначе ще си останете само със 100 процента изгубено време.

 

 

Автор: Линда Николова