Наръчник за продуктивно мързелуване

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

За професионалния мързеливец няма разлика между различните сезони, но не можем да отречем, че всеки от нас в даден момент се пречупва под натиска на парещите августовски температури. Ето защо ти представям няколко начина да мързелуваш и в същото време да не изглеждаш като пълен неудачник, а като сериозен и работещ над себе си човек.

Прочети отдавна отлагана книга

Сигурна съм, че дори в момента четеш този текст през телефона си. А опитвал ли си да пресметнеш времето, което прекарваш на него? Е, аз наскоро проверих себе си и бях ужасена. Изтъркано е, знам, но ще използвам случая да ти напомня, че времето, вложено в безцелно „скролване“ може да ти послужи като време, което можеш да прекараш с хубава книга в ръка. И без това през цялата година мрънкаш колко много работа и задължения има наоколо. Сега ти се е отворил мъничък времеви прозорец, който съм сигурна, че не искаш да изгубиш със съзнание, заклещено в капана на виртуалния свят. Ако пък съвсем те мързи да използваш ръцете си, аудиокнигите също са добър вариант. С тях можеш да се отпуснеш и да се оставиш на историята да рисува красиви картини в съзнанието ти от комфорта на твоята любима възглавница например.

Направи си план за годината напред

Помниш списъкът, който си направи на нова година, нали? Да, знам – там преувеличи толкова безумно, че дори сам не си повярва, а някъде около десетия ден на януари, прибра същия тоя списък насигурно в нощното си шкафче и от тогава не си го виждал. Е, лятната почивка е перфектното време да си помислиш над всичко, което искаш, но и знаеш, че можеш да постигнеш. А защо и да не пипнеш онова CV, което стои самотно забравено някъде на десктопа ти. Винаги се ядосваш, че точно когато ти потрябва нямаш особено време да го пипнеш тук-там и все бързаш относно детайлите. Не е ли по-добре да си помогнеш докато пиеш кафето си в леглото?

Медитирай, дишай, опознай себе си

Винаги си се чудил как твоята приятелка успява да намери време да седне и да медитира. Уж ти изглежда като тотално губене на време, но пък все я виждаш отпусната и усмихната. Завиждаш й на способността да владее себе си. Медитацията е сполучлив начин да прекараш повече време със себе си, да се опознаеш или просто да се отпуснеш. Ако сега използваш свободното си време да овладееш най-простички техники на дишане, през цялото време след годишната ти почивка ще придобиеш ново умение да се задържаш спокоен в ситуации, в които преди това си усложнявал благодарение на собствената ти липса на контрол над емоциите си.


Организирай мързелив кино ден за теб и половинката ти

Все си повтаряте как не правите достатъчно неща заедно и в същото време все уж простичките неща ви убягват. Ако планираш да останеш в леглото през целия ден, защо не споделиш това легло с любимия човек? Изберете хубав сериал, поръчайте пица и имате перфектната среща. Настолните игри също могат да бъдат добър вариант за вас. По този начин не само ще „размърдате“ мозъците си, но и ще укрепите връзката си.

Независимо кой от методите ще избереш или ще ти хрумне нещо коренно различно, важно е да си припомниш, че всички сме тук за съвсем ограничен период на време и ако сам не се научиш да управляваш собственото си време, рискуваш да пропуснеш много красиви моменти, които може и да не се върнат. Да, повечето от споменатите горе неща са клишета. Да, ти това си го знаеш отлично като вариант. Колко често обаче се сещаш да направиш поне едно от тия простички неща? Не е ли грижата за себе си първата стъпка към превръщането на света в по-уютно място?