Няколко дразнещи мита за хората на изкуството

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Хората на изкуството винаги са били смятани за доста откачени и особени, сякаш дошли от друго място. Те често са неразбрани от онези, които не са на тяхната вълна и може би поради тази причина по техен адрес можем да чуем куп абсурдни митове, някои породени от чисто невежество или частица скрита завист. Доста от така наречените нормални и обикновени личности понякога тайно искат да са като тях, но отстрани винаги остават в позицията на "стабилните" сухари, които цъкат възмутено с език, когато се сблъскат с техния нестандартен начин на мислене.

Вижте и кои са най-дразнещите митове за арт хората и преди да ги опознаете, не бързайте да им вярвате.

Те са мързеливи и вятърничеви

Може би няма да срещнете много хора на изкуството, които да работят в офис на пълно работно време, но това далеч не ги прави по-малко отговорни и работливи. Клишето за вечно шляещия се, безработен артист, който само пие, купонясва и няма ясни планове за бъдещето, е доста банално и остаряло. Онези, които се занимават с изкуство като любители или професионалисти притежават също толкова лична воля и дисциплина, колкото останалите. Това, че не живеят по график и имат различни представи за щастие и успех, не ги прави безделници.

Не могат да се издържат сами

Още една чудовищна глупост, която рядко има общо с действителността. Стереотипът "музикант къща не храни" отдавна излезе от мода. Хората на изкуството не винаги се издържат от това (поне не в началото), но се стараят да водят приличен стандарт на живот и не разчитат някой да ги носи на гръб. Често те се принуждават да работят всякакъв тип работа, далеч от онази, която харесват, за да могат по този начин да финансират сами изкуството си и на по-късен етап да го популязират. Разбира се, има и такива, които ги финансират богатите им родители и нямат грам талант, но тук не става въпрос за тях.

Наркомани и алкохолици са


Подобно схващане е залегнало в съзнанието на масата, защото доста от големите имена в музикалните индустрия са си отишли от този свят именно от свръхдоза. Но това далеч не означава,че всеки, който се занимава с изкуство е потенциален наркоман и алкохолик, получаващ вдъхновение единствено ако е тотално разбит. Така,че следващия път когато играете ролята на свръхморални и сериозни, не бързайте да обвинявайте някой случаен арт човек в посочените пороци, само защото е с отнесен поглед и шантави дрехи.

Не стават за семейство

Не е далеч от истината, че хората на изкуството притежават сложни и противоречиви характери и понякога им се налага да се справят с вътрешните си демони, творческата криза и меланхолия малко повече от другите. Със сигурност животът с тях не винаги е лесен и перфектен, но това не ги прави лоши партньори. В крайна сметка, ако някой си търси тиха, кротка, спретната и предсказуема женица или педант, който не знае как да се весели и живота му е планиран за 5 години напред, нека стои по-далеч от арт средите.

Пък и всички знаем приказката за прекалено киселото и недостижимо грозде, нали?