Нямало спекула? Сравнете цените в Прага и София!

icon
Sofialive.bg
Източник: БГНЕС

Роден, израснал и живеещ в София, няма как да не обичам своя град с всичките му недостатъци. През изминалата година обаче три пъти посетих най-любимия си европейски град – Прага. Средната заплата там е близо два пъти по-висока от тази в София, имат дори доста от същите вериги магазини и много сходни цени на продуктите като цяло. При последното си посещение обаче останах шокиран от разликите в цените на някои случайно забелязани от мен продукти. Не съм изследовател на цени, така че ще ме извинявате за привидно случайните сравнения (защото наистина са случайно избрани), но мисля, че са достатъчни, за да си зададем някои въпроси.

Сега ще споделя и някои от цените на продукти (най-вече на промоция), които ми направиха впечатление. Ще ги превръщам директно в левове и няма да казвам марки, за да не направя без да искам реклама на даден продукт. И за д аизбегна употребата на безумни фрази като “известен вид омекотител”, ще казвам само дали марката е местна или внос. Можете обаче да се досетите и сами за някои от марките, особено за вносните, тъй като ги има и у нас. Но на по-високи цени.

Прясно мляко (чешка марка) 1,5%, 1 л – 0,87 лв. (намалено от 1,59 лв.)

Още: УЕФА предложи Боби Михайлов да поеме МВР

Цяло пиле, за 1 кг – 4,79 лв. (намалено от 7,18 лв.)

Масло (чешка марка) 82%, 250 г – 3,19 лв. (без да е на промоция)

Сл. олио (чешка марка), 1 л – 2,15 лв. (намалено от 3,99 лв.)


Шунка (чешка марка), 100 г – 1,50 лв. (намалена от 1,99 лв.)

Още: Въвеждат син талон с психо точки за хората с татуировки на Левски и Ботев

Бира (чешки марки), 0,5 л – от 0,79 до 1,19 лв. (намалени с по около 30%)

Омекотител (вносна марка), 1 л – 4,49 лв. (намален от 7,98 лв.)

Гел за пране (вносна марка), 50 пранета – 11,96 лв. (намален от 19,96 лв.)

Наясно съм, че гледах промоции (редовни, не на продукти с изтичащ срок) – ама тук нямаме чак такива промоции. Наясно съм и че не гледах само марки, които има навсякъде – ама и ние си имаме “бюджетни” марки по веригите, дето произвеждат всичко от сладолед и трапезна вода до тоалетна хартия и сапун – но и те нямат толкова ниски цени. Не съм пробвал и гела за пране и омекотителя в Прага, да, но се съмнявам да са с по-ниско качество от тези тук, защото са от същия внос.

Още: Кметът на Пловдив ще бъде избран чрез дузпи на двата стадиона, Борисов ще е в ложата

Млякото пък си беше супер, а маслото – не по-лошо от всяка друга марка с това съдържание. За бирата дори няма какво да говорим – то и тук имаме марки с цени около 1,20 лв. (на промоция), но да сравняваме родното производство с чешкото би било смехотворно. Олио за 2,15 лв. пък звучи добре, нали? Само ще припомня, че тук преди време имаше опашки и бой за олио за 2,99 лв.

Цените, които цитирах, можете да откриете в брошурите на големите супермаркети в Прага, в които пазарувах. Разбира се, с това не искам да влизам в хора на онези, които издигат лозунги от сорта на “Веригите са ни окупирали, братя!”. Не са веригите. Работил съм с няколко големи български вериги и съм виждал на какви цени купуват стоките си. Някъде преди тях се случва нещо. Разбирам хората обаче и хората, които недоволстват от високите цени, защото и аз съм сред тях. Не съм експерт, не знам как става ценообразуването. Но пък се водя за журналя и мога да задавам въпроси. А като потребител мога да искам малко по-адекватни промоции от веригите.

Изпратих питания (като обикновен потребител) към различни институции и частни фирми, за да ги питам какво точно прави цената на шибаното ми прясно мляко в хладилника 3,49 лв. и нагоре (2,49 лв. на промоция с много късмет), при все, че е българско производство. Защо българското масло е 7 лв. и нагоре без промоция? Защо 100 г шунка от български производител струват 4-6 лева? Та това е шунка за има-няма два сандвича! И ние сме в ЕС, и ние спазваме същите стандарти като Чехия, защо тогава ние нямаме мляко за 87 стотинки на промоция, пък било то и 1,5% масленост? Защо нямаме шунка за 1,50 и бекон за 1,99 с добро качество? Никой не ми отговори.

Затова за мен като потребител (не като журналист) остава усещането, че с цените се спекулира. Някой някъде по пътя на храната прави нещо, за да стига тя до мен с баси надценката. Да, Чехия произвежда много повече мляко от България. Но мен като потребител не ме вълнува толкова дали ще пия българско или чешко мляко. Вълнува ме то да е на нормална цена, за да мога да си го позволя. А не като някои брандове да гони 4 и дори 5 лв. за литър. Фак оф, дето се вика.

Още: Меси: Когато имаш Анхел ди Мария в отбора си, не ти трябва Бойко Борисов

Ние, също като Чехия, внасяме много продукти, но за тях са много по-евтини, отколкото в България. Ето – и те внасят омекотител като нас, но аз не мога да си го купя за 4,50 в България. А вносен гел за пране за 50 изпирания за по-малко от 12 лв. имаме ли? Аз не съм виждал. Най-евтино го намирам за 20-ина лева, ако хвана някаква уж “мега” промоция.

Та така. Със средна заплата от около 2000 лв. (нетно) в София и близо 4000 лв. (нетно) в Прага, някак ми се струва, че някой някъде по веригата ни слага нещо някъде (надценка в магазина, например) и нас ни боли, ама търпим. Въпросът е докога. И остават две опции – да си търсим правата или да заминаваме в Прага. Аз лично първото го правя отдавна и нищо не намирам, затова все по-често се замислям за второто.

Кървавото писмо на Хазарта: какво каза и какво пропусна