Новите писатели - издавани от Facebook и Instagram

icon
Sofialive.bg

"Искаме книги" - това казва днес поколение, израснало извън дигиталната ера. Книгите днес обаче са много по-различни от тези, които се издаваха преди години. Има възможност да ги четем през телефона или таблета си, да ги споделяме, да не ги имаме на хартия.

Можем и да станем писатели, особено в ерата на Facebook и Instagram, където всеки може да напише нещо и то да бъде споделено от хиляди хора. През 18-ти век например, когато дори не е имало компютър, руският класик А. Пушкин е рекламирал първите си стихосбирки, докато е бил още в гимназията. Разнасял е копия от стихосбирката от човек на човек. Сега имаме достъп до всички, но малко от тях можем да изненадаме.

Днес социалните идват на помощ на новите автори. Няма нужда да обикалят издателства и да пращат ръкописи. Няколко кликвания - и имат готова страница в социалните мрежи. Основното нещо е съдържанието. Но не всичко е толкова лесно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Защото все още остава неясно, дали публикуваното в Интернет съдържание остава вечно. От друга страна обаче, то има редица предимства за новите автори. Първо - пести време. Отваряш, публикуваш това, което ти трябва и споделяш. От друга страна, лекомислието и относителната безнаказаност в Интернет позволява на всички, да взимат чуждия труд и да го преписват за свой.

Предвид всички факти, аз също решавам да пробвам. Слушам думите на експерти, чието първо правило гласи: публикувайте! Видео, история, каквото и да е. Увеличете вашето разпознаване (за моя и ваша информация, броят на абонатите на такива експерти е няколкостотин хиляди). В началото малко хора ще го харесат. Не се отчайвате. Разширявайте кръга си от абонати и споделяйте своето съдържание. След известно време ще видите, че популярността ви започва да расте.

Рано или късно, може да се превърнете в успешен онлайн автор. Такъв, който се споделя от десетки страници и групи и, който, в последствие, би могъл да издаде и книга на хартиен носител.

Това е пътя на новите писатели. Започнали от малък кръг хора и станали известно първо онлайн, а после на хартия. Дали е успешно? – Разбира се, това е бъдещето!