Онлайн музеи по време на коронавирус

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

В пика на епидемията от коранавирус, и затварянето на десетки институции, скуката се изкачва на преден план. И макар, че няма заместител на досега до изкуството "очи в очи", има някои музеи, които предоставят възможност за виртуална разходка. Ето кои са те:

1. Лувърът - това е не само един от най-големите световни музеи на изкуството, но е и един от най-емблематичните исторически паметници на Париж. Музеят предлага безплатни онлайн обиколки на някои от най-важните и популярни експонати, като египетските антики и произведения на Микеланджело . Можете да разгледате музея на 360 градуса и да кликнете върху редките артефакти, за да получите допълнителна информация за техните истории.

2. Музей на Соломон. Р. Гугенхем - Въпреки че архитектурата на самата сграда на Гугенхайм, проектирана от Франк Лойд Райт, е доста впечатляваща, не е нужно да посещавате Ню Йорк, за да видите отблизо някои от безценните произведения на изкуството вътре. Музеят прави част от своите колекции и експонати достъпни онлайн за хора и студенти, които искат да опитат какво може да предложи музеят, включително произведения на Франц Марк, Пиет Мондриан, Пабло Пикасо и Джеф Кунс.

3. Националната галерия за изкуство във Вашингтон - Основана през 1937 г., Националната художествена галерия е безплатна и отворена за широката публика. За тези, които не са във Вашингтон, се предлага и виртуални обиколки на галерията и експонатите си, включително някои от шедьоврите на Ван Гог, скулптури на Ангкор и др.

4. Британският музей - Със колекция, която наброява повече от осем милиона предмета, британският музей в Лондон прави някои от неговите произведения видими онлайн , включително „Канга: Текстил от Африка“ и „Предмети от римските градове Помпей и Херкуланум“. Музеят също си партнира с културния институт Google, за да предложи виртуални обиколки, използвайки технологията Google Street View.

5. Театър-музей Дали - Разположен в град Фигерес в Каталония, Испания, театърът-музей Дали е изцяло посветен на произведения на изкуството на Салвадор Дали. В него има много стаи и експонати около всяка епоха от живота и кариерата на Дали, а самият художник е погребан тук. Музеят предлага виртуални обиколки на терена и няколко експоната, които са достъпни чрез приложение в сайта им.

6. НАСА - предлага безплатни виртуални обиколки на своя Космически център в Хюстън, с мъдро разтърсващ анимиран робот, наречен „Audima“ като ваш екскурзовод.


7. Музеят на Ватикана - разполагат с богата колекция от важни изкуства и класически скулптури, курирани от папите през много векове. Можете да направите виртуална обиколка на музейните площадки и емблематичните експонати, включително тавана на Микеланджело на Сикстинската капела.

8. Национален музей за история на жените в САЩ - Декларацията на мисията на Националния исторически музей на жените в Александрия, Вирджиния е да образова, вдъхновява, овластява и оформя бъдещето, „като интегрира отличителната история и култура на жените в Съединените щати“. Част от тази мисия се осъществява чрез добре курирани онлайн експонати , включително експонати около жени от Втората световна война и правата на жените в американската история.

Не на последно място е важно да се представи и Google Art Project. За да помогне на потребителите си да открият и разгледат важни произведения на изкуството онлайн с висока разделителна способност и детайл, Google си партнира с над 60 музея и галерии от цял свят, за да архивира и документира безценни произведения на изкуството и да предоставя виртуални обиколки на музеи, използвайки технологията на Google Street View. В проекта Google Art разполага изобразителното изкуство от Белия дом, Музея на ислямското изкуство в Катар, а дори и Сао Пауло улично изкуство от Бразилия.