Откъде младите магьосници в Хогуортс си набавят всичко необходимо за училище?

icon
Sofialive.bg
Източник: Книжарница "Елфите"

Diagon Alley

Нощта на книгите за Хари Потър, която традиционно се провежда всяка година в първият четвъртък на февруари беше отложена за 24 юни. Английското издателство Bloomsbury, което е инициатор на събитието вече седма поредна година, канят всички почитатели на магическия свят на Джоан Роулинг да отпразнуват феноменалната поредица, която промени света. Събитието се отбелязва с редица събития, партита и други тематични тържества. За съжаление пандемичната обстановка направи физическите събития невъзможни, но от издателството оставиха отворена врата за всеки, който организира виртуално събитие или събитие в държава без въведени ограничения. Темата тази година е ДИАГОН-АЛИ - най-вълнуващата търговска улица в света, където всеки млад магьосник се подготвя за новата учебна година в Хогуортс.

Как Хари Потър промени света? Днес, 24 години след появата на „Хари Потър и философският камък“, магията на поредицата остава пълна загадка. Най-продаваната серия от книги в историята, отхвърлена първоначално от редица издателства и набрала популярност основно благодарение на малките, независими книжарници. Поредицата, заради която „Ню Йорк Таймс“ направи отделна секция в класацията си за бестселъри само за детски книги. Джоан Роулинг създаде културен и социален феномен, който върна децата към книгите и накара много възрастни отново да четат.

Явлението Хари Потър отдавна е извън границите на литературния свят. Дж.К. Роулинг създаде и наложи свой собствен свят и универсален жаргон, разбираем в цял свят. В Оксфордския речник ще намерите думи като „куидич“ и „мъгъл“. Появи се Wizrock – музика вдъхновена от света на магьосниците на Роулинг. С официалното кръщаване на астероид през 2006 г., наречен Роулинг, успехът на Хари Потър стана извънпланетарен, а малко по-късно същата година, новооткрит пахицефалозавриден динозавър, беше наречен Dracorex hogwartsia (Кралят на драконите в Хогуортс). Публикации, базирани на проучвания на американската Психологическа асоциация твърдят, че почитателите на книгите за Хари Потър са по-толерантни и по-добри хора.

Феновете на Хари Потър непрекъснато искат още и още от Wizarding World. Многото лицензи позволиха на пазара да се появят всякакви продукти на успешния бранд Harry Potter – тениски, суичери, шалове, раници Harry Potter, чанти, стикери, тефтери и тетрадки, чаши, спално бельо, екшън фигури, най-различни аксесоари и дори дрехи за домашни любимци. Every Flavor Beans предизвикаха противоречиви настроения, с ароматите на телесни течности например, но хората искат да са част от света на Хари Потър. И съвсем не става дума само за деца.


"It matters not what someone is born, but what they grow to be."

Когато на 25 прочетеш първият си Хари Потър и всеки ред те поглъща разбираш, че това е истинска магия. Фантастичната поредица за Хари Потър е прекрасен вариант за насърчаване на четеното, което е идея подкрепяна активно както от самата J.K. Rowling, така и от нейните издатели. Четенето е лично и емоционално изживяване, а всеки докоснал се до книгата и света на магьосниците знае, че това е нещо наистина специално.

Нямаме търпение да отпразнуваме творчеството на Джоан Роулинг и да се потопим в магическия свят на Хари Потър и тайните на Диагон-али. А дотогава всички книги от поредицата, както и всичко необходимо за училище с лиценз Хари Потър, можете да намерите и без заклинание за местене на тухлени стени, в също толкова вълшебната книжарница Елфите J Качествени ученически раници, чанти, тетрадки, химикалки, папки и други мъгълски стоки Harry Potter, може да поръчате и от онлайн магазин Елфите .

P.S. Доставките обикновено са с куриер, но човек никога не знае.

"Don’t let the muggles get you down."

Магазини в София:

Бул. Братя Бъкстон 28

Ул. Вихрен 42

ж.к. Връбница, бул. Бели Дунав, бл. 530