Патриотизмът няма нищо общо с това да те овикват, че не ходиш на Черно море

icon
Sofialive.bg
Източник: БГНЕС

Защо голяма част от българите не искат да ходят на родното Черноморие? Причината със сигурност не в липсата на патриотизъм, както се опитват да ни убедят пионките на управляващите. Всъщност, това е класически опит за отклоняване на вниманието от същинските проблеми.

А те са пределно ясни. Първата се корени в превръщането му в Бетономорие. "Подпорната стена" на Алепу е само крещящ пример на отчетлива и грозна тенденция.

Втората се корени в отношението към туристите. Когато гледат на теб като на ходеща валута и се опитват да те изклатят по всякакъв начин, усещането е гадно. И в другите страни го има, но не в такава степен.

Третата причина е качественият състав на почиващите. Казвам го с огромно съжаление, но това е истината. Когато си работил като луд цяла година, не искаш кратката ти почивка да е придружена със самовлюбени и агресивни позьори. Крайно сбърканите стереотипи в България, са отговорни както за масовата евакуация чрез миграция от страната, така и за желанието за летни почивки в чужбина.

Имаше страхотни места - те се застроиха. Застроиха се по начин, който може да привлече само и естетически провали, чиято представа за почивка да съвпада и с тази естетика. Останаха малко хубави места - застрояват се и те. Какво по-точно може да очакваме тогава? Патриотизмът е нещо чудесно, но няма нищо общо с комсомолското овикване, че си хукнал другаде. Не може трийсет години Черноморието да бъде разсипвано, а сега да бъдат привикани да го спасяват тъкмо онези, които с болка гледаха разрухата му и накрая заминаха другаде. Това е положението: устойчива глупост; устойчива като хотел-подпорна стена. 

 

Автор: Тодор Беленски