Проблемът с новата Снежанка

icon
Sofialive.bg
Източник: Принтскрийн

Приказката за Снежанка се разказва из Европа и най-вече из Германия от векове насам. Братя Грим не са я измислили сами - тя, като всички останали техни приказки, е омекотена версия на народна приказка, обикновено с идеята да сплаши децата, които я слушат. Така де, не е тайна, че някога германските приказки не са имали за цел да приспиват децата, а да ги научат, че по света дебнат различни опасности. Гората винаги е описвана като място, където не бива да се ходи, защото там дебнат буквални канибали, които живеят като скотове и не биха се посвенили да изнacилят и изядат дете. Това е била плашещата реалност по тези земи преди много векове и приказките са били лесен начин да научат децата да не се мотаят сами насам-натам. Големият лош вълк от приказката за Червената шапчица е именно метафора за канибал-нacилник, просто са спестени различни детайли.

В случая на Снежанка се радвам, че приказката е претърпяла промени във времето. Помня смекчената (!) версия на братя Грим, в която обаче има доста странности. Само казвам, че в приказката Снежанка става на 7 години (да, 7, не 17) и огледалото на кралицата вече казва "О, фак йес, Снежанка вече е най-красива!". Не казвам, че огледалото е пeдoфил, но щом смята, че момиче на 7 е най-красиво на земята, значи може би е редно да проверим какво има на харддиска си.

Оттам нататък, все така на 7, Снежанка е заведена в гората от ловеца, който се смилява над нея, защото е много красива (разбира се) и я оставя с мисълта "Зверовете така и така ще я разкъсат". След това идва цялата сага с джуджетата, преобразяващата се на добра бабичка кралица, наивната Снежанка и ябълката, от която се отравя и умира. Идва принцът, за когото дотук не сме чули и дума, вижда трупа на 7-годишната Снежанка в стъкления ковчег и казва "Майко мила, толкова е красива, искам да купя ковчега и да занеса тази първокласничка у нас". Джуджетата казват "Аре взимай я, да ти се не знае и психопата", но после Снежанка изпада от ковчега и на мига се влюбява в принца и се женят. На сватбата канят кралицата, слагат ѝ нажежени до червено метални обувки и я карат да танцува докато умре, хепи енд.

Още: Насилник ли е вокалистът на Рамщайн?

Така де, малко интерпретирам тук-там, но това е историята като цяло. И да речем, че основната поука е "Не се доверявай толкова лесно". Друга поука е, че можеш да намериш щастие и мир дори в бедна обстановка, както и че външната красота не винаги значи и вътрешна красота. В света има зло, но има и добро. Суетата и завистта водят до нещастие и саморазрушителност. Изобщо - поуки да искаш.

През вековете приказката търпи много промени, а адаптациите на Дисни правят историята далеч по-приемлива за съвременните дечица. И ето, че стигаме и до най-новата интерпретация на Дисни, която аз лично бих нарекъл така по възможно най-политкоректния начин:

Самодостатъчната Снежанка-Колумбианка, единият човек с нисък ръст и шестимата расово разнообразни хора със среден ръст, между които има и една cis-жена


Всичко започна с избора на актриса, която да пасне на следното описание: коси черни като абанос, кожа бяла като сняг, устни алени като кръв. Буквално името на героинята подсказва, че тя се казва така заради наистина бялата си кожа. И все пак за ролята избраха актрисата от колумбийско-полски произход Рейчъл Зиглър. Тя не е съвсем бяла, но да речем, че това няма особено значение. Все пак не са избрали чернокожа актриса, за да се изгъбаркат съвсем с хората, така че аз нямам проблем с тоя кастинг.

Още: Шефът на парламента ще бъде избран чрез дуел във "Фермата"

Знаех си обаче, че ще измислят някаква тъпотия със седемте джуджета - просто не подозирах колко голяма ще е тя. Седемте джуджета във филма всъщност ще са шестима хора със среден ръст и само едно джудже. Естествено има и расово разнообразие - в което по принцип няма лошо, макар че се съмнявам преди векове в Германия да е имало чернокожи хора. А, да - и едното неджудже всъщност е чернокожа жена. Все още не знаем сексуалните предпочитания на тази група хора, както и техните пронаунси и дали някой не е небинарен, но съм сигурен, че ще научим с течение на филма.

И тук вече имам проблем. Роли за актьори с нисък ръст (джуджета) в Холивуд се намират рядко и съм сигурен, че много от тях мечтаят да се включат в подобен Дисни блокбъстър. Вместо това обаче студиото е наело само един такъв актьор, което вече реално е обидно спрямо тези хора. Не искам да се обиждам от тяхно име, но все пак ми се струва неправдиво. А и е някак лицемерно. Уж да подкрепим малцинствата, като им дадем роли, но взимаме шест роли от едно доста сериозно малцинство, като ги даваме на хора с нормален ръст. Много woke и прогресивно, браво!

От едно интервю с Рейчъл Зиглър и Гал Гадот (която играе злата кралица) пък научаваме, че принцът не спасява Снежанка, а тя се спасява сама и става велик лидер. Ми... окей. И без това ролята на принца е малко странна в цялата приказка и той се появява отникъде, няма проблем. Макар че Дисни можеше да се понапъне и да му измисли някаква предистория, с която да обоснове неговата любов. Вместо това обаче Дисни създава нова поука: "Всяка жена е самодостатъчна и вече има в себе си качествата да е велик лидер, остава само да ги извади на бял свят". И това не е добра поука. Изобщо, Дисни напоследък слага тази поука навсякъде, а тя е доста вредна за децата, които гледат и си мислят, че те вече притежават всичко необходимо, за да са велики. По принцип поуката би следвало да е "Работи усърдно и ще постигнеш мечтите си" или нещо от този сорт, а не "Супер си бе, не се променяй, ти вече си велика".

Не казвам и че е задължително да има рицар на бял кон, който да спасява дамата в беда, макар че не виждам нищо лошо в тази концепция - все пак и момченцата трябва да се припознаят в някого в тази приказка. Доблестният мъж би бил добър модел за подражание, нали? Не казвам и че любовният елемент е задължителен. Но все пак това е приказка, да му се не знае! Приказките влияят на децата и ги карат да се стремят към нещата в тях. Мечтата за любов и семейство не е нещо лошо. И да, супер е, че Снежанка може да бъде самодостатъчна и да бъде добър лидер, няма никакъв спор. Просто надушвам, че и в този филм, както в "Барби" ще се борим с "патриархата" и капитализма, а това вече идва нанагорно.

Още: Втечнен газ потече в пресъхналата река край Своге

Но пък поне Снежанка не е на 7.

Наръчник за каране на кола в "Люлин": Няколко прости правила, които е хубаво да знаете

За софийския вакуум и неизпушените цигари

Рут Колева: В София харесвам това, че Витоша е на 15 минути с кола

Местата в България, на които задължително трябва да отидеш уикенда

Тотален акълолипсис

Хомеопатки заспали

Събуди ли се, народе?