Пътеводител за родители: 6 частни училища в София с визия за бъдещето на децата

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Къде един ученик може да осъзнае своите таланти и да ги усъвършенства най-добре? И какви са иновативните програми, но и традиционните и доказани методи на обучение, които предлагат едни от популярните частни училища в София?

От начално образование до последните класове на гимназията - за да ви улесним в избора на подходящо място за вашето дете, независимо от неговата възраст и интереси, изготвихме кратък списък на шест училища. Те са различни помежду си и са изградили свой собствен, авторски поглед за развитието на учениците. Общото между тях обаче е, че са изключително компетентни в това, което правят и стават все по-добри. Ето кои са те:

 

Американо-английската академия: Американски опит и екологична среда 

Американо-английската академия е едно от първите училища в София, които комбинират интернационална и българска програма на обучение, съгласно американските стандарти Common Core и тези на Министерство на образованието и науката. Благодарение на тази специфика на училището в края на 12. клас учениците получават документ, какъвто биха имали, ако са завършили средното си образование в Щатите - сертификат с международен престиж и признание, както и диплома за завършено средно образование в България.

Някои от основните умения, които децата и учениците развиват в АЕА, са сред традиционните за американската образователна система. Меките умения (soft skills) помагат на учениците всекидневно да подобряват способностите си да дебатират, да представят презентации, да боравят с графици, да бъдат креативни, мислещи и иновативни. Философията на училището е подрастващите не просто да бъдат обучавани на английски език, а да боравят с него като с майчин такъв и да бъдат неразличими от всеки англоговорящ по света. Възпитаниците на Американо-английската академия постигат високи резултати, след като приключат образованието си - стават студенти в елитни университети в Щатите, Европа, както и Азия (Виетнам, Абу Даби и др).


Разположението на училището е истинска екологична рядкост - чистата природа протяга ръка на доброто образование. Сградата се намира на няколко километра преди с. Лозен - в екологичен район. Училищният двор граничи с гора, въздухът е далеч по-чист от този в града, децата растат в зелена среда, а в по-топлите месеци учат и на открито. Сградата е специално построена за нуждите на училището и през 2014-та печели наградата "Сграда на годината" - признание, което е повече от заслужено.

 

гр. София, с. Лозен, ул. Орлова круша №1

02/ 973 12 22

www.aeasofia.com

 

ЧНУ „БИЗИ“: Семейна среда за спокойни и уверени деца

ЧНУ „БИЗИ“ е начално езиково училище, в което всяко дете се чувства спокойно и уверено да открива света на знанието, да развива талантите си в свое темпо и да прави избори, за да расте щастлив и успешен гражданин на света.

Началното училище е най-новият член на семейство „БИЗИ“, което има 20 години опит в образованието. Училището продължава основната философия на Частна езикова детска градина и ясла "БИЗИЛЕНД", както и на Учебния център. Тя е за създаване на общност, която е ангажирана в семейна среда да подкрепя деца по пътя на израстването, както и да им дава възможности да получат най-доброто за себе си.

ЧНУ „БИЗИ“ ще отвори врати на този 15 септември за своите първи предучилищни групи и за първи клас. Важното е, че за „БИЗИ“ няма подготвителни курсове, изпити, тестове и проверка на способности. Целият екип от професионалисти на училището, както и на педагозите от центъра и яслата, имат експертизата и мотивацията да покажат на децата света на знанието, така че те да учат с любов и желание. „БИЗИ“ работи по най-високите постиженията в областта на преподаването, така че да насърчи страстта към ученето на креативните деца в света на иновациите.

Семейство „БИЗИ“ насърчава и разнообразието в обучението чрез практика и създават здрави основи за успешно бъдеще. ЧНУ предлага приятелска среда за децата, в която да развиват академични умения и умения за решаване на проблеми, като се включват във вълнуващи изследвания и практически преживявания. Здравето на децата е водещо за екипа от психолози, логопеди, медици и диетолози. Обучението по ключови компетентности и умения е определящо, както и развитието на креативни умения чрез изкуство и спорт, като по този модел се работи и в „БИЗИЛЕНД“.

Заниманията в училището ще са целодневни и няма да има домашни. В „БИЗИ“ насърчават общуването на децата и родителите в тяхното свободно и семейно време, без то да е обвързано със задължителни за училището проекти.

Първият випуск ще стартира с чуждоезиково обучение по английски език и по испански език. Училището разполага с ателиета по театър, музика, хореография (народни танци и балет), както и спортна база. В двора има място, в което децата да развиват малко стопанство. „БИЗИ“ разполага със собствен транспорт, както и с кухня, която отговаря за здравословното хранене на децата.

Повече за приема на предучилищни групи и в първи клас ще научите тук , както и на тел. 00359 887 197 591, където да посочите удобен за Вас час, за да посетите „БИЗИ“. Личното общуване е важно за екипа на училището, който насърчава семействата, които търсят спокойно и щастливо място за своите деца в предучилищните групи и първи клас да го направят.

ул.“Глухарче“ №1, кв.Драгалевци

00359 887 197 591

https://busy-school.com/ 

 

ЧПГ "Образователни технологии": Лидери във всяка област

В основата на успеха на ЧПГ "Образователни технологии" стои специалната авторска програма за личностно развитие, разработена от създателката на гимназията Мария Амзина. Нейното разбиране е, че гимназията е най-важният базов лагер за всички върхове, което детето ще покори по-късно. И съответно между 8 и 12 клас то трябва развие своите скрити или явни таланти. Емоционална интелигентност, самоконтрол, емпатия, ценности, които да следват, визия за тях самите, лидерски умения, работа в екип - това е краткият списък от качества, които децата систематично придобиват. За целта се провеждат специални семинарни занимания, въдворени в учебната програма, които съпътстват учениците през всички гимназиални години.

В 11 клас след представяне на авторски проект техните лидерски умения получават международен сертификат от университета за приложни науки в град Бреда (Нидерландия). В 12 клас стават притежатели на още един важен документ - за говорене пред публика, който се оценява по цели 42 критерия. Как да увличат останалите, как да разказват истории, да убеждават и въздействат на слушателите, да бъдат добри мениджъри и вдъхновени лидери - ето най-видимите ползи от това умение. С подрастващите се работи и на менторски принцип, който обръща индивидуално внимание на всяко дете - защото духът на образованието е персоналният дух на учителя.

В гимназията е силно застъпено изучаването на английски език - нейните възпитаници вземат с лекота престижните IELTS и CAE - C1. В зависимост от интересите и плановете им в ЧПГ "Образователни технологии" получават и възможност за профилиране. Единият профил е чуждоезиков и гарантира изключителни резултати в усвояването на чужди езици - английски език, немски и испански език с постигане на С1 ниво по първи чужд език и В2 ниво по втори чужд език.

Вторият е предприемачество и развива бизнес мисленето, идеята за принос към обществото и мениджърско отношение, като в 11. И 12. Се взима международен австрийски сертификат по бизнес управление - EBC*L. Третият - информационни технологии и графичен дизайн. След всеки от тях маршрутът на учениците често завършва в авторитетни университети в Испания, Швейцария, Белгия, Италия, Франция, Австрия и много други. С добър базов лагер в посока личностно развитие, професионализма и менторските умения на педагогическия екип, това е и обичайният път на всеки ученик по пътя на своето личностно и кариерно развитие.

 

ул. Гео Милев 158, ВТУ „Тодор Каблешков“, 4 корпус

0887 614 066

https://eduteh.eu/chastna-profilirana-gimnazia

 

Слънчева педагогика в ЧОУ "Изгрев"

„Всеки учител трябва да внесе в душата на детето онова, което може да го направи гражданин на една общонародна държава.“ Това е дълбоко залегналата максима, която стои в идейната основа на ЧОУ "Изгрев". Там се възпитават деца, които познават добре самите себе си, ценят добротата, сътрудничеството и мъдростта, и изживяват обучението в уют, много близък до семейния.

Преподавателите са квалифицирани в иновативен български образователен подход и и имат богат опит във възпитанието на учениците в практики и ценности, които ги развиват личностно и социално Съответно, освен усвояването на материала а от задължителното образование (с това децата се справят особено добре), в училището се прилагат принципите на слънчевата педогика. Слънчевата педагогика произлиза от идеите на Петър Дънов, а методиката е адаптирана по уникален начин, в подкрепа на изпълнението на учебните програми и държавните образователни стандарти на Министерството на образованието. Слънчевата педагогика формира цялостно образователната среда и се вписва органически в организацията на учебния ден. Тя учи децата да имат жива и съзнателна връзка с природата, да мислят екологично, да се чувстват непрекъснато свързани с елементите на околната среда. Така те израстват с подчертан баланс между ум, сърце и воля, придобиват чувство за хармония и вътрешна сила. Освен академичните познания, в които те ежедневно напредват още от малки се научават да се справят с физически и емоционални проблеми, да бъдат крепки и витални. А в бъдеще, това ги прави социално активни и работоспособни.

Децата в ЧОУ "Изгрев" изучават комплексно музиката, цветовете, растенията; разбират принципите на правилното хранене, посвещават част от времето си сутрин в училище на Паневритмия и специални възпитателни комплекси от гимнастически упражнения, които са неразривна част от всекидневието им. По тази причина те стават носители на закален характер от най-ранна възраст - това е идеалът на слънчевата педагогика: светъл ум, топло сърце и воля като диамант. Това се превръща в здрава основа, която им позволява да вникват в учебния материал и да се изкачват с радост и удовлетворение в реализацията си.

 

р-н Панчарево, ул. Люляк 17

0882369240, 0888563433

https://izgrevou.com/

 

ЧОУ “Фюжън”: Готови за бъдещето с нова методика

ЧОУ "Фюжън" е модерно, цветно и иновативно училище, което прилага към своите ученици цялостен подход, обхващащ всеки един аспект на обучението на детето, стъпва на неговата индивидуалност, талантите и потенциалите му от предучилищна възраст до седми клас. Във Фюжън залагат не на механичното запомняне на факти и трупане на знания, а на развитието на ключови умения на бъдещето като въображение, креативност, критично мислене, любопитство, сътрудничество, спокойствие на духа, гражданско участие. С осигуряване на спокойна, стабилна, приятна среда, децата ходят всеки ден с огромно желание на училище и се потапят в различни проекти и интердисциплинарни теми.

Учителите във "Фюжън" са едновременно млади, но и притежават необходимия опит. В техният личен "кодекс" са залегнали следните идеали: да вдъхновяват, да запалват в учениците любов към учението, да провокират интелектуално усилие и емоции, да създават и поддържат творческа среда, да взаимодействат помежду си с цел подпомагане и обогатяване на учебния процес. Интердисциплинарният подход и създаването на междупредметни връзки е ежедневие в тяхната работа, а не изключение. Така те онагледяват практически всички дисциплини и подпомагат разбирането и запомнянето. Пълният списък с усмихнатите преподаватели може да видите тук. Това е голям екип от хора с разнообразна експертиза - начални педагози, педагози по различните предмети, художници и дизайнери, актьори и танцьори, режисьори, архитекти и инженери, психолози и логопеди; всеки от тях допринася със своите способности в най-различни форми на обучение и допринася за изграждането на личността на всяко дете.

За да отговори на главната цел на Фюжън - холистичността в развитието на децата, програмата е съставена изключително богата и балансирана по отношение на редуване на типа часове и времето за почивка. В деня на детето ще срещнете предмети като Визуална креативност, Сценична креативност, Сценичен английски, час на Дома и още много други, в които децата преминават през знанието и материала, който изисква МОН по един по-нестандартен и с различен поглед начин. Без да прави никакво отстъпление от общата грамотност и усвояването на стандартния учебен материал, "Фюжън" следва разбирането, че изкуствата са равноправни на утвърдените дисциплини, защото са незаменим фактор в развитието на децата и водят до по-пълно разбиране на света и развитие на личностните умения на всяко дете. По тази причина училището е изградило една изцяло нова и креативна методика на образованието, която дава изключителни резултати.

Как да кандидатствате за предучилищна възраст, начално училище или от пети до седми клас? Може да разгледате възможностите тук.

 

ул. Витошка Зорница 2, кв. Драгалевци

0883 363 777

https://school.fusion.bg/

 

ПЧАГ "Уилям Шекспир": Елитна среда и профили за всеки талант

Първа частна английска гимназия “Уилям Шекспир” вече 30 години е синоним на класа и качествено образование. В нея преподават високо квалифицирани специалисти – за бъдещето на учениците се грижат доктори, доценти, дори професори от висши учебни заведения и БАН. Родителите могат да бъдат сигурни, че децата им са попаднали в спокойна и елитна академична среда. В ПЧАГ “Уилям Шекспир” изграждат амбициозни и учащи млади хора, предприемчиви творчески личности, етични информирани граждани, здрави и уверени личности, които имат висока ценностна система, подплатена с отлична академична подготовка.

Интензивното изучаване на английски език и включването на втори чужд са, разбира се, едно от основните предимства на гимназията. Овладяването на езици в една изключително напреднала фаза гарантира широк път на реализация, който много често от ПЧАГ "Уилям Шекспир" продължава директно към най-престижните европейски и американски висши учебни заведения.

Освен традиционния стил на обучение, в гимназията са разработени и иновативни, гъвкави практики. Нейните възпитаници се обучават в профил “Чуждоезиков” и могат да изберат допълнителни профилиращи предмети във Втори гимназиален етап, които освен напредък в езиците, да придадат задълбочен фокус на най-различни и специфични таланти. В 11 и 12 клас гимназистите получават възможност допълнително да профилират "Дигитални изкуства и предприемачество" - с акцент към икономическите науки, бизнеса, дизайна, мениджмънта, архитектурата, изкуствата. Допълнителните профилиращи предмети "Български език и литература и История и цивилизации" пък са идеални за ученици, чиято дарба е подходяща за хуманитарни и юридически науки, лингвистика, културология, журналистика, психология. А тези, които специализират в "Химия и опазване на околната среда и Биология и здравно образование", ще получат летящ старт в медицински и природни специалности, сред които фармация, биология и химия, биотехнологии, компютърно инженерство и редица други. Освен това комбиниране на допълнителните профилиращи предмети, гимназията може гъвкаво да заложи и на други специфични комбинации от профилиращи предмети, в зависимост от интересите на учениците в конкретния випуск, за да се подпомогнат по най-добрия начин силните страни и по-нататъшните образователни цели на гимназистите.

Първа частна английска гимназия “Уилям Шекспир” е акредитиран член на Българската Асоциация за Качествени Езикови Услуги “ОПТИМА”. За три десетилетия гимназията е изградила широка мрежа за сътрудничество с ключови образователни организации и институции. Това са Европейската асоциация за качествени езикови услуги EQUALS, Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, International House, Британски съвет, Българската асоциация на частните училища, СУ, НБУ, ТУ и други. Списъкът е дълъг, а принципът ясен: още в гимназията учениците лесно изграждат представа, маршрут и необходимите контакти за университетското си бъдеще.

 

ул “Стара планина” № 13

0876 34 12 12 | 0882 400 502

https://www.fpels.ws/