Рекордите на наградите "Златен глобус" 2024

icon
Sofialive.bg
Източник: Getty Images

"Барбенхаймер" доминира на наградите "Златен глобус", връчени на 7 януари в Лос Анджелис. Тазгодишната церемония беше първата, откакто Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд предаде правата върху нея на организацията "Дик Кларк Прадъкшънс". Новата продуцентска компания въведе по-голямо расово и етническо разнообразие сред гласуващите за наградите 300 журналисти от 76 държави. 

"Опенхаймер" спечели пет награди "Златен глобус" - най-много откакто "Ла Ла Ленд" получи  седем преди седем години. "Барби" получи две – по-малко от очакваното. Едната от тях обаче беше в новата категория за боксофис постижения, която се присъжда на филма с най-големи приходи за годината. А те са 1,44 милиарда долара за розовия блокбастър. Другата награда на "Барби" е за песента "What Was I Made For?" на Били Айлиш и Финиъс О'Конър. Това е вторият "Златен глобус" за тандема брат и сестра от три години, уточнява сайтът на наградите. Това е най-бързият дубъл, откакто Бендж Пасек и Джъстин Пол печелят в категорията съвместно с Джъстин Хоруиц за "City of Stars" от "Ла Ла Ленд" през 2017 г. и "This Is Me" от "Най-великият шоумен" през 2018 г. Били Айлиш е едва четвъртата жена, спечелила наградата след Каръл Байър Сейгър, Мерилин Бергман и Даян Уорън.

Още: Защо Джилиан Андерсън избра рокля с бродирани вагини за наградите "Златен глобус"? (СНИМКИ+ВИДЕО)

Актьорите-рекордьори от наградите "Златен глобус"

Лудвиг Йорансон спечели наградата за най-добра оригинална музика за "Опенхаймер". Това е първата му победа след номинации за "Черната пантера" и "Тенет". Той е първият шведски композитор, спечелил отличието.

Али Уонг с наградата си "Златен глобус", снимка: Getty Images

Лили Гладстон получи наградата за най-добра актриса във филмова драма за ролята си на жена от племето осейдж в "Убийците на цветната луна" на режисьора Мартин Скорсезе. Тя стана първата жена от коренното население на САЩ, спечелила "Златен глобус", съобщиха световните информационни агенции. Али Уонг от "Говеждо" също влезе в историята като първата жена от азиатски произход, наложила се в категорията за най-добра актриса в лимитиран сериал.


През годините няколко актьори и актриси са печелили "Златен глобус" многократно благодарение на огромния си талант. На първо място е Барбра Стрейзънд, която притежава рекорда с 10 награди – като актриса, композитор, продуцент и отличието "Хенриета", присъждано до 1980 г. на любим актьор или актриса. Следват Мерил Стрийп и Том Ханкс с по девет награди. И тримата са лауреати и на почетното отличие "Сесил Б. Демил", припомня БТА.

Още: Зрителите се завърнаха: Наградите "Златен глобус" с огромен скок в аудиторията