Сблъсъкът на поколенията - дядо Васко разказва

icon
Sofialive.bg

Днес бях на гости при дядо ми и след като изтърпях критика относно скъсаните ми дънки и бях попитана дали сама съм ги докарала до това състояние и му обясних, че всъщност така съм ги купила, реших да задълбая малко повече във въпроса с разликата между поколенията. Попитах го това и онова: какво е било, какво мисли за това, което вижда около себе си днес и след като получих отговори, ги събрах на едно място.

А сега ще ти покажа какво сподели моят скъп 85-годишен дядо Васил, който бе повече от щастлив, че ще може да разкаже нещо на читателите на SofiaLive. Е, нека да започваме:

Модата
По мое време не се продаваха скъсани дънки, момичетата не носеха срамно къси поли и не им се виждаха пъпчетата. Очаквам, че скоро ще тръгнат голи по улиците и въобще няма и да им се налага да си харчат парите за дрехи. Те просто няма да са им нужни, когато Адам и Евовата мода бъде въведена.

Семейните отношения
Спомням си, че когато бях малък в семейството ми съществуваха много силни връзки между членовете му и взаимно уважение помежду ни. Днес фамилните ценности са някак пренебрегнати и захвърлени изцяло някъде на заден план, а отношението на хората с родствени връзки едни към други са повече от брутални. Само ако вземем начина, по който децата говорят на майките си и мъжете се отнасят със съпругите си, може лесно да се установи, че нещата не са така, както трябва да бъдат.

Отношенията между мъж и жена
Преди любовта бе на първо място и това да слючиш брак с любимия за теб човек бе същинска мечта. Днес бракосъчетания почти не се правят, а дори и да се случат, бързо биват последвани от разводи и войни за имотни заевования. По мое време джентълмените бяха реални герои и ние младежите наистина се стараехме да впечатлим кокетничещите девойки и ги ухажвахме до последно. Те никога не се даваха лесно и се изискваше да им носим рози, бонбони и да показваме нежност по всевъзможни начини. В днешно време нещата обаче са доста различни, от това което беше и може да се каже, че жените се дават само на цената на един мъжки поглед, а представителите на мъжкия пол са срам за самия него.

Контактът между хората беше истински
По мое време излизахме постоянно и не минаваше и ден, в който да не се съберем с познатата приятелска компания и да коментираме разни неща. Това, което ме ужасява днес е, че младите не говорят. Те са забили поглед в телефоните си, а устите им хващат паяжини, защото дори и една дума не се отронва от тях. Аз не ги разбирам тези технологии, не искам и да го правя, защото съдейки по това, колко по-неграмотни стават следващите поколения, толкова повече се убеждавам, че нито една джаджа, няма как да замени знанието, криещо се в книгите.

Материалното е по-важно от духовното
По мое време бе важно да си щастлив, а парите бяха само едно хубаво допълнение към представата за прекрасен живот. А днес щастието се определя главно от левовете и тяхното количество. Сключват се бракове по сметка, заблудени момичета тръгват с мъже, набори на бащите им и бързат да забременеят от тях, за да може да се облагодетелстват. И мога да трърдя, че това определено не се случваше, когато аз бях млад  - сега чисто и просто всичко е наопаки.

Образованието е равно на неграмотност
Като бях млад да се изучиш бе цел номер едно, както за самите нас, така и за родителите ни. В днешно време интерес от образованието имат само майките и бащите, а децата смятат, че и без да учат могат да прокопсат. Едно време излизаха кадърни висшисти и всеки един изпит се взимаше с усилия, четене и безсънни нощи. Сега сесията минава с книжка пълна с левове с лика на Алеко Константинов и просто даваш и продължаваш.


С любезното седействие на дядо Васко

 

А тук можеш да видиш кои са седемте начина да унищожим Слънчев бряг