София е пълна с нагли егоисти

icon
Sofialive.bg

Всички сме наясно с явлението „софийски егоист“. Той е онзи човек, който си мисли, че целият свят се върти около него и иска цялото внимание за себе си. И  всички сме се сблъсквали с него... За съжаление постоянно – по улиците на София, молове, паркинги, в кварталното магазинче, в работа, в парка и т.н.

Ако случайно пък си най-големият късметлия на света и не си срещал подобен индивид, често характеризиран още като „нагъл, егоцентричен, нахален, селяндур,тъпанар“ и много други, ние от Sofia Live ще ти предоставим няколко негови амплоата, които много често можеш да разпознаеш.

Клиент

Най-лошо е положението, когато такъв тип човек е в ролята на клиент. Без значение дали е в заведение или на касата на някой голям супер маркет, в неговите очи обслужващият персонал работи само и единствено за него. На бензиностанция – той бърза и трябва първо него да обслужат. В магазин – „ама какво значи има ред и опашка?!“. За него останалите хора просто не съществуват и непрестанно е крайно подразнен, че неговите роби обслужват и простолюдието. Псуването, викането и скандалите са част от неговия репертуар, а в очите на другите той е просто един нетърпелив сърдитко.

На пътя
Без значение, че най-често кара БМВ, което му е набор или Голф без винетка, за него той е кралят на пътя. За софийският егоист предимството на пътя е винаги негово. Знаците са за останалите, когато той си е вкъщи, а пернишката машина ... (не, не в гаража, разбира се) на тротоара пред блока, а багажникът му е пълен с джибри, което е там, защото не се събира нито на терасата, нито в мазето.

Светофари? Ама наистина ли има значение какво точно мига там? Ако кара достатъчно бързо, ще мине пръв през кръстовището. Неговият клаксон е най-силният из всички платна и обикновено еднозначно сигнализира: „Разкарай ми се от пътя“, включително и в час пик, когато и четирите ленти са задръстени.

А пък „Ако искаш полети, не ме интересува, или се махай или ще удрям“ е неговото мото.
Абе общо взето – самоопределя себе си и превозното си средство като „автомобил със специален режим на движение“.

В нарушение

Когато е в нарушение, законите или не важат за него или репликата „тая държава никога няма да се оправи“ влиза в сила на момента. Най-често мрънка и се кара толкова много, че на обвиняващия му писва и решава, че не му се занимава и просто се отказва. В друг случай пък се прави на жертва, обвинявайки всички останали – държавата, кмета, чистачките в мола и т.н. за случилото се и отново му се разминава...

Не пратил смс за зона? Следват редица малоумни и безсмислени оправдания от типа на:
„Ама аз закъснях само с 5 минути!?!?!“
„Леле, часовникът ми е спрял...“
„Е, бързах...“
„Бях спрял само за малко, авариийните са включени от 20 минути, не съм паркирал!“
„Ама как ще я вдигате с паяк, ще одраскате джантите на 15 години са, чисто нови...“
„Абе как ще плащам,бе - днес не е ли неделя. А сряда ли е? Еми къде е написано!?“
„Ох, ет ти 50 лв и не ме занимавай с глупости...Човек да не излезе в града,ей!“

Минал на червено? Край... още една дузина оправдания от типа на "не знам кой съм и къде съм":
„Аз всъщност съм далтонист...“
„Всъщност аз минах на зелено, но просто беше толкова бързо, че веднага след това е станало червено и вие тогава сте го видели...“
„Цветовете са относително понятие, и тяхното възприемане зависи изцяло от светлината..“
„Ох, ет ти 50лв. и на тебе и не ме занимавай с глупости...“

ПТП
„Бе нали няма умрели? На ти 50лв и не ме занимавай с глупости“
П.С. Рядко би предложил пари, в повечето случаи обвинява жертвата и накрая тя му дава пари - аман от некадърници по тия улици, да си седят у тях.

Градския транспорт
Много рядко би се возил сред простосмъртните, но ако му се наложи – няма да плаща. Какво е това „1.60“?!
Ей, съсипаха я тая държава. Нищо няма да се оправи. Онова криво, това мръсно, дупки, няма места, климатика слаб, много духа. Аман. И какво са тия контрольори ли, какви са там? Какви са тея, че да му искат билетче. Билети има само от тея дето се търкат. Само за 2 спирки е човека. Аре моля ви се. Ще го проверяват точно него, има хора които пътуват от Люлин до Студентски гратис, а него за някакви си мижави 2 км. ще го глобяват - гряхота! Та той е бивш боксьор/футболист, знаете ли кой е баща му?

За него всички са виновни, а той самият се има за спътник, около който все нещо трябва да се върти... За него няма правила и закони, не съществуват ограничения, всичко работи в негова полза и останлите просто съществуват. Не ги отразява, не ги зачита. Те са просто пълнеж, а той - черешката.

За софийския егоист същестува само ендо нещо, което е по-важно от него самия – парите. Защото с тях си мисли, че може да реши всичките си проблеми. И за капак на всичко това, той не се интересува от нищо и никой, освен от себе си.

Ако поради някаква невероятна случайност все още си се срещал с подобен индивид, то тогава си страааашен късметлия! Но недей да се възгордяваш, ами си отваряй очите на четири, защото не знаеш откъде ще ти изскочи някой и друг нахалник и ще ти се наложи да бягаш. Защо да бягаш? Ами, защото иначе няма как да се спасиш от този кон с капаци. Но да не обиждаме горките животни. Те поне са интелигентни. И красиви.

Автор: Евгения Тошева
А тук можеш да прочетеш признаците доказващи, че се правиш на велик

Извънземният проект LYFE преобръща представите ни за отглеждането на цветя